Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πομπέο: Οι ΗΠΑ δεσμευμένες να στηρίξουν την Ελλάδα

Επιστολή στον Ελληνα πρωθυπουργό έστειλε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ. Αναφέρει ότι οι ΗΠΑ παραμένουν «δεσμευμένες να στηρίξουν την ευημερία, την ασφάλεια και τη δημοκρατία της Ελλάδας».

Πομπέο: Οι ΗΠΑ δεσμευμένες να στηρίξουν την Ελλάδα

Επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, όπως γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Όπως είπε, στην επιστολή τονίζεται ότι οι ΗΠΑ παραμένουν «δεσμευμένες να στηρίξουν την ευημερία, την ασφάλεια και τη δημοκρατία της Ελλάδας». Παράλληλα, τονίζουν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν τη χώρα μας ως σύμμαχο-κλειδί και κρίσιμο παίκτη στα Βαλκάνια.

Είναι σαφές, όπως είπε ο κος Πέτσας, ότι οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ είναι στο καλύτερο επίπεδο δεκαετιών και απάντηση σε όσους έσπευσαν να υποβαθμίσουν την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον.

Στην επιστολή γίνεται αναφορά σε επιστολή που είχε στείλει ο Χ. Κίσινγκερ στον τότε υπουργό Εξωτερικών Δ. Μπίτσιο το 1975, με τον Νίκο Δένδια να σημειώνει πως για πολλά χρόνια στόχος ήταν να υπάρξει κάτι αντίστοιχο. «Οι καιροί δεν είναι οι πιο ήρεμοι, οι πιο ομαλοί» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει ένας αρραγές εθνικό μέτωπο. Για να προσθέσει πως το πολιτικό σύστημα πρέπει να δείξει πως υπάρχει αδιατάρακτη εθνική ομόνοια. 

Συνέχισε λέγοντας πως δεν πρέπει να καθυστερήσει η επικύρωση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ, ενώ επεσήμανε πως αυτό «είναι απολύτως απαραίτητο για τον δικό μας αμυντικό σχεδιασμό, για τη δική μας εξωτερική πολιτική». Για να προσθέσει πως οι κινήσεις της Ελλάδας δεν στρέφονται κατά της Τουρκίας αλλά είναι υπέρ της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο Στέλιος Πέτσας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων επεσήμανε ότι η Ρωσία έχει διαψεύσει τα περί πρόθεσης της Μόσχας να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος της Β. Κύπρου, ενώ εκτίμησε ότι θα προχωρήσουν οι συζητήσεις με την Ιταλία για τον EastMed.

Σχολίασε ότι η επιστολή Πομπέο είναι επιστέγασμα μιας εξαιρετικής επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον. «Δεν μιλάμε μόνο για αποφυγή από προκλητικές ενέργειες αλλά και μια εγγύηση και στήριξη της Ελλάδας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v