Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με… ατομικές ενέργειες ο Μητσοτάκης στο ποδόσφαιρο

Γιατί πήρε… πάνω του προσωπικά το παιχνίδι. Πότε πήρε την απόφαση για αλλαγή τακτικής και με ποιο σκεπτικό. Την άλλη εβδομάδα νέες ανακοινώσεις για τη σωτηρία του ποδοσφαίρου.

Με… ατομικές ενέργειες ο Μητσοτάκης στο ποδόσφαιρο

Οι ραγδαίες εξελίξεις που υπήρξαν τις τελευταίες μέρες στην υπόθεση του ποδοσφαίρου και οι δυσμενείς για την κυβέρνηση συνέπειες των διαδεχόμενων λανθασμένων χειρισμών, σήμαναν συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου και οδήγησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αλλάξει τακτική.

Δεδομένης της σοβαρότητας του θέματος για το οποίο μάλιστα η κυβέρνηση δέχθηκε έντονη κριτική ακόμα και από τα φιλικά προς αυτήν ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός επέλεξε να πάρει… πάνω του το παιχνίδι και, μέσω της παρέμβασής του από το βήμα της Βουλής, να επιχειρήσει να αναστρέψει το κλίμα. Σε προσωπικούς -αρκετές φορές- τόνους και απευθυνόμενος πρώτα απ’ όλα στις διοικήσεις των μεγάλων συλλόγων, ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να θέσει το πλαίσιο των κανόνων του παιχνιδιού, βάζοντας σε αυτό όλους τους εμπλεκόμενους, μεταξύ των οποίων και οι διεθνείς οργανισμοί ποδοσφαίρου, με τους οποίους προανήγγειλε τη σύναψη ενός μνημονίου για τη διάσωση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

«Θα πράξω αυτό που επιβάλλει η συνείδησή μου, με γνώμονα το κοινό συμφέρον», τόνισε, ξεκαθάρισε πως «έκρινα εγώ προσωπικά ότι μια ποδοσφαιρική διαμάχη δεν δύναται να εξελιχθεί σε κοινωνική», ενώ προειδοποίησε «ξανά όσους δυναμιτίζουν την κοινωνική ομαλότητα, να ξεχάσουν τα σχέδιά τους».

Τις αποφάσεις που ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός τις είχε λάβει από νωρίς τα ξημερώματα χθες, όταν προσγειωνόταν το αεροπλάνο του, προερχόμενο από τις Βρυξέλλες. Ακολούθως τις ανακοίνωσε στους στενούς του συνεργάτες στον πρωινό καφέ, πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και στη συνέχεια αποφασίστηκε να προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις κατά την απογευματινή συζήτηση στο Κοινοβούλιο.  

«Κανένα πρωτάθλημα»

Την επόμενη εβδομάδα, κυβερνητικό κλιμάκιο θα συναντηθεί με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, προκειμένου να διαμορφωθεί μια κοινή γραμμή πλεύσης για τη σωτηρία του ποδοσφαίρου. «Αν είναι να έχουμε αυτό το πρωτάθλημα, είναι καλύτερο να μην έχουμε κανένα πρωτάθλημα», διαμηνύει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος τις επόμενες μέρες θα υποδεχθεί στην Αθήνα τον πρόεδρο της ΦΙΦΑ Τζιάνι Ινφαντίνο.

Το Μέγαρο Μαξίμου επί της ουσίας θέλει να ρίξει το γάντι στους ποδοσφαιρικούς παράγοντες, προειδοποιώντας τους ότι εάν δεν προχωρήσουν σε αυτοκάθαρση, θα υποστούν απώλεια εσόδων και κύρους, ενώ θα κληθούν να αναλάβουν και το βάρος της αποβολής των συλλόγων τους από τους ευρωπαϊκούς αγώνες.

Την πρωτοβουλία αυτή, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα πλαισιώσει και μία δέσμη μέτρων, όπως η επέκταση του θεσμού των μετακλήσεων ξένων διαιτητών και ο εκσυγχρονισμός της μεθόδου VAR, με τις σχετικές ανακοινώσεις να προγραμματίζονται για την επόμενη εβδομάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για μία ποδοσφαιρική «βεντέτα», μία επιχειρηματική, αλλά και προσωπική αντιπαλότητα, η οποία -όπως είπε- «αφού μπήκε στα γήπεδα, τώρα απειλεί να απλωθεί στην κοινωνία, διχάζοντας τους πολίτες, ακόμη και με όρους γεωγραφίας».

Στη δευτερολογία του, μάλιστα, μίλησε και με… ονόματα, απαντώντας σε σχετική πρό(σ)κληση του Αλέξη Τσίπρα. «Μιλήσατε για ονόματα! Εξ όσων θυμάμαι, ο κ. Μαρινάκης είναι αυτός που σας έκανε εξώφυλλα στις εφημερίδες, μέχρι που δεν τα βρήκατε κάπου -δεν ξέρω πού- αλλά αυτός σας στήριξε με κόκκινα εξώφυλλα.  Ως προς τον κ. Σαββίδη, που πηγαίνατε αγκαλιά στη Θεσσαλονίκη, αυτός είχε πει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός».

Το απόγευμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο της αξιολόγησης των υπουργών και του προσδιορισμού των στόχων του επόμενου διαστήματος, ενώ στη συνέχεια θα παραβρεθεί στην εκδήλωση της «Πρωτοβουλίας 1821-2021», στο Μέγαρο Μουσικής, όπου και θα απευθύνει χαιρετισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v