Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσφυγικό: Οι αντιδράσεις δεν αλλάζουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό

Η προσδοκία του Μαξίμου να αναστραφεί το δυσμενές κλίμα με τις κλειστές δομές. Γιατί επιλέχθηκε η λύση της επίταξης ακινήτων και γης. Σιγή ιχθύος για τον νέο ελληνικό αποκλεισμό από τη διάσκεψη για τη Λιβύη.

Προσφυγικό: Οι αντιδράσεις δεν αλλάζουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό

Αποφασισμένη να εφαρμόσει άμεσα τον σχεδιασμό της όσον αφορά την κατασκευή και λειτουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό πρόβλημα, εμφανίζεται η κυβέρνηση. Οι αντιδράσεις σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, όπου -σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του Μαξίμου- θα δημιουργηθούν οι πρώτες κλειστές δομές, ακόμα και με επίταξη ακίνητων και εκτάσεων γης, είναι έντονες και αναμένεται να κλιμακωθούν τις επόμενες μέρες. Ωστόσο, η βούληση του πρωθυπουργού, σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, είναι να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν στην υλοποίηση του συγκεκριμένου πλάνου.

Κυβερνητικό στέλεχος χαρακτήριζε χθες «απόλυτα κατανοητές» τις επιφυλάξεις των τοπικών κοινωνιών των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, δεδομένου ότι το μεγάλο βάρος υποδοχής των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας έχει πέσει εκεί, ταυτόχρονα όμως εξέφρασε και την αισιοδοξία του ότι μέσα από τον διάλογο η κατάσταση θα εκτονωθεί και ότι σύντομα τα νησιά αυτά θα ανακουφιστούν από τα νέα δεδομένα.

«Είμαστε στην ίδια πλευρά του τραπεζιού. Και η κεντρική κυβέρνηση και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση  και οι δήμοι», τόνισε χθες ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης (στον Alpha) και είπε πως το κυβερνητικό σχέδιο για τις κλειστές δομές στα νησιά πρέπει να εφαρμοστεί, για να κριθεί από τους πολίτες και τους νησιώτες.

Η κυβέρνηση τάσσεται κατά της πρότασης «λουκέτου» όλων των δομών, όπως προτείνεται από κάποιους, ενώ θεωρεί τη μέθοδο της επίταξης για τρία χρόνια και με αποζημίωση των ιδιοκτητών ως «αναγκαία για λόγους δημοσίου συμφέροντος». Με αυτόν τον τρόπο, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, «δύναται να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας για τη διαχείριση της κρίσης στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα». Το τελευταίο διάστημα, αναγνωρίζουν οι ίδιες πηγές, «πραγματοποιήθηκε ανοιχτός διάλογος με τους αρμόδιους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς, όμως δεν υπήρχε συμφωνία. Από εκεί και πέρα, πάντως, η κυβέρνηση οφείλει να λάβει αποφάσεις. Και απόφαση είναι να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές και να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές».

Θα επιστρέφουν

Αν τα πράγματα έρθουν βάσει του κυβερνητικού προγραμματισμού, στα νησιά θα μειωθεί στο μισό ο αριθμός αυτών που βρίσκονται σε δομές, οι οποίες μάλιστα θα είναι κλειστές. Το σχέδιο, κατά τη συγκεκριμένη επιχειρηματολογία, συνδέεται με την αποσυμφόρηση και το μήνυμα που θέλει το Μέγαρο Μαξίμου να σταλεί με τις κλειστές δομές είναι πως «όσοι δεν δικαιούνται άσυλο, δεν θα κυκλοφορούν όπου θέλουν, αλλά θα επιστρέφουν».

Στις δομές αυτές θα διαμένουν τριών ειδών μετανάστες και πρόσφυγες. Πρώτον, οι νέες αφίξεις για διευκόλυνση της ταυτοποίησης και της διαδικασίας ασύλου, δεύτερον, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά και, τρίτον, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής. Εντός των δομών θα εφαρμόζονται ιατρική αυτονομία και αυστηροί κανόνες εσωτερικής τάξης, οι οποίοι αφορούν τόσο τη λειτουργία των κέντρων όσο και την κίνηση των φιλοξενούμενων. Όσοι παραμένουν σ’ αυτές, βάσει εσωτερικού κανονισμού, θα δικαιούνται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι δομές θα είναι κλειστές τα βράδια. Κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης, σύμφωνα με την κυβέρνηση, επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη.

Στο μεταξύ, σιγή ιχθύος τηρείται προς το παρόν από την κυβέρνηση σχετικά με τον νέο αποκλεισμό της χώρας μας και από τη δεύτερη διάσκεψη για τη Λιβύη. Αυτή θα πραγματοποιηθεί στο Μόναχο τις επόμενες μέρες και, όπως έγραψε χθες το Euro2day.gr, παρά τις προσπάθειες και τις διαβεβαιώσεις από Γερμανία, Γαλλία και Ευρωπαϊκή Ένωση, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Ράινερ Μπρόιλ ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών που είχαν δώσει το παρών και στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Η κυβέρνηση, δια του υπουργείου Εξωτερικών, επιδίωξε να βρεθεί στο Μόναχο, όμως, ως φαίνεται, επικράτησε και πάλι η άρνηση της Τουρκίας στην ελληνική παρουσία. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v