Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινήσεις σε δύο μέτωπα από την κυβέρνηση

Η υπόθεση Novartis, οι προστατευόμενοι μάρτυρες και οι… αρμοί της εξουσίας. Τα ερωτήματα για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. «Κτίζεται» επενδυτική συμμαχία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Κινήσεις σε δύο μέτωπα από την κυβέρνηση

Στην κυβέρνηση επιμένουν να μη θέλουν -τουλάχιστον επισήμως- να εμπλακούν στην υπόθεση της Novartis αφού, όπως λένε, είναι θέμα που χειρίζεται η Βουλή, όμως δεδομένο είναι ότι προσαρμόζουν αναλόγως τη στρατηγική τους και περιμένουν κάθε δυνατή ευκαιρία που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν σε επικοινωνιακό επίπεδο. Όπως, για παράδειγμα, η «επίμονη», όπως τη χαρακτηρίζουν, «στήριξη των προστατευόμενων μαρτύρων από τον ΣΥΡΙΖΑ και η προσπάθεια να αποφευχθεί η δια ζώσης κατάθεσή τους», σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις. Το Μέγαρο Μαξίμου κάνει λόγο για «δικαίωση όλων όσοι έβλεπαν την πολιτική σκευωρία που είχε στηθεί» και καταλογίζει στον Αλέξη Τσίπρα «πανικό», με αφορμή και τη χθεσινή του δημόσια παρέμβαση στο θέμα.

«Βυθισμένος στα εσωκομματικά του προβλήματα, ο κ. Τσίπρας καταφεύγει όχι μόνο σε ύβρεις αλλά και σε ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, εγκαλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση επειδή «προσπαθεί εδώ και μέρες να μην επιτρέψει την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων, όπως ακριβώς εξετάστηκαν και από τον εισαγγελέα».

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που συμμετέχουν στην Επιτροπή της Βουλής υπενθυμίζουν ότι αυτή λειτουργεί με εισαγγελικές αρμοδιότητες και ζητήθηκε να εξεταστούν οι συγκεκριμένοι μάρτυρες ακριβώς όπως εξετάστηκαν ήδη από τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης. «Όταν ένας μάρτυρας είναι σε καθεστώς προστασίας, ο εισαγγελέας ορίζει ποια είναι τα μέτρα προστασίας του. Όρισε λοιπόν ότι κατά το στάδιο της προδικασίας είναι μόνο η μη αποκάλυψη της ταυτότητάς του», αναφέρουν κομματικές πηγές και εκφράζουν την απορία τους για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

Ταυτόχρονα, το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει να διατηρεί ψηλά στον δημόσιο διάλογο τη φράση του Αλέξη Τσίπρα στο βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ περί ελέγχου των «αρμών της εξουσίας». Το Σάββατο, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, «ο κ. Τσίπρας είχε στραφεί εναντίον της Δικαιοσύνης, των Ανεξάρτητων Αρχών, των Μέσων Ενημέρωσης και τελικά, του ίδιου του Συντάγματος. Κάτω από το βάρος των αντιδράσεων που προκάλεσε η ανατριχιαστική δήλωσή του για έλεγχο όλων των “αρμών’’ της εξουσίας, ισχυρίστηκε ότι δήθεν αφορούσε μόνο την εκτελεστική.

Στο μεταξύ, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, «κινούμενος στην αρχική γραμμή του αρχηγού του, ο εκλεκτός του κ. Πολάκης στοχοποίησε, με ανάρτησή του, την Τράπεζα της Ελλάδoς και επιβεβαίωσε το πραγματικό νόημα της δήλωσης Τσίπρα. Αποδεικνύεται, έτσι, για άλλη μια φορά, ότι όσα προστατεύει το Σύνταγμά μας δεν υπάρχουν στο DNA του ΣΥΡΙΖΑ».

Συνάντηση εργασίας

Την ίδια ώρα, πέρα από τις εσωτερικές κόντρες κυρίως με την αξιωματική αντιπολίτευση, στην κυβέρνηση συνεχίζουν την προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό και σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σήμερα θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα συνάντηση εργασίας του Forum Διευρυμένης Στρατηγικής Συνεργασίας των δύο χωρών. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας, ππουργό Επικρατείας των ΗΑΕ, Sultan Al Jaber και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης με τα 30 μέλη της αντιπροσωπείας των ΗΑΕ, για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που εκτείνεται από την οικονομία και τις επενδύσεις, ως την άμυνα, την ενέργεια, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τον τουρισμό.

Ο κ. Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στην αραβική χερσόνησο, είχε καλέσει τους διαχειριστές κεφαλαίων του Άμπου Ντάμπι να ενισχύσουν την παρουσία τους στη χώρα μας και αυτό προσπαθεί να επιβεβαιώσει με τις σημερινές επαφές. Όπως είχε διαρρεύσει άλλωστε, βασικό αντικείμενο των συζητήσεων που είχε κάνει εκεί ο πρωθυπουργός ήταν το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκφράζεται από τα κρατικά επενδυτικά ταμεία του Άμπου Ντάμπι για την Ελλάδα, κάτι που αποτέλεσε και το βασικό αντικείμενο των συναντήσεών του με τον Διάδοχο του Θρόνου του Εμιράτου του Άμπου Ντάμπι, τον αναπληρωτή επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού φορέα Mubadala και τον διευθυντή του επίσης κρατικού επενδυτικού φορέα ADIA.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, στο σημερινό Φόρουμ θα συμμετάσχουν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υφυπουργός για την Oικονομική Διπλωματία και την Eξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v