Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διέξοδο από το προσφυγικό αναζητά η κυβέρνηση

Γιατί κατέληξε στη μερική απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων. Οργή για τη συμπεριφορά Μουτζούρη. «Το σχέδιό μας θα υλοποιηθεί κανονικά», διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου.

Διέξοδο από το προσφυγικό αναζητά η κυβέρνηση

Οι τεράστιες διαστάσεις που έλαβαν οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου σε συνδυασμό με τα επεισόδια και τους σοβαρούς τραυματισμούς αστυνομικών και κατοίκων έφεραν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

Το Μέγαρο Μαξίμου τα τελευταία 24ωρα βρισκόταν σε διαρκή ανοιχτή γραμμή με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και όλες οι πληροφορίες συνέκλιναν στο γεγονός ότι η κατάσταση σε Λέσβο, Χίο και Σάμο αρκετές φορές ξέφευγε των ορίων.

Βάζοντας όλα τα δεδομένα στο τραπέζι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες το απόγευμα συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή και του κ. Χρυσοχοΐδη, όπου, υπό τον ορατό κίνδυνο ύπαρξης ακόμα και νεκρών, αποφασίστηκε τελικά να γίνει μία ακόμα προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η μερική απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων, με την αιτιολογία ότι ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση υλοποίησης του κυβερνητικού σχεδίου που είχε να κάνει με χωματουργικές εργασίες, ενώ για σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση στους αυτοδιοικητικούς άρχοντες των περιοχών αυτών να προσέλθουν στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι -όπως ζήτησε και δημόσια χθες από την Αλεξανδρούπολη ο κ. Μητσοτάκης- και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.

Πίσω από τα επεισόδια, η κυβέρνηση βλέπει κυρίως ακροδεξιούς, ενώ ξεχωριστό ρόλο αποδίδει σε κυκλώματα των διακινητών και κάποιες ΜΚΟ. «Αυτά τα οποία είδαμε, να τραυματίζονται δεκάδες αστυνομικοί, να γίνονται επιθέσεις με πέτρες, μολότοφ και καραμπίνες και να εμποδίζεται να περάσει ακόμη και ασθενοφόρο, είναι απαράδεκτες συμπεριφορές. Αν υπήρχε διαφορετική στάση από τους αστυνομικούς που δέχθηκαν επίθεση, θα μπορούσαμε να θρηνήσουμε ακόμη και θύματα», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, που θέτουν εξάλλου ερωτήματα για τη στάση των αυτοδιοικητικών.

Ειδικά για τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο που, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, εξαπέλυσε ύβρεις προς τον πρωθυπουργό, οι δίαυλοι επικοινωνίας με το Μέγαρο Μαξίμου κόπηκαν άμεσα. «Μετά από αυτή τη χυδαία συμπεριφορά δεν έχουμε να πούμε κάτι με τον κ. Μουτζούρη. Θα συνομιλήσουμε με τους υπόλοιπους αυτοδιοικητικούς. Είναι κρίμα για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου να είναι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία περιφερειάρχης ο κ. Μουτζούρης», σημειώνουν στην κυβέρνηση.  

Όχι άλλη επιλογή

Οι τοπικοί άρχοντες «πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η κυβέρνηση θα υλοποιήσει το σχέδιό της. Και είναι προς το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών να συνεργαστούν. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή», τονίζει συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, επισημαίνοντας ότι δεν έχει υπάρξει καμία εναλλακτική λύση.

Ειδικά για τις κλειστές δομές, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι προς όφελος των ίδιων των νησιών να κατασκευαστούν, προκειμένου να κλείσουν οι προβληματικές δομές που υποδέχονται σήμερα πρόσφυγες και μετανάστες. Και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση: να κλείσουν οι σημερινές, άναρχες δομές, ώστε να υποχωρήσει και η καχυποψία των ντόπιων περί του αντιθέτου.

Οι κλειστές δομές, όπως επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, είναι αναγκαίο να γίνουν στα νησιά, διότι η Τουρκία θεωρεί ότι η συμφωνία της με την Ε.Ε. της επιτρέπει να μη δέχεται επαναπροωθήσεις από την ενδοχώρα, αλλά μόνο από τα νησιά. Αυτό σημαίνει ότι εάν οι νέες αφίξεις μεταφέρονταν στην ενδοχώρα, η Τουρκία δεν θα δεχόταν καμία επιστροφή. Έτσι, σύμφωνα με την κυβερνητική επιχειρηματολογία, όλοι οι μετανάστες θα έμεναν στη χώρα μας, ενώ ταυτόχρονα θα ενθαρρύνονταν οι μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία να έρθουν στη Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός καθιστούσε ξεκάθαρη την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην απομάκρυνση όσων δεν δικαιούνται άσυλο. «Θέλω», τόνισε, «να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο και παρά ταύτα επιλέγουν να έρθουν στην πατρίδα μας: Μην έρχεστε. Γιατί ο δρόμος στον οποίο σας οδηγούν οι διακινητές -τους οποίους πληρώνετε αδρά- δεν οδηγεί στην ενδοχώρα της Ελλάδος και τελικά στην Ευρώπη. Σταματά στα νησιά και από εκεί θα ξεκινά ο δρόμος της επιστροφής».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v