Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η κυβέρνηση οδηγήθηκε στο lockdown

Πότε η πλάστιγγα έγειρε οριστικά για την απόφαση Μητσοτάκη. Οι καθοριστικές εικόνες από τις παραλίες και τα διόδια. Η ατομική ή η ανά δύο άσκηση και το νέο κοινωνικό συμβόλαιο που προτείνει ο πρωθυπουργός.

Γιατί η κυβέρνηση οδηγήθηκε στο lockdown

Από τις προηγούμενες μέρες, όλα έδειχναν ότι η σημερινή εξέλιξη με την απαγόρευση της κυκλοφορίας δεν θα αργούσε να επιβληθεί από την κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατ’ επανάληψη είχε εκφράσει δημοσίως την ενόχλησή του από τις εικόνες των πολιτών που, παρά τις προτροπές των επιστημόνων -και όχι μόνο αυτών-, κυκλοφορούσαν εντός και εκτός των αστικών ιστών, αυξάνοντας τις πιθανότητες γρήγορης διάδοσης του ιού. Έχοντας ως παραδείγματα προς αποφυγήν πρώτιστα την Ιταλία και σε δεύτερο επίπεδο άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Βρετανία, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να κινηθεί όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα και με την άμεση λήψη αυστηρών μέτρων, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Καθοριστικές στην τελική του απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν οι εικόνες του Σαββάτου από τον κόσμο στις παραλίες και στα διόδια. «Δεν θα πρέπει να συνεχιστεί αυτό. Η ανεύθυνη συμπεριφορά ορισμένων θέτει σε κίνδυνο τη ζωή όλων. Δεν θα το επιτρέψω», φέρεται να είπε ο κ. Μητσοτάκης στους στενούς του συνεργάτες, ξεκαθαρίζοντας την πρόθεσή του να προχωρήσει στο επόμενο, πιο αυστηρό βήμα.   

Ήδη, σε επικοινωνιακό επίπεδο, η συγκεκριμένη απόφαση είχε καλλιεργηθεί στους πολίτες εδώ και αρκετά 24ωρα και η εκτίμηση που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας συντάσσεται με το ακραίο μεν, αναγκαίο δε -τουλάχιστον σύμφωνα με την κυβέρνηση- μέτρο. Η εν λόγω εξέλιξη, άλλωστε, ήρθε σταδιακά, έχοντας προηγηθεί αρχικά οι πιο ανώδυνες αποφάσεις, στη συνέχεια περισσότερο δύσκολες και τώρα οι πιο σκληρές. Τελικά, όπως αποκάλυψε χθες το Euro2day.gr, επιλέχθηκε ο περιορισμός στις άσκοπες μετακινήσεις να ισχύσει από σήμερα το πρωί, στην αρχή της εβδομάδας και αφού είχε «σπαταληθεί» και η τελευταία… ευκαιρία που είχε δοθεί για απόλυτη συμμόρφωση στις συστάσεις αποφυγής των συναθροίσεων.

«Μένουν στο σπίτι»

Στο τηλεοπτικό του μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι «η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, που κατάλαβαν την απειλή, μένουν στο σπίτι», όμως, όπως είπε, «δεν θα αφήσω μερικούς επιπόλαιους να υπονομεύσουν την ασφάλεια των πολλών. Γιατί οι λίγοι ανεύθυνοι μπορούν να βλάψουν χιλιάδες υπεύθυνους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, μόνο τυχαίο δεν είναι και το γεγονός ότι επιτρέπεται η ατομική ή η ανά δύο άσκηση - περπάτημα, κυρίως για ψυχολογικούς λόγους, αλλά και έχοντας ληφθεί η διαβεβαίωση των ειδικών ότι δεν διευκολύνει τη διασπορά της πανδημίας.  

Σύμφωνα με στενό συνομιλητή του πρωθυπουργού, για τους πολλούς η καθημερινότητα των τελευταίων ημερών δεν πρόκειται να αλλάξει, αφού θα κάνουν αυτό που ήδη έκαναν, εφαρμόζοντας τις προτροπές των ειδικών. Αλλαγή στη ζωή τους, κατά την ίδια πηγή, θα δουν οι λίγοι, οι οποίοι «πλέον θα αναγκαστούν να κάνουν το αυτονόητο, να λάβουν υπόψη και τους δίπλα τους».

Στο -δραματικών τόνων- διάγγελμά του, το τέταρτο μέσα σε λίγες μέρες, ο πρωθυπουργός μίλησε για ένα «νέο κοινωνικό συμβόλαιο» που θα πρέπει να υπογράψουν όλοι, με πρώτη δέσμευση «να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού: Ο καθένας από εμάς να πάψει να γίνεται κρίκος μεταφοράς στον διπλανό του». Χαρακτήρισε δε τη συγκεκριμένη απόφασή του ως «το τελευταίο ίσως βήμα μιας οργανωμένης Δημοκρατικής Πολιτείας. Που, όμως, πρέπει γίνει εγκαίρως, για να μη γίνει μάταιο. Γιατί ο χρόνος δεν μετριέται, πλέον, σε μέρες αλλά με ώρες. Και απαιτούνται τολμηρές και γρήγορες πρωτοβουλίες», τόνισε.

Για αύριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει  για πρώτη φορά με τηλεδιάσκεψη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v