Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οικονομικό πρόγραμμα-γίγας εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ

Γενναίο εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων, άνω των 30 δισ. και εντός ευρωπαϊκού μέσου όρου, παρουσιάζει ο Α. Τσίπρας. Ποιοι είναι οι τρεις άξονες. «Οι ασπιρίνες της κυβέρνησης θα οδηγήσουν σε βαθιά ύφεση διαρκείας».

Οικονομικό πρόγραμμα-γίγας εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «Μένουμε Σπίτι» έρχεται το «Μένουμε Όρθιοι – Συνεχίζουμε μετά την πανδημία». Είναι το πρόγραμμα για την επόμενη ημέρα του απεγκλωβισμού που εκπονεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη μορφή ενός κοστολογημένου εμπροσθοβαρούς πακέτου μέτρων θωράκισης της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυσης της ρευστότητας για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Η παρουσίασή του θα γίνει στις αρχές της εβδομάδας (πιθανότατα την Δευτέρα) σε συνέντευξη Τύπου από τον Αλέξη Τσίπρα, τους τομεάρχες Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Παππά, Έφη Αχτσιόγλου και τον εκπρόσωπο του κόμματος Αλέξη Χαρίτση.

Το βασικό επιχείρημα είναι «ή θα πάρει τώρα η σημερινή κυβέρνηση γενναία και εμπροσθοβαρή μέτρα ή θα βάλει τη χώρα σε μεγάλη ύφεση διαρκείας με μέτρα-ασπιρίνες και θα χρειαστεί να βγάλουμε πάλι εμείς τα κάστανα από τη φωτιά, όπως έγινε με την έξοδο από τα μνημόνια».

Πακέτο άνω των 30 δισ. ευρώ

Κατά τις ίδιες πηγές, το «ολιστικό και κοστολογημένο σχέδιο» που θα παρουσιάσει ο κ.Τσίπρας και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, κινείται εντός του ευρωπαϊκού μέσου όρου παρεμβάσεων ενίσχυσης (δημοσιονομικές δαπάνες μαζί με εγγυήσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία), βασίζεται στα παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών μετά την εμφάνιση της πανδημίας και βασίζεται σε τρία σκέλη:

1. Δαπάνες για την άμεση ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας.

2. Δημοσιονομικές δαπάνες άμεσης ενίσχυσης επιχειρήσεων, εργαζομένων και πολιτών.

3. Ένα μεγάλο πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων με εγγυήσεις δανείων.

Πληροφορίες θέλουν το εν λόγω πακέτο να ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ αθροιστικά, με τα περίπου 20 δισ. να αφορούν συνδυασμό εγγυοδοτικών μηχανισμών-χρηματοδοτικών εργαλείων και το υπόλοιπο ποσό να δίνεται στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί στο διάστημα Μαρτίου-Μαϊου. Λαμβάνει υπόψη δε, τους ιδιαιτέρως αυξημένους δημοσιονομικούς βαθμούς ελευθερίας που προκύπτουν από:

• Την παρέκκλιση, που αποφασίσθηκε ήδη, από τους κανόνες τους συμφώνου σταθερότητας και των κρατικών ενισχύσεων.

• Τη ρευστότητα η οποία θα είναι διαθέσιμη από τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ.

• Την ύπαρξη του δημοσιονομικού αποθέματος το οποίο εγγυάται την ομαλή εξυπηρέτηση του χρέους σε κάθε περίπτωση.

• Την κλίμακα των δημόσιων παρεμβάσεων που επιλέγονται σε χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Ως εκ τούτων, η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην επιλεγεί «δημόσια παρέμβαση ευρείας κλίμακας». Αντιθέτως, εάν η κυβέρνηση επιμείνει στη λογική των εκ των υστέρων παρεμβάσεων, η ζημιά στην οικονομία (επιχειρήσεις, εργαζόμενους) θα είναι μη αναστρέψιμη και το ποσό που θα χρειαστεί να δαπανηθεί στο μέλλον θα είναι πολλαπλάσιο.

Όπως τονίζεται, η «γενναία δέσμη μέτρων» στοχεύει:

- Πρώτον, στη στήριξη των εργαζομένων και των ελληνικών επιχειρήσεων μέχρι να λήξουν τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, ώστε η επόμενη μέρα να μην τους βρει με τεράστιες απώλειες εσόδων και υπερχρεωμένους.

- Δεύτερον, στην εξασφάλιση ενός αναπτυξιακού προγράμματος για την επόμενη μέρα. Συγκρίνοντας τα μέτρα 5 δισ. ευρώ (ή 2,6% του ΑΕΠ) που υποστηρίζει ότι έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση με εκείνα άλλων χωρών της ευρωζώνης, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για «θλιβερή υποκατηγορία».

Τι δίνουν οι άλλες χώρες της ευρωζώνης

Όπως τονίζουν: «Σε άλλες περιπτώσεις λαμβάνονται μέτρα χωρίς προηγούμενο: σχεδιάζονται υπερ-ελλειμματικοί προϋπολογισμοί, η FED κόβει χρήμα, η ΕΕ αναθεωρεί μεμιάς όλα τα θέσφατα της προηγούμενης 20ετίας, η Γερμανία ανακοινώνει καθεστώς επιλεκτικής απαγόρευσης εξαγορών γερμανικών επιχειρήσεων από ξένους, εξαγγέλλονται γιγάντια προγράμματα κρατικής εγγυοδότησης, παροχής ρευστότητας και άτοκου δανεισμού, ανάληψης μισθολογικού κόστους, προσωρινής απαλλαγής από φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, εξυπηρέτηση δανεισμού, και κάθε μορφής κινήτρων ώστε να παραμείνουν οι επιχειρήσεις ζωντανές».

Ειδικά για τα μέτρα ενίσχυσης που λαμβάνονται ως ποσοστά του ΑΕΠ, αναφέρουν: 15% του ΑΕΠ στη Βρετανία, 20% του ΑΕΠ σε Ισπανία και Ιταλία, 15% στη Γερμανία, 12% στη Γαλλία. Επίσης, κολοσσιαία προγράμματα στήριξης του 95% των μισθών στη Σουηδία, 80% στη Νορβηγία, 75% στη Δανία, 66% στην Πορτογαλία, 60% στην Γερμανία.

Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτουν:

- Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα εγκρίνει σχέδιο €356 δισεκατομμυρίων δανεισμού επιχειρήσεων και €156 δισεκατομμυρίων συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

- Στο πακέτο €200 δισεκατομμυρίων που ανακοινώθηκαν στην Ισπανία, τα μισά αφορούν κρατικές εγγυήσεις για δανεισμό επιχειρήσεων και τα υπόλοιπα για δάνεια και επιδόματα σε οικονομικά πληττόμενες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, 6 μήνες πάγωμα φορολογικών υποχρεώσεων για όλες τις επιχειρήσεις, αναστολή πληρωμής στεγαστικών δανείων και λογαριασμών κοινής ωφέλειας για όσους πλήττονται.

- Στη Σουηδία θα διατεθούν €500 δισεκατομμύρια δανείων στις επιχειρήσεις μέσω τραπεζών με μηδενικό επιτόκιο και δίνεται η δυνατότητα ανατολής φορολογικών υποχρεώσεων για ένα χρόνο με κόστος €27.5 δισεκατομμύρια, ενώ καλύπτεται το 95% των μισθών στις επιχειρήσεις και παγώνουν αναδρομικά από 1 Ιανουαρίου οι ασφαλιστικές εισφορές.

Κορωνο-ομόλογο «και χωρίς τη Γερμανία»

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να πιέζει για την έκδοση ευρωομολόγου, θέση στην οποία πρόσφατα μπήκε και η ελληνική κυβέρνηση, το οποίο να έχει έκταση ικανή να βοηθήσει την ευρωπαϊκή οικονομία, ακόμα και εάν η Γερμανία και οι δορυφόροι της επιμείνουν να αρνούνται, όπως επισημαίνει ο κ. Τσίπρας στο άρθρο του στη Le Monde.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μάλιστα, τόσο πριν όσο και μετά την παρέμβασή του με το άρθρο του στη Le Monde, πραγματοποιεί κύκλο επαφών με πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους, πολιτικούς και ηγέτες, οι οποίοι συμφώνησαν με το μήνυμα της παρέμβασης και τόνισαν την ανάγκη εξεύρεσης μίας ευρωπαϊκής λύσης με αλληλεγγύη και μέτρα όπως το ευρωομόλογο, ακόμα και χωρίς τη συμμετοχή Γερμανίας και Ολλανδίας (δες το σχετικό άρθρο για περισσότερες πληροφορίες).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v