Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Η επιστροφή στην πολιτική «κανονικότητα» δεν θα είναι... σταδιακή

Επί ποδός για (εκ νέου) μείωση του κατώτατου. Εντός των ημερών θα ζητήσει ο Α. Τσίπρας συνεδρίαση της Βουλής για τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Άμεση ενίσχυση επιχειρήσεων με 3 δισ. ευρώ και ειδικό «σχέδιο Ηρακλής» στις προτάσεις.

ΣΥΡΙΖΑ: Η επιστροφή στην πολιτική «κανονικότητα» δεν θα είναι... σταδιακή

Μπορεί η επιστροφή στην κανονικότητα να αργεί στο υγειονομικό επίπεδο, στο πολιτικό όμως θα γίνει αμέσως μετά το κλείσιμο της Πασχαλινής παρένθεσης και, μάλιστα, δεν θα είναι σταδιακή.

Αυτή την πρόθεση έχει, τουλάχιστον, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον Αλέξη Τσίπρα να δείχνει, από την Μ. Τετάρτη κι όλας, ότι η μακρά περίοδος ανοχής λόγω κορωνοϊού έφτασε στο τέλος της.

Τα «μισόλογα» γύρω από το εάν έγινε ή όχι χρήση του «μαξιλαριού ασφαλείας» που παρέδωσε μετά τις εκλογές η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ΝΔ (σ.σ. για την ακρίβεια του «μαλακού» τμήματός του καθώς το «σκληρό» των 16 δισ. ευρώ προορίζεται για το χρέος και δεν «αγγίζεται»), οι πληροφορίες για νέο, άτυπο ή τυπικό, μνημόνιο που θα αφορά εργασιακά-μισθολογικά, καθώς και οι επίμονες φήμες για εκλογικό σχεδιασμό του Μαξίμου, έκαναν την Κουμουνδούρου να πει το «ως εδώ».

Ο κ. Τσίπρας στην τελευταία προ-Πασχαλινή παρέμβασή του, άλλωστε, προανήγγειλε ότι αμέσως μετά τις γιορτές θα ζητήσει ειδική, προ ημερησίας διατάξεως, συνεδρίαση της Βουλής με θέμα τον έλεγχο των δημοσίων οικονομικών. «Δεν θα αφήσουμε τίποτα να πέσει κάτω», είπε, επικαλούμενο τις αντιφατικές δηλώσεις ή διαρροές κυβερνητικών στελεχών για το εάν και κατά πόσο αντλήθηκαν ποσά από το «μαξιλάρι».

Αλλά και προς τα πού κατευθύνθηκαν, καθώς η αντιπολίτευση μιλά για αδιαφάνεια στα προγράμματα ενίσχυσης που αποφασίσθηκαν και εκτελούνται λόγω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία.

Απολύσεις και μείωση του κατώτατου;

Στην Κουμουνδούρου βρίσκονται σε επιφυλακή για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς στα ακανθώδη πεδία των εργασιακών και των μισθολογικών. Κι αυτό διότι εκτιμά ότι ο τρόπος που επέλεξε η κυβέρνηση, δια των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, να «ενισχύσουν» τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κορωνο-κρίση, έστρωσε τον δρόμο «για επιστροφή στη ζούγκλα» όταν θα αρχίσει η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Αρμόδια στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι οι εν λόγω σχεδιασμοί περιλαμβάνουν, κατ΄ αρχάς, την εκ νέου μείωση του κατώτατου μισθού. «Τον μείωσαν με το δεύτερο μνημόνιο, τον αυξήσαμε στις αρχές του 2019 καταργώντας και τον ρατσιστικό υποκατώτατο για τους νέους και τώρα ετοιμάζονται να σηκώσουν την ίδια παράσταση», αναφέρουν.

Κατά τα ίδια στελέχη, στο κυβερνητικό τραπέζι βρίσκεται η παράταση της αναστολής συμβάσεων εργασίας (σ.σ. η οποία τέθηκε ως προϋπόθεση για να δηλώσει μία επιχείρηση «στάση μισθών» και να καταβληθεί από το κράτος στους εργαζόμενους το ποσόν των 800 ευρώ για διάστημα 45 ημερών).

Επίσης, η δυνατότητα των επιχειρήσεων να μην διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων μετά την «επιστροφή στην κανονικότητα», λόγω μείωσης του τζίρου. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, άλλωστε, έχει καταστήσει σαφές ότι απαγορεύονται οι απολύσεις όσο διαρκεί η έκτακτη κατάσταση και «τρέχουν» τα κυλιόμενα 45μερα. «Για μετά δεν έχει τοποθετηθεί», σημειώνουν.

Την άποψη ότι «φαίνονται ήδη στον ορίζοντα απαράδεκτα νέα μνημόνια εξωτερικής επιβολής ή εσωτερικής κοπής και έμπνευσης», εξέφρασε ήδη τις προηγούμενες ώρες ο τέως πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

«Σχέδιο Ηρακλής» για την ενίσχυση των επιχειρήσεων

Στο οικονομικό επίπεδο, ο τομεάρχης Οικονομίας-Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς έδωσε επίσης το στίγμα της μεταπασχαλινής τακτικής που θα ακολουθήσει η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Στην κυβέρνηση έχει επικρατήσει η λογική του ΣΕΒ, η οποία λέει ‘ας πνιγεί η μισθωτή εργασία και η μεσαία τάξη’», δήλωσε προχθές. Ενώ εξήγησε πως είναι επείγουσας σημασίας τόσο το πρόγραμμα άμεσης ενίσχυσης των επιχειρήσεων, ύψους 3 δισ. ευρώ, όσο και η άμεση στελέχωση της Αναπτυξιακής Τράπεζας για να υλοποιηθεί ένα σχέδιο Ηρακλής για τις επιχειρήσεις, που θα μπορεί να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα εγγυήσεων, ύψους 12 δισ. ευρώ, όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος μάλιστα στην πρόταση για «γενναίο εμπροσθοβαρές πρόγραμμα» στήριξης επιχειρήσεων, νοικοκυριών, εργαζομένων, κάλεσε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να συμπράξουν σε ένα «μέτωπο λογικής» προκειμένου να μην βυθιστεί η ελληνική οικονομία στην ύφεση.

Ο κ. Παππάς στηλίτευσε το περίφημο πρόγραμμα τηλε-κατάρτισης των επιστημόνων από Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, με αφορμή και τα ευτράπελα που κατήγγειλαν οι ίδιοι οι δικαιούχοι την Μ. Εβδομάδα.

«Η διαμεσολάβηση των ΚΕΚ για να ενισχυθούν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν ήταν αναγκαία. Αντί να τους κοροϊδεύουν, ζητώντας τους να μάθουν πως να ανοίγουν και να κλείνουν τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή με οδηγίες που έχουν μεταφραστεί στο διαδίκτυο, θα μπορούσαν να τους δώσουν την απευθείας ενίσχυση των 800 ευρώ, μια δαπάνη απολύτως επιλέξιμη.

“Η φιλοσοφία του ‘μεσάζοντα’ διαπνέει τη σκέψη των κυβερνητικών που λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις”, πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v