Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Ο ιός του εκνευρισμού πλήττει «το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη»

Κυνηγητό στις πλατείες και «σαρδέλες» στα λεωφορεία, τα κενά στα νοσοκομεία και οι αλχημείες στις προσλήψεις, το… ρασοφίλημα του Ν. Χαρδαλιά και τα πολιτικά απόνερα του Ιανού. Η κόντρα με τον Στ. Πέτσα για την Καρδίτσα.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο ιός του εκνευρισμού πλήττει «το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη»

Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να δείχνει τα «δόντια» του και τις καταστροφές στην Καρδίτσα να συνοδεύονται από μεγάλη καθυστέρηση των αρχών στο επιχειρησιακό σκέλος και στην καταγραφή των επιπτώσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ σκληραίνει την αντιπολιτευτική του τακτική.

«Σε κάθε περίπτωση, κάνουμε αντιπολίτευση με κοινωνικό κριτήριο, δεν ποντάρουμε στην καταστροφή της κοινωνίας», διευκρινίζουν αρμόδια στελέχη του κόμματος. Με την επισήμανση ότι όσο τα προβλήματα οξύνονται και αποκτούν εύρος, τόσο ο εκνευρισμός στο κυβερνητικό επιτελείο επιτείνεται, καθώς ακόμα και η «μιντιακή υπεροπλία» δεν παρέχει πλέον πλήρη κάλυψη.

Ως παραδείγματα αναφέρουν τη χθεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ότι «η χώρα αντέχει ένα δεύτερο lockdown» (σε αντίθεση με την περί του αντιθέτου θέση της κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα).

Επίσης, την έναρξη του αστυνομικού κυνηγητού στις πλατείες μετά μεγαφώνων για να μη συνωστίζονται οι νέοι, τη στιγμή που οι επιβάτες «παραμένουν σαρδέλες» στα μέσα μαζικής μεταφοράς και οι σχολικές αίθουσες παραμένουν υπεράριθμες.

Τα βέλη σε πρωθυπουργό-επιτελείς

Όπως φάνηκε από το διήμερο του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, το «ασφυκτικό πρέσινγκ» ασκείται πλέον προσωπικά στον πρωθυπουργό και στο στενό επιτελείο του, πέραν, φυσικά, των υπουργών που εμπλέκονται σε κάθε πρόβλημα.

Είναι ενδεικτικό ότι η ερώτηση στη Βουλή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Γιάννη Ραγκούση για το φιάσκο με τις «μάσκες-αλεξίπτωτα» που μοιράσθηκαν σε μαθητές, είχε αποδέκτη τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και όχι τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεδωρικάκο.
Ο λόγος; «Διότι στον κ. Γεραπετρίτη απένειμε ο πρωθυπουργός τα εύσημα για τις μάσκες στα σχολεία, μιλώντας στη Θεσσαλονίκη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Το φιάσκο όμως αποκαλύφθηκε την επομένη, όταν παρέλαβαν οι μαθητές τις μάσκες», η εξήγηση.

Και προσθέτουν: «Δεν προλαβαίνουμε και τις γκάφες τους: Ο Νίκος Χαρδαλιάς επιπλήττει δημοσίως τον Γιώργο Κουμουτσάκο επειδή μετέλαβε σε κοινή θέα και τέσσερις ημέρες μετά ο ίδιος φιλάει το χέρι παπά… πάνω από το ράσο, με τις κάμερες να καταγράφουν. Αυτή τη φορά τη δημόσια επίπληξη στον κ. Χαρδαλιά την έκανε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης. Να δούμε ποιος έχει σειρά», προσθέτουν.

Ξεσπούν πλέον οι γιατροί

Στην κορυφή της ατζέντας ο ΣΥΡΙΖΑ κρατά σταθερά τα κενά στα νοσοκομεία, αναδεικνύοντας το μεγάλο διάστημα των έξι μηνών που είχε η κυβέρνηση στη διάθεσή της για να θωρακίσει τα δημόσια νοσοκομεία.

Πέραν της επίσημης παραδοχής (από το υπουργείο Υγείας) ότι οι κενές κλίνες στις ΜΕΘ που έχουν διατεθεί για τους νοσούντες από την Covid-19 έχουν μειωθεί δραματικά (σ.σ. στον Ευαγγελισμό είναι πλέον μηδέν), το θέμα παίρνει διαστάσεις από την «έκρηξη» πλέον των γιατρών.

Είναι ενδεικτική η απόφαση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών να ανακοινώσει 24η πανελλαδική απεργία για αύριο, με μόνο αίτημα την άμεση κάλυψη των κενών.

Η απόφαση ελήφθη λίγες ώρες μετά τη γνωστοποίηση του «κλεισίματος» (για περιστατικά κορωνοϊού) του Γενικού Κρατικού Νίκαιας, ελλείψει προσωπικού. «Δεν έχουμε λιποτακτήσει ποτέ, ούτε και τώρα το κάνουμε αλλά από ό,τι μας είπαν τον Αύγουστο, δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό», δήλωσε ο γιατρός του νοσοκομείου Παναγιώτης Παπανικολάου, αναφέροντας ότι ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας και η υπεύθυνη της Πτέρυγας Covid-19 υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους.

Την είδηση επιβεβαίωσε… η Διοίκηση του Νοσοκομείου, καθώς σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ανέφερε ότι δεν έκανε δεκτές τις παραιτήσεις, ενώ, επιπλέον, ανακοίνωσε αύξηση των κλινών: «από 30 κλίνες (12 θετικών και 18 υπόπτων που διέθετε το νοσοκομείο μας μέχρι το Σάββατο 19/9/2020) σε 40 κλίνες (30 θετικών και 10 υπόπτων), προκειμένου να αντεπεξέλθει στις ανάγκες νοσηλείας του λεκανοπεδίου».

Το θέμα έφερε στη Βουλή ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, σημειώνοντας πως, πλέον, «οι αλχημείες των αριθμών εύκολα καταρρίπτονται, όση επικοινωνιακή υπεροπλία κι αν διαθέτει η κυβέρνηση».

«Είμαστε ακόμα στην αρχή του δεύτερου επιδημικού κύματος και άρχισε ήδη να καταρρέει το αφήγημα των "χιλιάδων προσλήψεων" και της "θωράκισης" του ΕΣΥ. Οι αντοχές της δημόσιας περίθαλψης και των ανθρώπων της εξαντλούνται. Τώρα, πριν να είναι πολύ αργά, απαιτείται η μέγιστη δυνατή "ένεση" ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, μόνιμου και επικουρικού, στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας όλης της χώρας. Ειδικά στα νοσοκομεία "πυλώνες" του ΕΣΥ, που διαχειρίζονται καθημερινά, πέραν της πανδημίας, και χιλιάδες ασθενείς με σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή νοσήματα», τόνισε.

«Υποκινητές»… στην Καρδίτσα

Όσο για τις καταστροφές στην Καρδίτσα, το «πυρ ομαδόν» της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, όταν κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υποκινεί τις αντιδράσεις των κατοίκων που επλήγησαν. «Δεν ανεχόμαστε να βάζετε τα φερέφωνά σας να χρησιμοποιούν τους αρνητές μάσκας για να κάνουν τους αγανακτισμένους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Καρδίτσα.

«Η φωνή των πολιτών θα φτάνει στο Κοινοβούλιο, είτε σας αρέσει είτε δεν σας αρέσει. Και το τι λέει ο κάθε βουλευτής στο βήμα έχει ελευθερία από τον κανονισμό και κρίνεται από τους πολίτες. Είναι ντροπή σας και δεν δέχομαι να μου κουνάτε το δάχτυλο», ήταν η απάντηση από τον τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη.

Τόσο ο ίδιος όσο και πολλοί βουλευτές αλλά και κεντρικά το κόμμα ανέδειξαν τη μεγάλη καθυστέρηση των αρχών στην αντιμετώπιση των καταστροφών που υπέστη η περιοχή, δεδομένου ότι, πέραν των ζημιών σε σπίτια και καταστήματα, χάθηκε μεγάλο μέρος της αγροτικής παραγωγής.

«Χρειάσθηκαν τέσσερις μέρες για να απεγκλωβιστούν πολίτες και να επισκεφθεί ο πρωθυπουργός την περιοχή, αρκούμενος σε κλειστή σύσκεψη στο Δημαρχείο και αρνούμενος να συναντηθεί με τους πληγέντες», η κεντρική κατηγορία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v