Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι νέες προκλήσεις Ερντογάν «δοκιμάζουν» τις διερευνητικές επαφές

Η πρώτη αντίδραση της Αθήνας στο προαναγγελθέν άνοιγμα των Βαρωσίων από την Τουρκία. Το έλλειμμα εμπιστοσύνης και ο ειλικρινής διάλογος. Κοινή στάση Ελλάδας και Κύπρου, διαμηνύει η κυβέρνηση.

Οι νέες προκλήσεις Ερντογάν «δοκιμάζουν» τις διερευνητικές επαφές

Νάρκη στη διαδικασία επανέναρξης των διερευνητικών επαφών, αλλά και των συζητήσεων για το Κυπριακό, βάζει με τη νέα του πρόκληση ο Ταγίπ Ερντογάν. Η χθεσινή ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου για το άνοιγμα μέρους της παραλίας των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο προκάλεσε την οργή της Λευκωσίας και τον έντονο προβληματισμό της Αθήνας, λίγα μάλιστα 24ωρα μετά τη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό την ίδια στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γιεν Στόλτενμπεργκ, έστελνε νέο μήνυμα προς την Άγκυρα: «Προσδοκούμε συνέπεια και συνέχεια των βημάτων αποκλιμάκωσης από την Τουρκία, εναπόκειται σε αυτήν να κλείσει τον δρόμο της κρίσης και να ανοίξει τον δρόμο της λύσης. Εμείς είμαστε έτοιμοι να τη συναντήσουμε στον δεύτερο δρόμο», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Κάτι, πάντως, για το οποίο δεν φαίνεται να είναι έτοιμος ο Τούρκος πρόεδρος, για τους δικούς του λόγους.

«Με την κίνησή του αυτή ο κ. Ερντογάν αποδεικνύει στην πράξη ότι δεν υπάρχει συνέχεια και συνέπεια στη στάση της Άγκυρας», έλεγαν μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο κυβερνητικό επιτελείο, ενώ στο ερώτημα πόσο αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει τις διερευνητικές επαφές, δεν απάντησαν.

Ουσιαστικά το Μέγαρο Μαξίμου βολιδοσκοπεί τις προθέσεις του απρόβλεπτου Ταγίπ Ερντογάν, ακόμα δεν έχει λάβει καμία απόφαση για τα επόμενα βήματα και πετάει το… γάντι στην απέναντι πλευρά. «Εμείς δεν βιαζόμαστε, τα τουρκικά πλοία δεν βρίσκονται πλέον πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, η Άγκυρα έχει πάρει διορία για να συνετιστεί. Δικό της θέμα πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα», σημειώνει υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης εκ μέρους της χώρας μας στο πρόσωπο του κ. Ερντογάν. Όπερ μεταφράζεται ότι ειλικρινής διάλογος με αυτά τα δεδομένα δύσκολα θα γίνει, με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται.

Ανοιχτά μέτωπα

H Ελλάδα, δια του υπουργείου Εξωτερικών, καταδίκασε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση της Τουρκίας για επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων και προτίθεται να ενισχύσει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η απόφαση άλλωστε αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, ξεκαθαρίζοντας την κοινή στάση Ελλάδας και Κύπρου και σε αυτή τη μάχη. Στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Δένδιας και Νίκος Χριστοδουλίδης, είχαν επικοινωνία, συζητώντας για τις νέες παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στα Κατεχόμενα. 

Γεγονός πάντως είναι ότι η Τουρκία, με τα πολλά ανοιχτά μέτωπα, επιχειρεί να κερδίσει επιπλέον χρόνο, με φόντο και τις εκλογές στο ψευδοκράτος που θα διεξαχθούν την προσεχή Κυριακή και τον Τ. Ερντογάν να προσπαθεί να επιβάλλει τον δικό του… εκλεκτό υποψήφιο, Ερσίν Τατάρ. Ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε νέα σφοδρή επίθεση στον Εμανουέλ Μακρόν για τις δηλώσεις του περί «ισλαμικού αυτονομισμού» στη Γαλλία, ενώ ανακοίνωσε την απόφασή του να ξεκινήσουν οι πρώτες δοκιμές των αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 στη Σινώπη, προκαλώντας τη δυσφορία και των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Τον προβληματισμό της για τις τουρκικές προκλήσεις εξέφρασε και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δια του Ύπατου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος δήλωσε ότι τέτοιες ενέργειες θα προκαλέσουν μεγαλύτερη ένταση και ενδέχεται να δυσχεράνουν τις προσπάθειες για συνέχιση του διαλόγου, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού.

Με δεδομένο δε ότι η Λευκωσία θα καταγγείλει την Τουρκία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και το γεγονός ότι το τουρκικό ερευνητικό Barbaros παραμένει στην κυπριακή  ΑΟΖ, διαπιστώνεται ότι η -ούτως ή άλλως- δύσκολη εξίσωση των σχέσεων της Ελλάδας και της Κύπρου με την Τουρκία αποκτά ακόμα υψηλότερο δείκτη δυσκολίας και απρόβλεπτες συνέπειες.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v