Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Προσδοκούμε συνέπεια και συνέχεια από την Τουρκία

«Εναπόκειται στην Τουρκία να κλείσει τον δρόμο της κρίσης και να ανοίξει αυτόν της λύσης», υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης αφήνει χώρο στη διπλωματία, υποστηρίζει ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Μητσοτάκης: Προσδοκούμε συνέπεια και συνέχεια από την Τουρκία

Η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στρέφεται κατά του συνόλου του ΝΑΤΟ, τόνισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας σαφή αναφορά στους S-400.

Όταν ένα μέλος του ΝΑΤΟ, όπως η Τουρκία, ασκεί παραβατική συμπεριφορά έναντι ενός άλλου, στρέφεται και κατά της συμμαχίας συνολικά, τόνισε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Γενς Στόλτενμπεργκ. Όταν αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα του ενός, ανοίγει τον δρόμο της αμφισβήτησης άλλων. Δεν πρόκειται για διμερές θέμα, είναι σοβαρό και αφορά όλο το ΝΑΤΟ.

Όπως είπε, πρόκειται για μια πρόκληση προς την Ευρώπη σε μια περιοχή υψηλού ενδιαφέροντος, όπως υψηλού ενδιαφέροντος είναι και για τις ΗΠΑ, για όλο τον Δυτικό Κόσμο, συμπλήρωσε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα επιλογών που στρέφονται κατά της Τουρκίας είναι η αγορά των ρωσικών S-400, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα όσο πιστή μένει στα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο πιστή παραμένει στον διάλογο, με βάση το διεθνές δίκαιο, ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η χώρα μας υποδέχεται θετικά το πρώτο βήμα αποκλιμάκωσης από την Τουρκία. Μένει να φανεί αν είναι ειλικρινής κίνηση ή πρόσκαιρος ελιγμός. Αν είναι μέρος πολιτικής που σέβεται το διεθνές δίκαιο ή ένα φωτεινό διάλειμμα τήρησης των διεθνών της υποχρεώσεων.

«Προσδοκούμε συνέπεια και συνέχεια από τους γείτονές μας και αναμένουμε τον ορισμό ημερομηνίας για τις διερευνητικές επαφές, με μόνο θέμα την οριοθέτηση της ΑΟΖ».

O Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε την προσπάθεια του ΝΑΤΟ να συμφωνηθεί ένας μηχανισμός αποκλιμάκωσης. Χαρακτήρισε «καλό» το κείμενο, σημειώνοντας ότι ρητά επισημαίνεται η ανάγκη πλήρους σεβασμού του διεθνούς δικαίου και ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Παράλληλα, αποφασίστηκε να υπάρξει 24ωρη γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των στρατιωτικών επιτελείων Ελλάδας-Τουρκίας. Είναι ευπρόσδεκτα μέτρα, αλλά είναι μόνο τεχνικά. Ακολούθησαν μια κρίση αλλά δεν την απέτρεψαν. Αυτό που χρειάζεται, είναι πολιτική βούληση των κυβερνήσεων. «Εναπόκειται στην Τουρκία να κλείσει τον δρόμο της κρίσης και να ανοίξει αυτόν της λύσης», τόνισε.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ για τα εξοπλιστικά προγράμματα που προωθεί η χώρα μας, η οποία είναι από τις λίγες που δαπανά πάνω από το 2% του ΑΕΠ για την άμυνά της.

Αφήνει χώρο στη διπλωματία

Από την πλευρά του, ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πολύτιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Δήλωσε ότι συζητήθηκε η κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή και σημείωσε ότι η Συμμαχία στάθηκε αλληλέγγυα στην προσφυγική κρίση. 

Αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο, υποστήριξε ότι η παραγωγική συνεργασία στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ επέτρεψε να υπάρξει ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης, με γραμμή απευθείας επικοινωνίας Ελλάδας-Τουρκίας. Είμαι εδώ και σας συγχαίρω γι’ αυτό. Ο μηχανισμός δημιουργεί χώρο για διπλωματικές προσπάθειες, υποστήριξε.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε στην αυξημένη παρουσία της Ρωσίας στη Μεσόγειο, την οποία, όπως είπε, πρέπει να παρακολουθούμε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v