Εγκληματική οργάνωση κρίθηκε η Χρυσή Αυγή

Με μια ιστορική απόφαση έκρινε η δικαιοσύνη ένοχη την ηγεσία της ναζιστικής συμμορίας. Πλήθος κόσμου πανηγύρισε έξω από το Εφετείο. «Ο Παύλος τα κατάφερε... Γιε μου» είπε η Μάγδα Φύσσα. Μηνύματα Μητσοτάκη-Τσίπρα.

Εγκληματική οργάνωση κρίθηκε η Χρυσή Αυγή

«Τίτλοι τέλους» έπεσαν στη δράση του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής, μετά την ιστορική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που καταδίκασε για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση τα πολιτικά στελέχη του κόμματος της Χρυσής Αυγής, ύστερα από 5,5 έτη εκδίκασης της υπόθεσης και ενάντια στην πρόταση της εισαγγελέως.

Ομόφωνα η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση «ενδεδυμένη με τον μανδύα πολιτικού κόμματος», σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα της υπόθεσης. Η απόφαση του δικαστηρίου δίνει πολλά μηνύματα, τόσο αποδεχόμενη τη ναζιστική φύση της οργάνωσης όσο και για τα ιδεολογικά κίνητρα με τα οποία κινήθηκαν τα μέλη της.

Κάθειρξη από 5 έως 15 έτη αντιμετωπίζουν ο Νίκος Μιχαλολιάκος και τα υπόλοιπα έξι στελέχη της Χρυσής Αυγής οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Σε περίπτωση βεβαίως που τους αναγνωριστεί κάποιο ελαφρυντικό, τότε η ποινή θα κυμανθεί από 2 έως 8 έτη.

Ως προς το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, οι καταδικασθέντες αντιμετωπίζουν από 5 έως 10 χρόνια κάθειρξη, ενώ αν τους αναγνωριστεί ελαφρυντικό, η ποινή κυμαίνεται από 1 έως 5 έτη.

Ενοχοι Μιχαλολιάκος και έξι ηγετικά στελέχη

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε ένοχους για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Χρήστο Παππά και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Επίσης ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση κρίθηκαν οι Ιωάννης Αγγος, Νικόλαος Αποστόλου, Καζαντζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Θωμάς Μπαρέκας, Νικόλαος Παπαβασιλείου, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Βενετία Πόπορη, Γιώργος Ρουπακιάς, Βασίλειος Σιατούνης, Γεώργιος Σκάλκος, Χρήστος Στεργιόπουλος, Αθανάσιος Στράτος, Γιώργος- Χρήστος Τσακανίκας, Αθανάσιος Τσόρβας, Λέων Τσαλίκης, Χρήστος - Παύλος Χατζηδάκης και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.

Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ τους πρώην βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μχιάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση. Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δυο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.

Στο άκουσμα της απόφασης του ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα , ενώ η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα Φύσσα, εξερχόμενη από τη δικαστική αίθουσα ύψωσε τις γροθιές της στον αέρα.

Επίσης, ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα, πλην δύο οι οποίοι κρίθηκαν αθώοι λόγω αμφιβολιών. Για την επίθεση σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων κρίθηκαν ένοχοι όλοι οι κατηγορούμενοι.

Ως προς την επίθεση στο ΠΑΜΕ, η κατηγορία μετατρέπεται σε επικίνδυνη σωματική βλάβη και κρίνονται ένοχοι οι κατηγορούμενοι Καστρινός, Πανταζής και Χατζηδάκης. Για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους παύει η ποινική δίωξη για απλή σωματική βλάβη.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η Μάγδα Φύσσα δήλωσε: "Ο Παύλος τα κατάφερε... Γιε μου". 

Τρία ελαφρυντικά για τον Ν. Μιχαλολιάκο ζήτησε ο συνήγορός του

«Προσπαθώ να εικάσω τι διηύθυνε ο Νίκος Μιχαλολιάκος. Αρχηγός ενός κόμματος που έγινε εν αγνοία του ένα αδίκημα» είπε ο συνήγορος του αρχηγού της Χρυσής Αυγής αιτούμενος τρία ελαφρυντικά για τον εντολέα του. Ο συνήγορος ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

«Αρχηγός πολιτικού κόμματος που εξελέγη με συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση και έργο, ξαφνικά να βρίσκεται κατηγορούμενος και να προσπαθώ να εικάσω τί διηύθυνε" ανέφερε ο συνήγορος και τόνισε πως ο ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης έχει τηρήσει όλες τις νόμιμες προδιαγραφές, έχει νόμιμο κόμμα και σήμα "και ξαφνικά πρέπει να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για γεγονότα που σας δείξαμε ότι τα αγνοούσε. Προσπαθώ να αντιληφθώ πώς διηύθυνε και τί διηύθυνε..".

Είπε επίσης πως "αν είναι να κάνουμε ιδεολογικό δικαστήριο και δεν το πήρα χαμπάρι, τότε φταίω εγώ. Αλλά επειδή ξέρω πού βρίσκομαι, δεν μπορείτε να μου λέτε ότι έχει διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, επειδή ήταν γενικός γραμματέας ενός νόμιμου πολιτικού κόμματος".

Σύμφωνα με την υπεράσπισή του, ο Νικ. Μιχαλολιάκος «δεν έχει καμία καταδίκη και έχει παράξει έργο και ας μην είναι αρεστός». Όπως τόνισε ο συνήγορος "εν αγνοία του Νίκου Μιχαλολιάκου τελέστηκε ένα αδίκημα, λοιδορήθηκε και προφυλακίστηκε. Έκανε τα πάντα και είχε μια διαδρομή χωρίς να του αποδώσει κανείς τίποτα".

Αναφέρθηκε επίσης στην απήχηση που είχε στον πολιτικό κόσμο η δίκη ενόψει της απόφασης, λέγοντας πως "δεν είναι συμπεριφορά κοινωνίας να φέρονται έτσι σε έναν κατηγορούμενο. Δεν είναι λογικό, παραμονή της απόφασης να κυκλοφορούν δηλώσεις που στόχευαν όχι το Μιχαλολιάκο αλλά αλλού. Δεν αποσκοπούσαν στους κατηγορουμένους. Δεν έκανε το παραμικρό ο κύριος Μιχαλολιάκος, δεν είχε δώσει δείγμα γραφής. Για ποιό λόγο γίνανε; Επειδή είπαν για τους ηττημένους του '45, για αυτές τις αστειότητες;" κατέληξε.

Την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου αιτήθηκαν ο Η.Κασιδιάρης, η Ε. Ζαρούλια και ο Π.Ζησιμόπουλος

Ο Ηλίας Κασιδιάρης «λοιδορήθηκε και προπηλακίστηκε όσο κανένας» είπε η υπεράσπιση του ενόχου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης βουλευτή, σύμφψνα με το ΑΠΕ,  αιτούμενη τρία ελαφρυντικά. Σύμφωνα με τους συνηγόρους του πρώην βουλευτή, το δικαστήριο πρέπει να αναγνωρίσει τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη της παραβίασης του τεκμηρίου αθωότητας, καθώς και το ελαφρυντικό της μη τήρησης του εύλογου χρόνου της δίκης αφού «σαφέστατα υπέστη βλάβη εξαιτίας αυτής της δίκης η οποία σερνόταν πεντέμισι χρόνια, με ευθύνη όχι του δικαστηρίου αλλά της Πολιτείας, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να επανεκλεγεί».

Σύμφωνα με την υπεράσπιση του κ. Κασιδιάρη «η απόφαση είναι προδήλως εσφαλμένη» και ασφαλώς «θα καταθέσουμε έφεση». Οι συνήγοροι ανέφεραν επίσης πως ο εντολέας τους υπέστη σκόπιμα έναν «ορυμαγδό αρνητικής δημοσιότητας».

Η Ελένη Ζαρούλια αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Κατά την υπεράσπισή της, η πρώην βουλευτής αν δεν ήταν σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου, δεν θα κρίνοταν ένοχη για «τη μια ομιλία από την οποία κρίθηκε ένοχη». Ο συνήγορός της τόνισε επίσης καταλήγοντας ότι «είναι αυτονόητο για ένα μέλος του κοινοβουλίου με τέτοιο αξίωμα να του αναγνωριστεί ο σύννομος βίος».

Ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

 

 

Μητσοτάκης: Κλείνει ένας τραυματικός κύκλος

«Με τη σημερινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη δράση της Χρυσής Αυγής κλείνει ένας τραυματικός κύκλος της δημόσιας ζωής της χώρας», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η πολιτική του διάσταση έχει, ευτυχώς, κριθεί με τη νίκη της Δημοκρατίας, που εξόρισε απ’ τη Βουλή το ναζιστικό μόρφωμα. Τώρα, η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη δίνει και αυτή τη δική της απάντηση. Ως Πρωθυπουργός απέχω συνειδητά από τον σχολιασμό δικαστικών κρίσεων. Ως Έλληνας πολίτης, όμως, συμμετέχω στην καθολική ικανοποίηση για την αναγνώριση του εγκληματικού της χαρακτήρα. Και είμαι υπερήφανος για την αταλάντευτη στάση της παράταξής μας, που έθεσε ως στρατηγικό της στόχο την πολιτική και κοινωνική περιθωριοποίηση της Χρυσής Αυγής. Γιατί η Νέα Δημοκρατία πολέμησε ανέκαθεν, σταθερά και παντού τον φασισμό. Κατήγγειλε τον λαϊκισμό που τον ανέθρεψε στις πλατείες του τυφλού μίσους και της βίας. Ούτε στιγμή δεν συνέπλευσε με εκπροσώπους του, είτε σε πολιτικές επιλογές είτε σε κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες. Με διάταξη που εκείνη ψήφισε, τους απέκλεισε από την κρατική χρηματοδότηση. Αρνήθηκε, μάλιστα, να νομιμοποιήσει την παρουσία τους ακόμη και σε απλές, εθιμοτυπικές εκδηλώσεις.

Η Ιστορία έγραψε ότι επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας άνοιξε ο δρόμος για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Επί των ημερών της, επίσης, διευκολύνθηκε και επιταχύνθηκε μια διαδικασία που βάλτωνε επί τεσσεράμισι χρόνια. Ώστε να φτάσουμε σήμερα η Δικαιοσύνη να πάρει τις αποφάσεις της.

Το ναζιστικό μόρφωμα, μετά τις κάλπες, καταδικάστηκε και στο δικαστήριο. Είναι μία απόδειξη της δύναμης που εκπέμπει το κοινοβουλευτικό πολίτευμα και η διάκριση των εξουσιών. Η ενότητα, η αλήθεια και η ομαλότητα. Ωστόσο, η δίκη του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και της βίας μέσα στην κοινωνία παραμένει διαρκής. Η Δημοκρατία σήμερα νίκησε. Είναι στο χέρι όλων μας να νικά καθημερινά».

 Τσίπρας: Δεν ήταν ποτέ αθώοι

«Μεγάλη μέρα για τη Δημοκρατία μας» χαρακτηρίζει τη σημερινή ο Αλέξης Τσίπρας. «Δεν ήταν ποτέ αθώοι. Το γνώριζαν, το γνωρίζαμε. Σήμερα η ελληνική Δικαιοσύνη το επιβεβαίωσε με μια απόφαση που θα μείνει στην ιστορία. Είναι μια μεγάλη μέρα για τη Δημοκρατία μας. Μέρα δικαίωσης και υπερηφάνειας», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με ανάρτηση του στο Facebook.

Ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι «όλοι μας οφείλουμε ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους που δεν έσκυψαν, και αγωνίστηκαν για να φτάσουμε εδώ. Στους μάρτυρες κατηγορίας, στους συνηγόρους και σε κάθε πολίτη που ένωσε το βηματισμό του με το αντιφασιστικό κίνημα». Τονίζει ότι «το πιο μεγάλο ευχαριστώ, όμως, το χρωστάμε στη Μάγδα Φύσσα. Για τον επίμονο και μοναχικό της αγώνα, εφτά χρόνια τώρα. Για τον Παύλο της, αλλά και για τα παιδιά όλων μας. Για να μπορούνε να ζήσουν σε αυτή τη χώρα, χωρίς τη βία και το δηλητήριο του φασισμού».

 

Γεννηματά: Δικαίωση για τη Δημοκρατία

Την ικανοποίησή της μετά την απόφαση του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή εξέφρασε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

«Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή, σύμφωνα και με την ιστορική απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Δικαίωση για τα θύματα και τη Δημοκρατία», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά και τόνισε πως «η Ελλάδα στέλνει ξανά ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη και στον κόσμο: Ο φασισμός δεν χωρά στη ζωή μας. Ο αγώνας μας συνεχίζεται. Μόνο μαζί τελειώνουμε τους Νεοναζί».

Κουτσούμπας: Το σύστημα επωάζει το αυγό του φιδιού

«Το δικαστήριο, με οδηγό την αλήθεια, όπως προέκυψε από πλήθος αποδεικτικών στοιχείων, καταδίκασε σήμερα ποινικά τους ΧΑυγίτες δολοφόνους. Η καταδίκη αυτή πρέπει να συνοδευτεί με την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, που είναι η επιβολή ανώτατων ποινών και φυσικά να οδηγηθούν στη φυλακή» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μετά την ιστορική απόφαση του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή.

Σημειώνει ότι «στη δίκη προέκυψαν και τα πλοκάμια και οι διασυνδέσεις των ναζιστών, που τους κάνουν ακόμα πιο επικίνδυνους» τονίζοντας «Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός». «Το κυριότερο είναι ο λαός να αντιμετωπίσει το κακό στη ρίζα του, με την ανατροπή του συστήματος, που επωάζει αυτό το αυγό του φιδιού, το ναζισμό, το φασισμό» προσθέτει ο κ Κουτσούμπας και καταλήγει στη δήλωσή του: «Γι' αυτό είναι πολύ επίκαιρα τα λόγια του ποιητή: "Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δε θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον"».

Πλήθος κόσμου

Πανηγυρισμός, με χειροκροτήματα και αντιφασιστικά συνθήματα κυριάρχησαν κάθε φορά που ακούγονταν από τα μεγάφωνα η ετυμηγορία του δικαστηρίου υπέρ της ενοχής των κατηγορουμενων. Με το άκουσμα της ενοχής του Νίκου Μιχαλολιάκου ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα ενώ άρχισε να φωνάζει: «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί».

Λίγο αργότερα σημειώθηκαν κάποια επεισόδια μπροστά από το Εφετείο, όπου έγινε χρήση δακρυγόνων από τα ΜΑΤ. Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ομάδα κουκουλοφόρων πέταξε μολότοφ, καπνογόνα και διάφορα άλλα αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις.

Η ετυμηγορία των δικαστών αναμένοταν με εξαιρετικό ενδιαφέρον, δεδομένης της πολιτικής αλλά και της ποινικής βαρύτητας της υπόθεσης.  Το τέλος της δίκης της Χρυσής Αυγής σηματοδοτεί μια ιστορική καμπή, εν μέσω μαζικών κοινωνικών αντιδράσεων και πολιτικών εντάσεων χωρίς να λείπουν ζικ-ζακ και αναδιπλώσεις.

Πλήθος διαδηλωτών που ξεπερνούσε τις 20.000 είχε συγκεντρωθεί έξω από το Εφετείο. Ήδη, από τις 9 το πρωί, αναρτήθηκαν τα πρώτα πανό μπροστά από το κτίριο και συγκεκριμένα από την πλευρά της λεωφόρου Αλεξάνδρας. 

Ο κύριος όγκος όσων συμμετέχουν στα συλλαλητήρια συγκεντρώθηκε περίπου στις 11:00 όταν ξεκινούσαν οι στάσεις εργασίας που κήρυξαν συνδικαλιστικές οργανώσεις.

«Δεν είναι αθώοι, οι ναζί στη φυλακή», είναι μερικά από τα συνθήματα που αναγράφονται στα πανό, ενώ από τα ηχεία ακούγονται τραγούδια με αντιφασιστικό περιεχόμενο. 

Παλμός, αντιφασιστικά συνθήματα και έντονη παρουσία της νεολαίας συνέθεσαν την εικόνα της συγκέντρωσης και της πορείας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη για την απόφαση της δίκης της Χρυσής Αυγής, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Χιλιάδες άτομα ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα οργανώσεων, φοιτητικών συλλόγων, μαθητών, της ΑΔΕΔΥ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΚΕΕΡΦΑ-Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή και της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης, δίνοντας ραντεβού στο άγαλμα Βενιζέλου. Κρατώντας πανό όπως «της φυλακής τα σίδερα είναι για τους φασίστες, ούτε στα σχολεία ούτε πουθενά, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά», οι διαδηλωτές, που άρχισαν να συρρέουν στο σημείο από νωρίς το πρωί, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και ζητωκραυγές με το άκουσμα της ετυμηγορίας του δικαστηρίου, που καταδίκασε ως εγκληματική οργάνωση τη Χρυσή Αυγή.

Συνήγοροι πολιτικής αγωγής: Οι μέλισσες νίκησαν τους λύκους

Βγαίνοντας από το Εφετείο συνήγοροι της πολιτικής αγωγής έκαναν δηλώσεις για την δικαίωση των θυμάτων της Χρυσής Αυγής αλλά και της κοινωνίας, λέγοντας χαρακτηριστικά «οι μέλισσες νίκησαν τους λύκους».

«Η σημερινή απόφαση αποτελεί μια δικαίωση του αντιφασιστικού κινήματος και των συνηγόρων πολιτικής αγωγής. Είναι μια απόφαση η οποία τερματίζει την ατιμωρησία της φασιστικής δράσης στην Ελλάδα και ακυρώνει την προσπάθεια της αναβίωσης της φασιστικής βίας. Στο κρίσιμο ζήτημα εάν η Χρυσή Αυγή αποτελεί ή όχι εγκληματική οργάνωση το Δικαστήριο απαντάει ένα κεφάλαιο "Ναι" » υπογράμμισε ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων ψαράδων στην δίκη της Χρυσής Αυγής.

Αυτή τη στιγμή, όπως ανέφεραν οι δικηγόροι, το Δικαστήριο συζητά τα αιτήματα των κατηγορουμένων για ελαφρυντικά, διαδικασία στην οποία οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής δεν έχουν δικονομικά λόγο, ούτε για τις ποινές, ούτε για τις αναστολές αλλά, όπως είπε ο κ. Παπαδάκης «θα έχει λόγο ο λαός και είναι βέβαιο ότι θα αποτρέψει κάθε απόπειρα οι δράστες να πέσουν στα μαλακά και ακόμα μια φορά το Δικαστήριο θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Κατόπιν ο Θανάσης Καμπαγιάννης, επίσης δικηγόρος πολιτικής αγωγής και μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, χαρακτήρισε την απόφαση «ιστορική». Όπως είπε «το Δικαστήριο δίκασε την Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση. Έκρινε το σύνολο του πολιτικού της συμβουλίου ως διευθύνουσα ομάδα εγκληματικής οργάνωσης. Εκτός του Μιχαλολιάκου δηλαδή καταδικάζει και τον Κασιδιάρη, τον Λαγό, τον Γερμενή, τον Παναγιώταρο, τον Παππά, τον Ματθαιόπουλο.

Το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας κρίθηκε κομμάτι της εγκληματικής οργάνωσης με την κατηγορία της ένταξης. Αυτό δηλαδή που το αντιφασιστικό κίνημα έλεγε επί δεκαετίες στις προκηρύξεις του, ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια ναζιστική συμμορία μαχαιροβγαλτών, επισφραγίστηκε σήμερα από το Δικαστήριο. Όλες οι εγκληματικές ενέργειες εκπορεύονταν από τον αρχηγό.

Όλες οι δολοφονίες και οι απόπειρες ανθρωποκτονιών εκπορεύονταν από τον Μιχαλολιάκο. Αυτή είναι η απόφαση του Δικαστηρίου και ελπίζουμε στη φάση των ποινών να μην επιτρέψει το Δικαστήριο παρερμηνείες. Σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο μπορούμε να πούμε είναι ότι μιλάμε σήμερα για μια πρώτη δικαίωση των θυμάτων της ναζιστικής βίας.

Σήμερα κέρδισε ο κόσμος της αλληλεγγύης, κέρδισε ο κόσμος της ανθρωπιάς. Κέρδισαν οι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν στο Εφετείο. Μπορούμε να πούμε ότι αποδείξαμε ότι σε μια δύσκολη στιγμή για την κοινωνία οι μέλισσες μπορούν να νικάνε τους λύκους» κατέληξε ο κ. Καμπαγιάννης.

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Η Δικαιοσύνη κράτησε το τιμόνι σταθερό

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), με αφορμή τη σημερινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, σε ανακοίνωσή της, συγχαίρει τους δικαστές, οι οποίοι συμμετείχαν στη σύνθεση του δικαστηρίου και επισημαίνει ότι «η ιστορία θα αποτιμήσει με νηφαλιότητα την αξία και τη σπουδαιότητα της απόφασης».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΕΔΕ αναφέρει:

«Ολοκληρώθηκε σήμερα με την έκδοση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών μία από τις πιο εμβληματικές δίκες στη σύγχρονη Ελλάδα. Η Ένωση, που διά του Προέδρου της παραστάθηκε κατά την απαγγελία της απόφασης, συγχαίρει τους Δικαστές που έφεραν σε πέρας τη δύσκολη αποστολή που ανέλαβαν: Την ενδελεχή εξέταση των πραγματικών περιστατικών της δικογραφίας με αμεροληψία, αντικειμενικότητα και ορθοκρισία. Ολοκλήρωσαν μια πολυετή διαδικασία με την παρουσία δεκάδων κατηγορουμένων, την εξέταση εκατοντάδων μαρτύρων και την ανάγνωση χιλιάδων εγγράφων, παρά τις ακατάλληλες συνθήκες και την έλλειψη αναγκαίων υποδομών.

Η ιστορία θα αποτιμήσει με νηφαλιότητα την αξία και τη σπουδαιότητα της απόφασης. Άλλωστε και σε άλλες κρίσιμες στιγμές της ιστορίας που συνδέθηκαν με δίκες υψηλού συμβολισμού (υπόθεση Γρ. Λαμπράκη, εκδίκαση των πρωταιτίων της Χούντας) η ελληνική Δικαιοσύνη κράτησε το τιμόνι σταθερό και ανέδειξε την κοινωνική σημασία της ποινικής δικαιοδοτικής κρίσης. Η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη ήταν και συνεχίζει να είναι πυλώνας της Δημοκρατίας».

ΓΣΕΕ: Η Δημοκρατία νίκησε τον φασισμό!

«Οι δημοκρατικοί θεσμοί δικαίωσαν τον αντιφασιστικό αγώνα. Η σημερινή ιστορική απόφαση της Δικαιοσύνης, η οποία αναγνωρίζει ότι η Χρυσή Αυγή συστάθηκε, οργανώθηκε και δρούσε ως εγκληματική οργάνωση, αποτελεί δικαίωση για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία», αναφέρει ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

«Αποτελεί δικαίωση για την οικογένεια του Παύλου Φύσσα, για όλα τα θύματα της βίας της Χρυσής Αυγής, για όλα τα θύματα της ρατσιστικής βίας, για όλους εκείνους που ενώνουν τη φωνή τους στο μήνυμα κατά του φασισμού, του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας: έξω από τις ζωές μας - έξω από την κοινωνία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v