Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι ζητά από τους Ευρωπαίους τώρα η Αθήνα

Η συζήτηση για τις κυρώσεις και το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου. Ζητούμενο η μόνιμη αποκλιμάκωση, το μήνυμα της κυβέρνησης. Επιλέγει τη διπλωματία έναντι των… κανονιοφόρων.

Τι ζητά από τους Ευρωπαίους τώρα η Αθήνα

Διπλωματικός πυρετός επικρατεί στην κυβέρνηση, που -στον απόηχο των νέων τουρκικών προκλήσεων με το Ορούτς Ρέις- προετοιμάζεται για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τις επαφές του με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, προετοιμάζοντας το έδαφος για τη δύσκολη μάχη. Όπως έχει προαναγγείλει, θα θέσει -έστω εμβόλιμα στη συνεδρίαση- την κλιμάκωση της έντασης από την Άγκυρα, ζητώντας τη συστράτευση όλων, προκειμένου να δρομολογηθεί η επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Όπως διευκρινίζουν κυβερνητικές πηγές, εξαιτίας ακριβώς του γεγονότος ότι η Τουρκία δεν βρίσκεται στην ατζέντα της συγκεκριμένης συνεδρίασης, δεν μπορεί να ληφθεί και καμία απόφαση -εν προκειμένω όσον αφορά τις κυρώσεις, οι οποίες υπάρχει η δυνατότητα να επιβληθούν το αργότερο έως τον Δεκέμβριο. 

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρχει ομόφωνη και σε σκληρή γλώσσα καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων από το σύνολο των ηγετών, που θα περιληφθεί στο κείμενο των συμπερασμάτων. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου, διορία που είχε δοθεί στην Τουρκία προκειμένου να αποδείξει τη… μεταμέλειά της. Κάτι που προφανώς δεν συνέβη, ωθώντας τον κ. Μητσοτάκη να επιδιώξει την άμεση συζήτηση του προβλήματος στην αυριανή συνεδρίαση.   

Δεδομένου δε ότι σε αυτή θα συζητηθεί και το ζήτημα με τα Βαρώσια της Αμμοχώστου, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, παρότι είναι χωριστό θέμα από αυτό του Ορούτς Ρέις, «η ελληνική θέση θα είναι ενισχυμένη, αφού όλοι πλέον -περισσότερο ή λιγότερο φίλοι μας- έχουν αντιληφθεί τι ακριβώς συμβαίνει και ποιος ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση».

Μόνιμη αποκλιμάκωση

Το ζητούμενο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν είναι οι κυρώσεις αλλά η μόνιμη αποκλιμάκωση και με αυτό τον γνώμονα θα κινηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες. Συμμάχους προς την επίτευξη του στόχου αυτού βλέπει πλέον -εμφανέστερα από κάθε άλλη φορά- ακόμα και εταίρους που μέχρι τώρα αμφισβητούσαν την ανάγκη τιμωρίας των Τούρκων με κυρώσεις, όπως η Γερμανία. Συνεργάτης του πρωθυπουργού υπογράμμιζε χθες την ενόχληση του Βερολίνου για την Τουρκία, όπως αποτυπωνόταν στα λόγια και στις εκφράσεις του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Μάας, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου

Κάτω από τις τελευταίες εξελίξεις, η κυβέρνηση πήρε επίσημη θέση στο θέμα των διερευνητικών επαφών, με τον πρωθυπουργό να διαμηνύει ότι «προφανώς δεν θα προχωρήσουμε σε συζητήσεις υπό αυτές τις συνθήκες. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα φτάσουμε στο σημείο που, όντως, θα κάτσουμε στο τραπέζι και θα συζητήσουμε, σαν λογικοί άνθρωποι -δεν αναφέρομαι σε εμάς- αντί για την εμπλοκή σε μια αχρείαστη διπλωματία των κανονιοφόρων».

Η Ελλάδα, όπως λένε στο πρωθυπουργικό επιτελείο, σε αυτή την κρίση επιλέγει τη διπλωματία και έχει να παρουσιάσει ισχυρά διπλωματικά όπλα, όπως η δήλωση στήριξης του Γερμανού υπουργού, η τοποθέτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η ανακοίνωση του State Department. Αυτή, εκτιμάται από το Μαξίμου, πως «έρχεται να επιβεβαιώσει -για πρώτη φορά εδώ και πολλές δεκαετίες- ότι έχει λήξει η περίοδος των ίσων αποστάσεων και η αμερικανική πλευρά τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ των ελληνικών θέσεων».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου μεταξύ των δύο χωρών, από το κυβερνητικό στρατόπεδο διαβεβαιώνουν πως «οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», ωστόσο, «με την απαραίτητη ψυχραιμία και αποφασιστικότητα από την πλευρά μας, προσδοκούμε πως δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε σε ένα τέτοιο σημείο». Πάντως, όπως σημειώνουν, κάθε κίνηση τουρκικού σκάφους παρακολουθείται στενά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v