Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη στρατηγική των συμμαχιών ποντάρει το Μαξίμου

Με ποιο σχεδιασμό προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Χαμηλά ο πήχης για το κείμενο των συμπερασμάτων. Η «κόκκινη γραμμή», οι κυρώσεις, οι διερευνητικές επαφές και το μήνυμα για την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στη στρατηγική των συμμαχιών ποντάρει το Μαξίμου

Χωρίς υπερβολικές προσδοκίες, αλλά με αποφασιστικότητα να διεκδικήσει την καταδίκη των παράνομων τουρκικών πράξεων από τους Ευρωπαίους εταίρους, προσέρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα που το ερευνητικό Ορούτς Ρέις συνεχίζει να παρανομεί ανοιχτά του Καστελόριζου, ο πρωθυπουργός επιλέγει να κρατήσει χαμηλούς τόνους όσον αφορά το  επιχειρησιακό επίπεδο, προτάσσοντας και πάλι τη διπλωματική οδό. Στο πλαίσιο αυτό, θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή ενίσχυση των συμμαχιών, αρχικά στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στη συνέχεια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα ξεκινήσει νωρίς το απόγευμα.

Ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, με στόχο η Ε.Ε. να τοποθετηθεί με συγκεκριμένη γλώσσα και να ξεκαθαρίσει τα επόμενα βήματα της Ένωσης έναντι της αδιαλλαξίας της Άγκυρας. Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν να έχουν χαμηλώσει τον πήχη όσον αφορά τα αποτελέσματα της Συνόδου. Κυρώσεις, όπως αναγνωρίζουν τα κυβερνητικά στελέχη, δεν πρόκειται να αποφασιστούν, δεδομένου ότι το θέμα δεν βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης, αλλά ακόμα και στα συμπεράσματα αυτής, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν είναι βέβαιο ότι θα συμπεριληφθεί μια ομόφωνη στήριξη της Ελλάδας. Ουσιαστικά αυτό προανήγγειλε χθες και γερμανική κυβερνητική πηγή, σύμφωνα με την οποία η Ε.Ε. δεν είναι πιθανό να ανακοινώσει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας στη σύνοδο των ηγετών, μεσούσης της έντασης με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η διπλωματία, λένε στην κυβέρνηση, θέλει χρόνο για να λειτουργήσει και υπενθυμίζουν πως η χώρα μας «έχει ήδη πετύχει στα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σαφή αναφορά ότι νέες προκλητικές ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας θα έχουν συνέπειες, καθώς η Ε.Ε. θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της. Στα ίδια συμπεράσματα υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία έχει προθεσμία μέχρι τον Δεκέμβριο να αναθεωρήσει τη συμπεριφορά της, καθώς τότε θα υπάρξει συνολική αξιολόγηση της στάσης της».

Ταυτόχρονα, η εκτίμηση που υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι καθίσταται σαφές σε όλο και περισσότερους εταίρους και συμμάχους πως η Άγκυρα επιδιώκει να εκμεταλλευτεί το κενό ισχύος στην περιοχή λόγω των αμερικανικών εκλογών, διακινδυνεύοντας, ωστόσο, για ακόμη μια φορά τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς η κλιμάκωση της επιθετικότητάς της ενέχει κινδύνους νέας έντασης και ατυχήματος. 

Ούτε νομιμότητα ούτε δικαιώματα

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα επιχειρήματα με τα οποία η Τουρκία αποπειράται να δικαιολογήσει στην εσωτερική και τη διεθνή κοινή γνώμη τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειές της «κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας, είναι ανάξια σχολιασμού. Η παρανομία δεν γεννά δίκαιο. Oι κινήσεις που προπαγανδίζει η Τουρκία δεν παράγουν νομιμότητα, ούτε δικαιώματα. Το μόνο που καταφέρνει η τουρκική πλευρά είναι να απομονώνεται όλο και περισσότερο», σημειώνουν. 

Όσον αφορά την «κόκκινη γραμμή» που θέτει η κυβέρνηση για τις προκλήσεις των Τούρκων, ενώ από το Μέγαρο Μαξίμου κρατούσαν… κλειστά τα χαρτιά τους, διαμηνύοντας πως «καμία κυβέρνηση δεν αποκαλύπτει δημοσίως τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της», την απάντηση τελικά έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης (στον Alpha), προσδιορίζοντάς την στα έξι ναυτικά μίλια: «Οι κόκκινες γραμμές έχουν να κάνουν με τον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας. Έχουμε αποδείξει την επιχειρησιακή μας ετοιμότητα. Η κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία, και όταν λέμε εθνική κυριαρχία εννοούμε αυτονοήτως τα εθνικά χωρικά ύδατα, τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα έξι ναυτικά μίλια. Οι εύκολοι λεονταρισμοί για την επέκταση μονομερώς στα δώδεκα μίλια που αποτελεί ένα δικαίωμα της ελληνικής πολιτείας και το οποίο θα ασκήσει σε χρόνο τον οποίο η ίδια θα επιλέξει, δεν είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να τεθεί εν θερμώ», σημείωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει από τις Βρυξέλλες ότι «διερευνητικές επαφές όσο το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν μπορεί να υπάρξουν», ενώ θα διαμηνύσει πως δημιουργείται ακόμη σοβαρότερο ζήτημα αναξιοπιστίας της γείτονος. Και αυτό διότι, μετά την απόσυρση του τουρκικού ερευνητικού, είχε συμφωνηθεί να υπάρξει επανεκκίνηση των διερευνητικών από το σημείο όπου είχαν σταματήσει τον Μάρτιο του 2016, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας.

Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ζητά την επέκταση των χωρικών υδάτων, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κρήτη, στα 12 μίλια, από την κυβέρνηση διερωτώνται: «Άραγε γιατί αυτό που ζητάει ο κ. Τσίπρας δεν το έκανε όταν ήταν κυβέρνηση και το θυμήθηκε τώρα;». Η επέκταση των χωρικών υδάτων, τονίζουν, είναι αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας, το οποίο όμως θα ασκηθεί όταν κριθεί, ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής και όχι σπασμωδικά.

Για να διατηρήσει πάντως τις ισορροπίες εντός των τειχών, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική παραβατικότητα. Οι συναντήσεις ορίστηκαν για σήμερα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v