Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Αγωνία για το ΕΣΥ, τα σενάρια για το άνοιγμα της αγοράς

Γιατί ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα δύο στοιχεία που κάνουν το Μαξίμου να ελπίζει για άμεση αλλαγή της επιδημιολογικής εικόνας. Ανεβάζει τους τόνους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Κυβέρνηση: Αγωνία για το ΕΣΥ, τα σενάρια για το άνοιγμα της αγοράς

Ως την πιο κρίσιμη εβδομάδα θεωρεί αυτή που διανύουμε το Μέγαρο Μαξίμου όσον αφορά την πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών εξακολουθεί να σπάει κάθε μέρα και νέο αρνητικό ρεκόρ, ενώ και τα κρούσματα και οι θάνατοι βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων να ζει καθημερινά έναν «πόλεμο», όπως τον χαρακτηρίζουν.

Προφανής η αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου, που επιδιώκει με κάθε τρόπο το επόμενο πενθήμερο να βγει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, προκειμένου να αρχίσουν να φαίνονται οι θετικές συνέπειες -όσον αφορά τη μείωση των αριθμών- του lockdown.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει στη Θεσσαλονίκη, όπου χθες ανακοινώθηκαν 663 νέα κρούσματα, περίπου τα διπλάσια από τα 383 της Αθήνας και ενώ όλες οι κλίνες των ΜΕΘ στη συμπρωτεύουσα είναι γεμάτες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προγραμματίζει το Σάββατο να πάει στη Θεσσαλονίκη, σε μια κίνηση με προφανείς συμβολισμούς, καθώς θα επισκεφθεί νοσοκομεία της πόλης και θα συνομιλήσει με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Υπενθυμίζεται ότι έχουν επιταχθεί κλίνες από ιδιωτικές κλινικές για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και να περιθάλψουν ασθενείς τους οποίους αδυνατούν να δεχθούν τα δημόσια νοσοκομεία, την ίδια ώρα που στον προαύλιο χώρο του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου κατασκευάζεται κινητό νοσοκομείο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις τεράστιες ανάγκες που συνεχίζουν να υπάρχουν. 

Τα κρούσματα είναι υψηλά και σε άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, στην Ημαθία, στη Μαγνησία και στη Λάρισα, όπου επίσης το Σύστημα Υγείας δέχεται ισχυρές πιέσεις. Πάντως στην κυβέρνηση αρχίζουν να βλέπουν «το ποτήρι μισογεμάτο», με βάση δύο κυρίως στοιχεία: Συγκρίνοντας τα κρούσματα κάθε ημέρας με αυτά της αντίστοιχης ημέρας της περασμένης εβδομάδας, που είναι λιγότερα, καθώς και διαπιστώνοντας ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξάνεται με μικρότερο ρυθμό σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Όπως υποστηρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Υγείας, «φαίνεται ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, λόγω του lockdown, έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί».

Άρση περιορισμών

Παράλληλα, ήδη μελετάται ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η άρση των περιορισμών, με τις όποιες αποφάσεις να λαμβάνονται την επόμενη εβδομάδα, αφού εξεταστούν και τα τότε επιδημιολογικά δεδομένα. Ακόμα δεν είναι βέβαιο αν θα κάνει τη σχετική δήλωση-διάγγελμα ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ωστόσο μέσα στις επόμενες ώρες θα ανακοινωθεί η «κλεισμένη» παράταση της καραντίνας για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ίδια στιγμή επιδιώκει να διευρύνει την ατζέντα του δημόσιου διαλόγου, πέραν της υγειονομικής κρίσης. Έτσι χθες, από το βήμα της Βουλής, υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την «ενίσχυση των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων», με έμφαση στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Λίγη ώρα νωρίτερα, το οικονομικό επιτελείο παρουσίαζε το Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας για την επόμενη μέρα, ενώ το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης θα συνεχιστεί κανονικά, όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα, θα έρθουν τις επόμενες μέρες στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση, το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο και αυτό για τις δημόσιες συμβάσεις. 

Το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται αποφασισμένο να ανεβάσει τους τόνους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας σε κάθε ευκαιρία τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Είναι πια προφανές, λένε, «ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αδυνατεί να εκφέρει κάποια τεκμηριωμένη θετική πρόταση. Κινείται -όπως τόνισε στη Βουλή ο πρωθυπουργός- σαν ένα εκκρεμές ανάμεσα στην ανεύθυνη καταγγελία από τη μία και στην ανέξοδη πλειοδοσία από την άλλη. Λέει "όχι" σε κάθε  κυβερνητική δράση και αυτό δεν μπορεί να μένει αναπάντητο». Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «καταψήφισε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v