Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΚΙΝΑΛ: Οι διεκδικητές της ηγεσίας και η «μάχη» ταυτότητας

Ανεβάζει τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση η Φώφη Γεννηματά. Ανάμεσα στο «αντιΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο και στην «αντιδεξιά» ρητορική πρωτοκλασάτα στελέχη.

ΚΙΝΑΛ: Οι διεκδικητές της ηγεσίας και η «μάχη» ταυτότητας

Τη δική τους... μονομαχία στον «πράσινο ήλιο» ετοιμάζονται να δώσουν στελέχη πρώτης γραμμής του Κινήματος Αλλαγής, που παίρνουν θέσεις στην εσωκομματική μάχη. Η συζήτηση έχει ανοίξει κάπως πρόωρα με δεδομένο πως η εκλογή νέου προέδρου θεωρητικά είναι προγραμματισμένη να γίνει το Νοέμβριο του 2021. 

Ωστόσο οι διεργασίες έχουν αρχίσει να φουντώνουν και τα τηλέφωνα έχουν πάρει «φωτιά», καθώς προβεβλημένα στελέχη σχεδιάζουν να ριχθούν στην... κούρσα. Μάλιστα από την πλευρά των «δελφίνων» υπάρχει η επιθυμία για μια ταχύτερη διαδικασία - για παράδειγμα μέσα στην άνοιξη- καθώς φοβούνται πως μπορεί να υπάρξει  αιφνιδιασμός με εθνικές εκλογές το καλοκαίρι ή στις  αρχές του φθινοπώρου.  

Μέσα σε αυτό το σκηνικό η Φώφη Γεννηματά ανεβάζει τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση. Ασκεί έντονη κριτική τόσο στο ότι δεν θωρακίστηκε εγκαίρως το σύστημα υγείας όσο και στο ότι δεν έχουν ληφθεί τα απαιτούμενα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας. 

Η υψηλή ρητορική από την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής  κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα, ενώ στον κάδρο των ευθυνών επιχειρείται να μπει και ο πρωθυπουργός. Με το ΣΥΡΙΖΑ η Χαριλάου Τρικούπη δεν θέλει να ασχοληθεί παρά μόνο για να ασκήσει κριτική στα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης.

Στελέχη που είναι κοντά στην πρόεδρο σημειώνουν πως είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να υπερασπίζεται την αυτόνομη πορεία του κόμματος.  Εκτιμούν πως η κυβέρνηση έχει αρχίσει να έχει φθορά και μπορεί το Κίνημα Αλλαγής να εισέλθει  σε φάση ανοδική. Στο πλαίσιο αυτό τονίζουν πως ζητείται συστράτευση και υπομονή,  ωστόσο φαίνεται πως δύσκολα θα περιοριστεί η εσωκομματική κινητικότητα.

Η απόφαση του Ανδρέα Λοβέρδου να είναι υποψήφιος λειτούργησε σαν  «επιταχυντής» των εξελίξεων και το επόμενο διάστημα αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις και από αλλά στελέχη. Ο Ανδρέας Λοβέρδος εδώ και χρόνια χρησιμοποιεί υψηλούς τόνους απέναντι στην Κουμουνδούρου  και  απευθύνεται σε μία  πιο «δεξιά πτέρυγα» του κόμματος για την οποία  ο ΣΥΡΙΖΑ  αποτελεί «κόκκινο πανί».

Δεδομένη θεωρείται η υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος διαθέτει ισχυρά ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό. Ο ίδιος τα τελευταία χρόνια έχει εστιάσει στην Ευρωβουλή αποφεύγοντας τις εσωτερικές «μάχες» στο κόμμα, ωστόσο τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και εκ των πραγμάτων το επόμενο διάστημα θα πρέπει να ανεβάσει ρυθμούς.

Παράλληλα θα υπάρξουν υποψηφιότητες που θα εκφράζουν το κομμάτι εκείνο των « πράσινων»  ψηφοφόρων, που δε βλέπει με θετικό μάτι οποιαδήποτε συμπόρευση με τη Νέα Δημοκρατία. Το κομμάτι αυτό  προέρχεται κυρίως από συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς και έχει «αντιδεξιά» αντανακλαστικά. Μια υποψηφιότητα του Χάρη Καστανίδη θα μπορούσε να συσπειρώσει αυτά τα στελέχη, που έχουν μια πιο κεντροαριστερή ματιά στα πράγματα. 

Από εκεί και πέρα εισηγήσεις να είναι υποψήφιος δέχεται ο Μιχάλης Κατρίνης που είναι ιδιαίτερα δραστήριος  στη Βουλή κυρίως σε θέματα οικονομίας και ανάπτυξης. Ο Παύλος Γερουλάνος  θα σταθμίσει την κατάσταση και θα αποφασίσει τι θα πράξει, ενώ η Εύα Καϊλή έχει πει πως δεν ενδιαφέρεται για τις εσωκομματικές εκλογές του 2021.

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι σε ποια γραμμή θα κινηθεί η οικογένεια Παπανδρέου. Ο Γιώργος Παπανδρέου εδώ και χρόνια εστιάζει περισσότερο σε ευρωπαϊκά θέματα και δεν τοποθετείται σε εσωτερικά ζητήματα του κόμματος. Μια σειρά πάντως πρώην υπουργών της κυβέρνησης του κοιτούν προς τη σοσιαλδημοκρατία και όχι προς την κεντροδεξιά. Ενδεχομένως θα μπορούσε να υπάρξει μια υποψηφιότητα από το Νίκο Παπανδρέου, ο οποίος είχε δοκιμάσει την τύχη του και στις τελευταίες ευρωεκλογές (ήταν τρίτος και δεν έχει εκλεγεί). 

Πάντως πρόσωπο που γνωρίζει καλά τις κομματικές ισορροπίες σημειώνει πως οποίος και αν εκλεγεί αν δεν στηριχθεί από όλους - με μια συμφωνία επι κεντρικών θεμάτων- θα αποτύχει. Μάλιστα με δεδομένο πως το κλίμα πόλωσης μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας  και του ΣΥΡΙΖΑ ευνοεί τους δύο  μονομάχους και όχι τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης απαιτείται το Κίνημα Αλλαγής  να παρουσιάσει μια τεκμηριωμένη πρόταση για την επόμενη ημέρα.

Αυτό προϋποθέτει ανανέωση σε επίπεδο προσώπων, καθώς μια σειρά στελεχών της νεότερης γενιάς φαίνεται πως τα έχουν πάει πολύ καλά στις μέχρι τώρα «μάχες». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης, ο γραμματέας επικοινωνίας Πάνος Βλάχος  και ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Δημήτρης Μάντζος.

Αυτό που θεωρείται αναγκαίο για το Κίνημα Αλλαγής είναι να αποκτήσει ερείσματα στις νεότερες γενιές και να μην εστιάσει  μόνο σε μεγαλύτερης ηλικίας ψηφοφόρους που είναι συναισθηματικά δεμένοι με το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα χρειάζεται ένα μεγαλύτερο άνοιγμα στον κόσμο της μισθωτής εργασίας, που αναμένεται να έχει και τις μεγαλύτερες οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v