Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα δημοτικά σχολεία περιορίζεται το άνοιγμα

Πολύ χαμηλά ο πήχης για επανεκκίνηση των κλάδων της οικονομίας. Αρνητικοί οι επιστήμονες στο άνοιγμα του click away, απόγευμα η απόφαση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας.

Στα δημοτικά σχολεία περιορίζεται το άνοιγμα

«Η κατάσταση μας ανησυχεί και μας προβληματίζει», δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, καταδεικνύοντας την αγωνία που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την πορεία του επιδημιολογικού φορτίου. Τα μόλις 510 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες δεν καθησυχάζουν κανένα, δεδομένου ότι πραγματοποιήθηκαν πολύ λίγα τεστ, λόγω της αργίας των Φώτων, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι η κατάσταση θα επιβαρυνθεί λόγω των γιορτινών τελευταίων δύο εβδομάδων. 

Πλέον, η κυβέρνηση παραπέμπει στην επιτροπή των ειδικών, η οποία χθες εισηγήθηκε την επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων και στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές από την προσεχή Δευτέρα. Σήμερα συνεδρίασε εκ νέου η επιτροπή των ειδικών για την εκτίμηση των τελευταίων δεδομένων, και κατά πληροφορίες είναι αρνητική στο άνοιγμα του click away τη Δευτέρα. Οι κυβερνητικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση είναι ότι «βασική προτεραιότητα στη λήψη των αποφάσεων ήταν και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής» και στο πλαίσιο αυτό θα κινηθεί και η απόφαση για τις επόμενες μέρες.

«Δεν θα πρέπει να περιμένουμε πολλά ανοίγματα», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και ουσιαστικά το μόνο σίγουρο πως θα επαναλειτουργήσει σε τρεις μέρες είναι η πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Και αυτή, με αρκετά μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας να εκφράζουν τις σοβαρές επιφυλάξεις τους, βάζοντας στο δύσκολο παζλ και τις εικόνες μέσα και έξω από τις εκκλησίες κατά τα Φώτα.

Ο πήχης για την επανεκκίνηση των κλάδων της οικονομίας τοποθετείται χαμηλά, κάτι που σημαίνει πως πολύ δύσκολα θα ανοίξουν τη Δευτέρα το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, τα ινστιτούτα περιποίησης νυχιών και τα βιβλιοπωλεία που έκλεισαν από την περασμένη Δευτέρα, κατ’ αρχάς για μία εβδομάδα.

Σοβαρούς ενδοιασμούς

Ειδικά στο λιανεμπόριο, ακόμα και η μέθοδος της παράδοσης προϊόντων εκτός καταστήματος click away δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα επαναλειτουργήσει άμεσα, παρά την κυβερνητική βούληση. Πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Ανάπτυξης είναι το click away να επαναλειτουργήσει από την προσεχή Δευτέρα, εφόσον το επιτρέψουν οι ειδικοί, οι οποίοι από την πλευρά τους έχουν σοβαρούς ενδοιασμούς. Ακόμα δυσκολότερη είναι η απόφαση για έναρξη του click inside, της επίσκεψης δηλαδή του πελάτη εντός του καταστήματος κατόπιν ραντεβού, κάτι που παραπέμπεται χρονικά γι’ αργότερα.

Το επιχείρημα των επιστημόνων είναι ότι θα πρέπει πρώτα να αποτυπωθούν τα πραγματικά κρούσματα του τελευταίου δεκαπενθημέρου και, σε συνδυασμό με την επιβάρυνση από το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων, στη συνέχεια να ληφθεί το επόμενο βήμα.

«Η κυβέρνηση θα κάνει εκείνο που πρέπει για να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία», δήλωσε χθες (στον ΣΚΑΪ) ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων ανά πάσα στιγμή, ακόμη και αιφνιδιαστικά. «Δεν μπορείς να αποκλείσεις οποιοδήποτε μέτρο. Αν χρειαστεί να προχωρήσουμε εκ νέου σε απαγόρευση των δραστηριοτήτων, θα το πράξουμε εάν είναι αναγκαίο, σημείωσε.

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί εξακολουθούν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι οι δυσκολίες δεν έχουν ακόμα περάσει και μπορεί, με βάση τις εικόνες του τελευταίου διαστήματος, η επιδείνωση να είναι ραγδαία και με τραγικές συνέπειες, αν δεν γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί.

Τα σχολεία

Αναφορικά με τα σχολεία και τη δια ζώσης επαναλειτουργία τους, όπως σημειώνει το υπουργείο Παιδείας, δίνεται η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να εξεταστούν προληπτικά για κορωνοϊό και παράλληλα, διατηρούνται σε ισχύ όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστήρια πληροφορικής, μουσικά όργανα κ.ά. 

Επίσης, προγραμματίζεται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα πρόληψης κυρίως για την αποφυγή του συγχρωτισμού γονέων και κηδεμόνων που συνοδεύουν τα παιδιά, ενώ υπάρχει η πρόβλεψη για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων, καθώς και για χρήση περισσότερων της μίας εισόδου, όπου υπάρχουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v