Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορωνοϊός: Διπλή αγωνία για οικονομία και Αττική

Έντονες αντιδράσεις από την αγορά για την παρατεταμένη ασφυξία. Πώς απαντά η κυβέρνηση. Τι ακολουθεί μετά το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων. Πώς εξελίσσεται η υλοποίηση του εθνικού σχεδίου εμβολιασμού.

Κορωνοϊός: Διπλή αγωνία για οικονομία και Αττική

Δύο μήνες συμπληρώθηκαν από την αρχή του δεύτερου lockdown ελέω πανδημίας και πολίτες και αγορά φτάνουν στα όριά τους. Ιδίως στους τομείς που σχετίζονται με την οικονομία, παρά τις ενισχύσεις που παρέχουν τα αρμόδια υπουργεία της κυβέρνησης, κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση επιδεινώνεται με απρόβλεπτες συνέπειες. Δεδομένου δε ότι οι περιορισμοί παρατάθηκαν για μία ακόμη εβδομάδα τουλάχιστον -πλην δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων, πληθαίνουν οι αγωνιώδεις φωνές που χαρακτηρίζουν τα πράγματα μη αναστρέψιμα για αρκετές επιχειρήσεις, από τους χώρους του εμπορίου, της εστίασης (το άνοιγμα της οποίας έχει παραπεμφθεί για αρκετά αργότερα) και όχι μόνο.

Ενδεικτική είναι η αντίδραση του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας ο οποίος χαρακτήρισε «άξιο περιέργειας» γιατί προκρίνεται η επαναλειτουργία των σχολείων σε σχέση με την επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου, που τελεί υπό καθεστώς οικονομικής ασφυξίας. Και αυτό, ενώ η καλή περίοδος των Χριστουγέννων χάθηκε και το ίδιο κινδυνεύει να συμβεί και με την περίοδο των εκπτώσεων που θα ξεκινούσαν αύριο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία ότι «δεν πρόκειται για μια ευθύγραμμη πορεία. Υπάρχουν στιγμές και περιοχές όπου κρίνεται ότι πρέπει να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα, υπάρχουν περίοδοι όπου τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πιο ευνοϊκά κι επιτρέπουν άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων. Έτσι πορευτήκαμε κι έτσι θα πορευτούμε, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη», σημειώνουν και συνεχίζουν: «Μέχρι να εμβολιαστεί σημαντικό μέρος των πολιτών και να επιτρέψουν οι συνθήκες να αφήσουμε την πανδημία πίσω μας, θα παρακολουθούμε στενά τα δεδομένα και θα προχωράμε με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών. Βήμα-βήμα, με στόχο να προλαβαίνουμε τις εξελίξεις», αναφέρουν, την ίδια στιγμή πάντως που ακόμα πιο δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις πολλών ειδικών επιστημόνων στις δημόσιες εκτιμήσεις τους.

«Οι λοιμωξιολόγοι συνεδριάζουν συνεχώς, όταν δουν ότι υπάρχει χώρος για να μπει στην κινητικότητα κάτι, θα ανοίξουμε τη συζήτηση», τόνισε χθες ο Αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης (στον ΘΕΜΑ FM), διαμηνύοντας ότι «θα ξεκινήσουμε από την παράδοση εκτός (click away) που έκλεισε τελευταίο, καθ’ ότι το λιανικό εμπόριο βρίσκεται σε μία φάση των εκπτώσεων και τα προϊόντα πρέπει να εκτονωθούν προς την αγορά».

Ειδικά πάντως το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η πλειοψηφία των μελών της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Υγείας και η κυβέρνηση το αιτιολογούν, θεωρώντας ότι τα μικρά παιδιά νοσούν λιγότερο και μεταδίδουν λιγότερο τον ιό, ενώ έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη κοινωνικοποίησης από τις μεγαλύτερες ηλικίες.

Αυξημένες εισαγωγές

Αντίθετα, έντονος προβληματισμός υπάρχει για το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική. Είναι το γεωγραφικό σημείο της χώρας όπου επικεντρώνονται πλέον τα περισσότερα κρούσματα -και με τον περισσότερο πληθυσμό, ενώ αυξημένες είναι και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας με ασθενείς θετικούς στον κορωνοϊό. Αυτό, σε συνδυασμό και με την αναμενόμενη άνοδο κατά τις επόμενες μέρες των κρουσμάτων λόγω της γιορτινής χαλαρότητας, κρούουν και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Στην κυβέρνηση επενδύουν πολλά στην υλοποίηση του εθνικού σχεδίου εμβολιασμού, το οποίο έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται με αργούς -κατ’ αρχήν- ρυθμούς.  Το πρώτο κύμα εμβολιασμού των υγειονομικών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, στο πρόγραμμα μπήκαν αρχικά 56 νοσοκομεία (51 του ΕΣΥ και 5 στρατιωτικά νοσοκομεία), την Παρασκευή προστέθηκαν άλλα 55 νοσοκομεία, ενώ τη Δευτέρα προστίθενται και 19 νοσοκομεία σε νησιωτικές περιοχές. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και ο παράλληλος εμβολιασμός από τις Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ των διαμενόντων και εργαζομένων σε οίκους ευγηρίας και μονάδες αποκατάστασης χρονίως πασχόντων. Από την Παρασκευή η καθημερινή δυνατότητα εμβολιασμού αυξήθηκε από τους 5.000 εμβολιασμούς καθημερινά στους 8.000. Στις 20 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το σχεδιασμό, αρχίζει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού, πρώτα των πολιτών ηλικίας 85 άνω, ενώ η σχετική πλατφόρμα ανοίγει αύριο Δευτέρα.

Σχετικά με τα δημοσιεύματα ότι η Γερμανία «σπάει» υπογείως τη συμφωνία για την από κοινού αγορά των εμβολίων, η κυβέρνηση παραπέμπει στην τοποθέτηση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με την οποία «έχουμε όλοι συμφωνήσει -και είναι νομικά δεσμευτικό- ότι δεν θα υπάρξουν παράλληλες διαπραγματεύσεις ή παράλληλες συμβάσεις».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συμφωνήσει την αγορά και προμήθεια συνολικά 2,3 δισ. δόσεων από έξι εταιρείες και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «οτιδήποτε άλλο από μεμονωμένα κράτη-μέλη θα εξυπηρετηθεί μέσα ή μετά την εξάντληση του ευρωπαϊκού πλαισίου που υπερκαλύπτει τους πάντες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v