Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Covid-19: Η Γερμανία σπάει την «ευρω-αλληλεγγύη» για τα εμβόλια

Κόντρες στους κόλπους της ΕΕ για την παραβίαση της ευρω-στρατηγικής εμβολιασμού που έχει αποφασίσει η Κομισιόν και «απαγορεύει ρητά» στα κράτη-μέλη να έχουν παράλληλες διαπραγματεύσεις ή παράλληλα συμβόλαια.

Covid-19: Η Γερμανία σπάει την «ευρω-αλληλεγγύη» για τα εμβόλια

Η Γερμανία επανέλαβε την Παρασκευή ότι θα λάβει περισσότερες δόσεις του εμβολίου BioNTech/Pfizer εκτός του κοινού προγράμματος εμβολιασμού της ΕΕ. Ωστόσο η Κομισιόν αρνείται να αναγνωρίσει ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία του μπλοκ, μεταδίδει το Politico.

Ο Hanno Kautz, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Υγείας, επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή ότι η Γερμανία "θα λάβει περίπου 60 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου από τη BioNTech από συμβάσεις της ΕΕ και 30 εκατομμύρια από διμερείς συμβάσεις ή συμφωνίες, συνολικά 90 εκατομμύρια. Αυτό είναι κάτι που έχουμε κάνει ανεξάρτητα από τα deal της ΕΕ»

Η Γερμανία εξασφάλισε 30 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου BioNTech / Pfizer τον Σεπτέμβριο, παραβιάζοντας τη στρατηγική εμβολιασμού της ΕΕ που απαγορεύει στις χώρες να διεξαγάγουν παράλληλες διαπραγματεύσεις, σημειώνει το Politico.

Τα 27 κράτη-μέλη πορεύονται μαζί όσον αφορά στην αγορά εμβολίων ξεκαθάρισε η Πρόεδρος της Κομισιόν διευκρινίζοντας ότι «κανένα κράτος-μέλος δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται παράλληλα».

Ειδικότερα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σημείωσε:

«To μόνο πλαίσιο, μέσα στο οποίο διαπραγματευόμαστε, είναι ότι οι 27 το κάνουμε αυτό μαζί και κανένα κράτος-μέλος σε αυτή τη νομική δεσμευτική βάση δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται παράλληλα ή να έχει συμβόλαιο παράλληλα».

Περισσότερες δόσεις

Περισσότερα από τα αρχικώς προβλεπόμενα εμβόλια από την Biontech/Pfizer θα λάβει τελικώς η Γερμανία. Ενώ μέχρι πρότινος γινόταν λόγος για 55 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου που θα λάμβανε η Γερμανία αναλογικά από την ευρωπαϊκή παραγγελία, πλέον και σύμφωνα με την SZ το γερμανικό υπουργείο Υγείας υπολογίζει με 64 εκατομμύρια δόσεις. Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες γερμανικών μέσων, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες δεν κάνουν χρήση του δικαιώματος επί των μεριδίων που τους αναλογούν και το Βερολίνο αναλαμβάνει αυτά τα μερίδια.

Μόλις προχθές και στον απόηχο της έγκρισης του εμβολίου της Moderna στην ΕΕ, το γερμανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωνε ότι από τα 160 εκατομμύρια εμβόλια της αμερικανικής εταιρίας η Γερμανία θα λάβει 50 εκατομμύρια, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο. Η αιτιολογία ήταν ίδια: ορισμένες χώρες της ΕΕ δεν κάνουν χρήση του δικαιώματός τους και η Γερμανία αναλαμβάνει τα μερίδιά τους. Δεν διευκρινίζεται ωστόσο εάν έχουν λάβει μεγαλύτερα μερίδια και άλλες χώρες, πέραν της Γερμανίας.

Σε ερώτηση της Deutsche Welle, σχετικά με το ποιες είναι αυτές οι χώρες που ξαφνικά αρνούνται τα μερίδια που τους αναλογούν αλλά και ποιοι είναι οι λόγοι αυτής της στροφής, το γερμανικό υπουργείο Υγείας παραπέμπει στην Κομισιόν. Σχετική ερώτηση της DW στο γραφείο της επιτρόπου Υγείας Στέλλας Κυριακίδου μένει επίσης μέχρι στιγμής αναπάντητη.

100 εκατομ. το αρχικό γερμανικό μερίδιο;

Σύμφωνα με την Bild, την περασμένη Τρίτη και σε τηλεδιάσκεψη με τους 16 πρωθυπουργούς των κρατιδίων, η καγκελάριος Μέρκελ ανέφερε ότι αρχικώς η Γερμανία είχε διασφαλίσει 100 από τα συνολικά 200 (+100) εκατομμύρια εμβόλια της ευρωπαϊκής παραγγελίας στις Biontech/Pfizer. Προφανώς, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες δεν ήθελαν το μερίδιο που τους αναλογούσε βάσει του πληθυσμού τους, αφενός λόγω της υψηλής τιμής του και αφετέρου εξαιτίας της σύνθετης διαδικασίας φύλαξής του στους -70 βαθμούς Κελσίου.

Εντούτοις όταν τον Νοέμβριο έγινε γνωστό πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο της γερμανοαμερικανικής σύμπραξης, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες φέρονται να διεκδίκησαν αίφνης τα μερίδιά τους. Η Γερμανία συναίνεσε φυσικά και επέστρεψε στις υπόλοιπες χώρες 70 από τα 100 εκατομμύρια εμβόλια που είχε προηγουμένως διασφαλίσει. Έτσι το μερίδιο του Βερολίνου επέστρεψε στα 30 εκατομμύρια που είναι και αυτά που του αναλογούν από την ευρωπαϊκή παραγγελία.

Το γεγονός ότι ο αριθμός αυτός έχει στο μεταξύ και πάλι διπλασιαστεί (64 εκατομ.) οφείλεται πιθανότατα στο ότι με φόντο την έγκριση του εμβολίου της Moderna αλλά και της προοπτικής κυκλοφορίας σκευασμάτων και από άλλες εταιρίες -ενδεχομένως πολύ πιο φτηνών- ορισμένες χώρες παραχώρησαν και πάλι τα μερίδιά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από αυτά που διασφαλίζει από τις ευρωπαϊκές παραγγελίες, το Βερολίνο έχει προχωρήσει και σε διμερείς/εθνικές συμφωνίες με τις γερμανικές φαρμακευτικές: από την Biontech-Pfizer θα λάβει διμερώς άλλα 30 εκατομμύρια εμβόλια. Σε διμερή συμφωνία προχώρησε και με την επίσης γερμανική Curevac για 20 εκατομμύρια επιπλέον εμβόλια. Κριτική στις εθνικές αυτές συμφωνίες άσκησε σήμερα από τις Βρυξέλλες η πρόεδρος της Κομισιόν φον ντερ Λάιεν.

Συνολικά λοιπόν η Γερμανία έχει διασφαλίσει μέχρι στιγμής πάνω από 140 εκατομμύρια εμβόλια, χωρίς να προσμετρώνται εκείνα από τις εταιρίες, τα εμβόλια των οποίων δεν είναι ακόμη έτοιμα ή δεν έχουν εγκριθεί.

 Αναστασιάδης-Κύπρος: Ζήτησα εμβόλια από το Ισραήλ

Η Κύπρος αποτάθηκε στο Ισραήλ με στόχο την εξασφάλιση εμβολίων ενάντια στον κορωνοϊό. Την σχετική πληροφορία επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Πολίτη» η οποία θα δημοσιευτεί σε δύο μέρη Κυριακή και Δευτέρα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποκάλυψε ότι επικοινώνησε προσωπικά με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου εκφράζοντας την παράκληση, ει δυνατόν, να προσφερθούν στην Κύπρο εμβόλια και από τη γείτονα, αναφέρει.

Ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου υποσχέθηκε στον Πρόεδρο να εξετάσει το ενδεχόμενο με τις αρμόδιες Αρχές του Ισραήλ και να επανέλθει εντός των προσεχών ημερών.

Ερωτηθείς εάν αυτή η κίνηση δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα με τις Βρυξέλλες και το κοινό πρόγραμμα εμβολιασμών, ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v