Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δένδιας: Αύξηση του χώρου εθνικής κυριαρχίας πρώτη φορά από το 1947

Ευρεία πλειοψηφία στο νομοσχέδιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. «Ναι» επί της αρχής από Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25. «Παρών» λέει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζουράρις.

Δένδιας: Αύξηση του χώρου εθνικής κυριαρχίας πρώτη φορά από το 1947

«Είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό Κοινοβούλιο καλείται να ψηφίσει αύξηση του χώρου εθνικής κυριαρχίας, από το 1947» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Το νομοσχέδιο συζητείται στην επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και την ερχόμενη Τρίτη θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

«Η κυβέρνηση εισηγείται στην εθνική Αντιπροσωπεία την άσκηση του αναφαίρετου δικαιώματος της χώρας μας, για την αύξηση των χωρικών μας υδάτων στην περιοχή του Ιονίου πελάγους και μέχρι το Ταίναρο, από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Αυτό θα αυξήσει τον χώρο εθνικής κυριαρχίας κατά 10.079 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αν κανείς συνυπολογίσει τον χώρο ο οποίος δημιουργείται από το νόμιμο, κατά το διεθνές δίκαιο, κλείσιμο των κόλπων, υπερβαίνει τα 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών. Όπως σημειώνεται στο άρθρο 1 του σχεδίου νόμου, η Ελληνική Δημοκρατία επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειας της, των αντίστοιχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Να σημειωθεί πως το νομοσχέδιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο συγκεντρώνει ευρύτατη πλειοψηφία στην επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ειδικότερα υπέρ επί της αρχής τάσσονται όλα τα κόμματα, με εξαίρεση το ΚΚΕ που λέει «παρών». Στο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε μία διαφοροποίηση, καθώς ο Κ. Ζουράρις δήλωσε πως θα ψηφίσει «παρών», μιλώντας για μία «κολοβή» ρύθμιση καθώς η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης γίνεται μόνο στο Ιόνιο και όχι συνολικά.

Από τη Νέα Δημοκρατία ο Τάσος Χατζηβασιλείου σημείωσε πως η χώρα διατηρεί ακέραιο το δικαίωμα της να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα όποτε το κρίνει. Συνέχισε κάνοντας λόγο για «ξεκάθαρο μήνυμα σε εκείνους που με απειλές και προκλήσεις επιχειρούν ανεπιτυχώς να εκφοβίσουν», ενώ σημείωσε πως είναι θετικό ότι η Τουρκία μετά από μία περίοδο προκλήσεων εκφράζει διάθεση συζήτησης. «Η Άγκυρα αποδέχεται σιγά - σιγά το πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου έστω και με καθυστέρηση» ανέφερε.

Από το ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε πως «οτιδήποτε γίνει από δω και πέρα θα πρέπει να γίνει στο φως για να είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα υπάρχει καμία διολίσθηση στη διεύρυνση της ατζέντας σε θέματα κυριαρχίας που δεν μπορούμε να δεχθούμε όπως είναι οι γκρίζε ζώνες και η στρατικοποίηση των νησιών».

Παράλληλα ανέφερε πως πρέπει η κυβέρνηση να πει αν ισχύουν όσα διατείνεται η Άγκυρα για συνάντηση των υπουργών Ν. Δένδια και Μ. Τσαβούσογλου που θα μπορούσε να γίνει στα Τίρανα. «Δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να μαθαίνει πράγματα που τον αφορούν από τουρκικές πηγές και ούτε αποτελεί συμβολή στο αναγκαίο κλίμα ψυχραιμίας που πρέπει να υπάρχει » υπογράμμισε.

Στην τοποθέτηση του ο Γ. Κατρούγκαλος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για κενό στρατηγικής, θέτοντας το ερώτημα γιατί δεν έρχεται η επέκταση και νότια και ανατολικά της Κρήτης;

Από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης επί της αρχής του νομοσχεδίου υπέρ τάχθηκαν το Κίνημα Αλλαγής, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25. «Παρών» θα ψηφίσει το ΚΚΕ , όπως ανέφερε ο βουλευτής του κόμματος Γιώργος Μαρίνος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v