Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα μαχητικά Rafale

Για «εμβληματικό εγχείρημα» έκανε λόγο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή. Οι τοποθετήσεις των κομμάτων, τα «όχι». Η «πατριωτική συναίνεση», η εξωτερική πολιτική και η διπλωματία των στρατιωτικών εξοπλισμών.

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα μαχητικά Rafale

«Ναι» επί της αρχής στο νομοσχέδιο για τα γαλλικά αεροσκάφη Rafale είπαν στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση, ενώ καταψήφισαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25. Την ερχόμενη Τρίτη ακολουθεί ψηφοφορία στην Ολομέλεια για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, όπου επίσης καταγράφεται μεγάλη πλειοψηφία.

Το πρώτο Rafale σε μικρό διάστημα θα προσγειωθεί στην Τανάγρα ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στη Βουλή. Παράλληλα χαρακτήρισε «εμβληματικό» αυτό το εγχείρημα, επισημαίνοντας πως είναι το πρώτο ανάλογο πρόγραμμα μετά από πολλά χρόνια που ενισχύει καταλυτικά την αποτρεπτική μας δύναμη.

Ο υπουργός μίλησε για μια προσπάθεια που είναι «διαρκής και εντατική» και αποτελεί μια εθνική υπόθεση η οποία «καθίσταται επιτακτική λόγω της παρούσης κατάστασης με τις σύνθετες προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως λόγω της συμπεριφοράς της γείτονος που αμφισβητεί ευθέως κυριαρχικά μας δικαιώματα, την ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο». Αναφερόμενος στην απόκτηση των Rafale τόνισε ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε μέσα σε τέσσερις μήνες, «ανταποκρινόμενη με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και διαφάνεια στις εθνικές μας ανάγκες».

«Οι δαπάνες για τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι δαπάνες για την κοινωνία. Γιατί μια χώρα η οποία διαφυλάσσει την κυριαρχία της, μπορεί να ασχοληθεί με την προκοπή, την υγεία, τη μόρφωση, με τις συντάξεις της, μπορεί να ασχοληθεί με όλα εκείνα τα ειρηνικά έργα στα οποία κάθε κοινωνία, ονειρεύεται να σημειώνει πρόοδο» σημείωσε σε παρέμβαση του στην Ολομέλεια ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας. «Ζούμε ιστορικές στιγμές ως προς την ενίσχυση της άμυνας της χώρας, άρα ως προς την ενίσχυση της ησυχίας, της δυνατότητας προόδου, προκοπής, ειρήνης της χώρας» τόνισε μεταξύ άλλων.

«Υπερψηφίζουμε, για λόγους πατριωτικής ευθύνης, τον εκσυγχρονισμό του αεροπορικού μας στόλου. Μην εκλάβετε την υπεύθυνη στάση μας ως λευκή επιταγή» σημείωσε από το ΣΥΡΙΖΑ ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. «Το «ναι» στα Rafale είναι «ναι» στην πατριωτική ευθύνη, «ναι» στην εθνική άμυνα, «ναι» στην ακεραιότητά μας» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Ραγκούσης.

Από το Κίνημα Αλλαγής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μιχάλης Κατρίνης υπογράμμισε πως «υπερψηφίζοντας την παρούσα σύμβαση εκφράζοντας ένα ισχυρό «ναι» στην ανάγκη προμήθειας των αεροσκαφών σε μια συμφωνία εθνικά συμφέρουσα για την ενίσχυση της άμυνάς μας, παρά τις ενστάσεις μας: την παράκαμψη της θεσμικής διαδικασίας του Ν.3879/2011, την απουσία συνέργειας με την Εθνική Αμυντική Βιομηχανία, αλλά και την απουσία προβλέψεων για βιομηχανικές επιστροφές. Το μικροκομματικό παιχνίδι της ασυνεννοησίας σε κρίσιμες διπλωματικές και αμυντικές επιλογές της χώρας πρέπει να τελειώσει».

«Εδώ και καιρό η κυβέρνηση καλλιεργεί ένα κλίμα υψηλών προσδοκιών γύρω από την προμήθεια Rafale και σήμερα αυτό γίνεται» σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας που καταψήφισε. Όπως είπε η κυβέρνηση κατάφερε να αποκτήσει Rafale «αλλά δεν μπόρεσε, σε ένα χρόνο πανδημίας, να αποκτήσει περισσότερα μέσα μεταφοράς, γιατρούς, νοσηλευτές, εκπαιδευτικούς και άλλα πολλά, που τόσο τα έχει ανάγκη ο λαός μας για να προστατευτεί η υγεία και η ζωή του». Προσέθεσε πως «η συζήτηση δεν είναι εξοπλισμός ή όχι. Η συζήτηση για εμάς είναι τι είδους εξοπλισμός, με τι προσανατολισμό και για ποιες ανάγκες. Με αυτό το κριτήριο τοποθετηθήκαμε για τα εξοπλιστικά και με αυτό το κριτήριο καταψηφίζουμε».

Αναφερόμενος στο θέμα της προμήθειας μαχητικών τύπου Rafale ο Κυριάκος Βελόπουλος σημείωσε πως ήταν πρόταση της Ελληνικής Λύσης και είπε ότι «στην εξωτερική πολιτική και στην άμυνα πρέπει να υπάρχει η διπλωματία των εξοπλισμών. Και σε αυτόν τον τομέα η κυβέρνηση απέτυχε». Παράλληλα αναφέρθηκε στην Τουρκία λέγοντας πως «αν ξέρει ότι «σε έχει» σε πατάει στο κεφάλι, όπως έκανε στην Κύπρο. Αν ξέρει ότι δεν «σε έχει» κάνει τσαμπουκάδες, όπως κάνει με το Αιγαίο. Και αν ξέρει ότι εσύ την έχεις, σε προσεγγίζει για να σε κάνει φίλο, όπως κάνει με το Ισραήλ. Αυτή είναι η Τουρκία».

Τέλος καταψήφισε το νομοσχέδιο το ΜέΡΑ25 με την ειδική αγορήτρια Σοφία Σακοράφα να αναφέρει ότι οι συμβάσεις αυτές «είναι διάτρητες» και ετεροβαρείς για την χώρα μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v