Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πελώνη: Καλή υπουργός η Λ. Μενδώνη, έχει τη στήριξη Μητσοτάκη

Ατυχής η έκφραση της υπουργού Πολιτισμού ότι ο Λιγνάδης είναι «επικίνδυνος άνθρωπος», δηλώνει η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος. Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ.

Πελώνη: Καλή υπουργός η Λ. Μενδώνη, έχει τη στήριξη Μητσοτάκη

Η υπουργός Πολιτισμού απολαμβάνει την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης, δηλώνει η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η Αριστοτελία Πελώνη χαρακτήρισε, πάντως, ατυχή τη δήλωση της υπουργού Πολιτισμού ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος, καθώς όπως είπε αυτό θα το κρίνει η δικαιοσύνη.

Παράλληλα, εξέφρασε τη στήριξη της κυβέρνησης στη Λ. Μενδώνη, επιβεβαιώνοντας όσα μετέδωσε το Euro2day.gr, σημειώνοντας ότι είναι καλή υπουργός, με σημαντικό έργο στο υπουργείο Πολιτισμού και απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.

«Ο υπό κατηγορία κ. Λιγνάδης υπέβαλε παραίτηση στις 6 Φεβρουαρίου, εξηγεί τους λόγους παραίτησης στην επιστολή και έγινε αμέσως δεκτή η παραίτηση», σημείωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος.

Πάντως, δεν θέλησε να σχολιάσει την αποκάλυψη του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου (στον ΣΚΑΪ) ότι ζητήθηκε η παραίτηση Λιγνάδη (και δεν παραιτήθηκε μόνος του) και δόθηκε την ίδια μέρα που παραχωρήθηκε συνέντευξη με τις καταγγελίες.

Το τελευταίο διάστημα, τόνισε η κυρία Πελώνη, «η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί σοκαρισμένη μια σειρά από αποτρόπαιες πράξεις που έρχονται στο προσκήνιο, μετά τις θαρραλέες καταγγελίες θυμάτων. Η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή στήριξε, ενθάρρυνε και παρότρυνε όποιον έχει να καταγγείλει κάτι μεμπτό να μη φοβηθεί. Η έκρηξη του #Metoo στη χώρα μας έγινε μετά τη δημόσια καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου σε ημερίδα με τον τίτλο "Σπάσε τη σιωπή", που διοργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Μια γενναία πράξη για την οποία τη συνεχάρη ο πρωθυπουργός, ενθαρρύνοντας τα θύματα κακοποίησης να μιλήσουν δημόσια, να καταγγείλουν περιστατικά καταχρηστικής βίας και κακοποίησης και να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη».

Η Ελλάδα, σημείωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, «είναι κράτος δικαίου. Η ελληνική κοινωνία είναι κοινωνία αρχών και αξιών, που απορρίπτει κάθε μορφή βίας και κακοποίησης απ’ όποιον κι αν προέρχεται. Ακούμε τα θύματα. Τα στηρίζουμε. Το κράτος δικαίου έχει εργαλεία να κρίνει και να τιμωρήσει. Να διευκολύνει τον δρόμο της αποκάλυψης και της στήριξης των θυμάτων, αντί της σιωπής και της συγκάλυψης. Για να αποδοθεί δικαιοσύνη για όσα έγιναν. Και να προληφθούν και αποτραπούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον. Να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο στο οποίο κανένας δεν θα μπορεί αστόχαστα και χωρίς συνέπειες να περνά τα όρια και τις κόκκινες γραμμές».

Η χώρα, ανέφερε η κυρία Πελώνη, «χρειάζεται κώδικες δεοντολογίας, ένα πλαίσιο που θα αποτρέπει την κάθε μορφής κακοποίηση, θα εκπαιδεύει στον σεβασμό και θα καλλιεργεί την κοινωνική συμβίωση με όρους αξιοπρέπειας από όλους προς όλους. Η κυβέρνηση θα λάβει συνολικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Τις πρωτοβουλίες θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός».

Μάλιστα, η κυρία Πελώνη έκανε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός ήδη ζήτησε συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών την Πέμπτη για όλα τα θέματα της επικαιρότητας, με προεξέχον την ποιότητα του δημόσιου διαλόγου. «Γιατί ένα πρόβλημα κοινωνικό κινδυνεύει να χάσει την ουσία του, να οδηγήσει σε πλαστούς διχασμούς και να εκτροχιάσει τον δημόσιο διάλογο. Αυτό πρέπει να το προλάβουμε. Και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους», τόνισε.

ΣΥΡΙΖΑ: Χάθηκε η πολιτική ευθύνη

"Τρεις μέρες μετά την συνέντευξη Τύπου της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κατά την οποία ανέφερε πως ο κ. Λιγνάδης –τον οποίον η ίδια τοποθέτησε στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου- την εξαπάτησε και τους εξαπάτησε, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Πελώνη, δηλώνει σήμερα πως η κυβέρνηση στηρίζει την κ. Μενδώνη, «που είναι μία καλή υπουργός με σημαντικό έργο στο υπουργείο Πολιτισμού, παρά τον ατυχή επικοινωνιακό χειρισμό της που δεν συνιστά λόγο αποπομπής της»".

Τα παραπάνω αναφέρει δήλωση της Σίας Αναγνωστοπούλου, τομεάρχη Πολιτισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

"Τελικά δεν εξαπατήθηκε η κ. Μενδώνη, ούτε οι άλλοι που αναφέρει η ίδια; Άρα, αν αυτή η δήλωση ήταν ατυχής επικοινωνιακός χειρισμός από μέρους της υπουργού Πολιτισμού, ποια δήλωση θα θεωρούνταν επιτυχής; Τελικά γνώριζε για τον κ. Λιγνάδη η κυβέρνηση και η υπουργός; Τελικά δεν γνώριζε; Τελικά, υπάρχει κάποιος από την κυβέρνηση που να μπορεί να απαντήσει στα μείζονα και σοβαρά ερωτήματα που τίθενται από το σύνολο της αντιπολίτευσης αλλά και την ίδια την κοινωνία σχετικά με την υπόθεση του κ. Λιγνάδη; Τελικά, αυτή η περιβόητη πολιτική ευθύνη που αφορά τον πυρήνα της δημοκρατίας, πού βρίσκεται;".

Ηλιόπουλος: Η κα Μενδώνη τι είναι; Υπουργός, ντετέκτιβ, εισαγγελέας; 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9 FM, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου κας Πελώνη ότι τα όσα είπε η κα Μενδώνη περί εξαπάτησης εκ μέρους του κ. Λιγνάδη ήταν ένας «ατυχής επικοινωνιακός σχολιασμός», σημείωσε: «Δεν μιλάμε για μια επικοινωνιακή αστοχία της κας Μενδώνη, αλλά για μια προσπάθεια συγκάλυψης αυτού του μεγάλου σκανδάλου». Σε αυτό το σημείο ανέφερε ότι η κα Μενδώνη λειτουργούσε «προφανώς με εντολές του Κυριάκου Μητσοτάκη και φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι έχουμε απόλυτη κάλυψη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ουσία των χειρισμών της κας Μενδώνη».

Τόνισε ακόμη πως «είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι του πολιτισμού που ζητούν την παραίτηση της κας Μενδώνη πρώτοι από όλους, και σε αυτούς πρέπει να απαντήσει η ΝΔ». «Η μη παραίτησή της είναι εξοργιστική», υπογράμμισε.

«Μάλιστα, η υπουργός μας είπε το εξής καταπληκτικό, ότι ο κ. Λιγνάδης τους έπεισε, τους εξαπάτησε. Ποιους έπεισε; Η κα Μενδώνη τι ακριβώς κάνει; Τι είναι; Υπουργός, ντετέκτιβ, ανακριτής ή εισαγγελέας; Επειδή είναι υπουργός, ακριβώς γι' αυτό θα έπρεπε εξαρχής να δώσει χώρο στη δικαιοσύνη. Γι' αυτό μιλάμε για συγκάλυψη», σημείωσε, ενώ καταλόγισε συγκεκριμένες ευθύνες και στον Κ. Μητσοτάκη: «Ο κ. Λιγνάδης ήταν προσωπική επιλογή του, όταν επέλεγε να καταργήσει το παλιό πλαίσιο για τον διορισμό του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου με διαγωνιστική διαδικασία. Η συγκάλυψη είναι εξίσου επιλογή του κ. Μητσοτάκη -είναι αδιανόητο να λειτουργεί μόνη της η κα Μενδώνη, ενώ μάλιστα η κυβέρνησή του επέλεγε να αναπαράγει το αφήγημα περί δήθεν φημών». »Αυτές είναι ακριβώς οι κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.», τόνισε ο Ν. Ηλιόπουλος.

«Εξαρχής ζητήσαμε από την κυβέρνηση, και εξακολουθούμε να απαιτούμε, να κάνει το αυτονόητο: να δώσει χώρο στη δικαιοσύνη να διερευνήσει τις καταγγελίες που προκύπτουν. Δυστυχώς, όμως, βρισκόμαστε μπροστά στη συγκάλυψη της υπόθεσης του κ. Λιγνάδη», προσέθεσε.

«Όταν από τις 6/2 υπήρξε η επώνυμη καταγγελία του Νίκου Σ., το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να κάνει η ΝΔ ήταν να αφήσει τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Όμως, μέσω της κας Μενδώνη επέλεξε να μιλάει γενικά και αόριστα για φήμες και δήθεν τοξικό κλίμα. Και στις 15/2 η επίσημη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, που είναι η φωνή του ίδιου του πρωθυπουργού, ήταν ότι ο κ. Λιγνάδης παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους! Μάλιστα, ο κ. Ταραντίλης δεν είπε καν το όνομά του -ένδειξη της αμηχανίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη», υπογράμμισε.

Ο Ν. Ηλιόπουλος επανέλαβε ότι «χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στα θύματα που βγήκαν μπροστά και μίλησαν», επισημαίνοντας ότι «όλοι θα κριθούμε από το αν θα δώσουμε χώρο στους ανθρώπους που καταγγέλλουν ή θα ρίξουμε τις φωνές αυτές πίσω στη σιωπή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v