Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο λογαριασμός του lockdown και τα σχέδια της επόμενης μέρας

Τα «πεπερασμένα χρήματα» και η τεράστια ύφεση του πρώτου τριμήνου. Το κρίσιμο δεκαπενθήμερο, το λιανεμπόριο και τα σχολεία. Οι… μεταπανδημικοί ρυθμοί, το Ταμείο Ανάκαμψης και η καθημερινότητα.

Ο λογαριασμός του lockdown και τα σχέδια της επόμενης μέρας

«Γράφουν και σβήνουν» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, υπολογίζοντας το επιπλέον κόστος του παρατεταμένου lockdown και τις δυνατότητες περαιτέρω ενισχύσεων των πληγέντων επαγγελματικών κλάδων από τα κρατικά ταμεία. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να ανοίξει η οικονομία την τρέχουσα εβδομάδα, ωστόσο τα δυσμενή επιδημιολογικά δεδομένα ήταν απαγορευτικά, παραπέμποντας γι’ αργότερα.

Τα χρήματα, όπως αναγνώρισε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, «είναι πεπερασμένα και οι επιπτώσεις της πανδημίας σημαντικές», προσδιορίζοντάς τες σε ταμειακή βάση στα 26 δισ. ευρώ. Δεδομένης και της τεράστιας ύφεσης του πρώτου τριμήνου του έτους, η επανέναρξη των δραστηριοτήτων κρίνεται πλέον περισσότερο επείγουσα από ποτέ και ειδικά του λιανεμπορίου, το κόστος του οποίου φτάνει το 1,4 δισ. ευρώ τον μήνα, περίπου όσο όλες μαζί οι υπόλοιπες δραστηριότητες.

Γι’ αυτό, άλλωστε, έχουν αντιστραφεί οι προτεραιότητες και ενώ μέχρι πρότινος η εκπαίδευση αποτελούσε το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης όσον αφορά την επανεκκίνηση της κοινωνίας, πλέον τον ρόλο αυτό έχει το λιανεμπόριο. Και αυτό χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα γίνει προσπάθεια οι δύο δραστηριότητες να ανοίξουν ταυτόχρονα. Βούληση της κυβέρνησης είναι, όπως προανήγγειλε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την Καθαρά Δευτέρα (15 Μαρτίου) να αρχίσουν να επανέρχονται οι κανονικοί ρυθμοί λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης.

Ταυτόχρονα, το κυβερνητικό αφήγημα προβλέπει ισχυρή δοσολογία αισιοδοξίας ότι τα πιο δύσκολα έχουν πια περάσει. «Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει μεγάλη κούραση. Όμως πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες», τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «η έξοδος από την κρίση είναι πια ορατή. Αλλά το πόσο γρήγορα θα φτάσουμε εκεί εξαρτάται από τα προσεκτικά βήματα τα οποία θα κάνουμε στην τελική ευθεία, γιατί έχουμε μπει πια στην τελική ευθεία».

Νέα δοκιμασία

Συμπτωματικά ή όχι, λίγη ώρα αργότερα οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ μόνο ευχάριστες δεν ήταν σε ό,τι αφορά το επιδημιολογικό φορτίο. Συγκεκριμένα, οι 406 διασωληνωμένοι ασθενείς, η μεγάλη αύξηση του δείκτη θετικότητας στο 6,55% και οι 30 νέοι θάνατοι επέτειναν την ανησυχία των επιστημόνων και κατέδειξαν τη νέα ισχυρή δοκιμασία που υφίσταται το εθνικό σύστημα υγείας, με το επόμενο δεκαπενθήμερο να θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο.

Η πεποίθηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι πρόκειται για την τελευταία δοκιμασία πριν από την έξοδο από το τούνελ και διαμηνύουν ότι από το δεύτερο μισό του Μαρτίου και μετά «μπαίνουμε σε… μεταπανδημικούς ρυθμούς».

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι αρκετές -κατά τις τελευταίες ημέρες- συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή των Θ. Σκυλακάκη, Αλ. Πατέλη, Α. Σκέρτσου, Δ. Σκάλκου και Μ. Αργυρού για το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτή την περίοδο διεξάγονται οι τελικές συζητήσεις με τα υπουργεία για την κατάρτιση της τελικής λίστας των έργων και παράλληλα προχωρά η τελική εκτίμηση του κόστους. Το τελικό κείμενο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος Απριλίου, όταν και θα μπει σε διαβούλευση για να υποβληθεί στη συνέχεια στις Βρυξέλλες.

Έντονη κινητικότητα επιδεικνύεται και σε νομοθετικό επίπεδο, καθώς έως τον Μάιο εκτιμάται πως θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή μια σειρά νομοσχεδίων, τα οποία αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη στην πλειονότητά τους και στα οποία προσδίδει μεγάλη σημασία το Μέγαρο Μαξίμου. Ανάμεσά τους, αυτά που σχετίζονται με τις δημόσιες συμβάσεις, τα διπλώματα οδήγησης, τις ΜΚΟ, την αξιολόγηση της δημόσιας εκπαίδευσης, την ψυχιατρική περίθαλψη, τον εθελοντισμό και τον ψυχαγωγικό αθλητισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v