Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκυλακάκης: Στοχευμένα μέτρα στις περιπτώσεις που έχουμε μείωση τζίρου

«Δεν έχουμε περισσότερες επιχειρήσεις που έκλεισαν, γιατί έχουμε αναβολή αποφάσεων», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός. Καμπανάκι για τις πολύ σοβαρές δημοσιονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Σκυλακάκης: Στοχευμένα μέτρα στις περιπτώσεις που έχουμε μείωση τζίρου

«Τα επόμενα μέτρα θα στοχεύουν περισσότερο στις περιπτώσεις που υπάρχει σημαντικότερη μείωση τζίρου» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, δίνοντας μια «πρόγευση» για τον σχεδιασμό της κυβέρνησησης όσον αφορά στην επόμενη ημέρα. «Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και τώρα έχουμε παρατηρήσει ότι μπορεί στην ίδια περιοχή να έχουμε επιχειρήσεις που πάνε καλά για οποιονδήποτε λόγο και ανεξαρτήτως του ΚΑΔ και επιχειρήσεις που πάνε άσχημα. Γι' αυτό έχουμε επιλέξει την ατομική προσέγγιση» υπογράμμισε στη Βουλή.

«Πεποίθησή μας είναι με το άνοιγμα της οικονομίας -ελπίζω από τις 16 του μήνα και μετά- ότι θα μπορέσει να ανακάμψει η κατανάλωση σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι σε μία φυσιολογική περίοδο και τότε θα δούμε ποια άλλα πρόσθετα πράγματα πρέπει να κάνουμε για να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις βιώσιμες και τις θέσεις εργασίας» ανέφερε.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Γιώργου Τσίπρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο αναπληρωτής υπουργός εστίασε στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. «Μένει να κάνουμε μια ειδική ρύθμιση για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 1, 2, 3, που δεν την έχουμε παρουσιάσει. Μένει να εφαρμοστεί το πρόγραμμα των πάγιων δαπανών, που δεν έχει παρουσιαστεί στην ολότητα του» τόνισε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως λόγω του κορωνοϊού έχουμε μια κρίση υπηρεσιών, αναφέροντας ενδεικτικά κλάδους όπως η εστίαση, το λιανεμπόριο κ.α. Όπως υπογράμμισε, τα μέτρα είναι προσαρμοσμένα, ώστε όταν μια περιοχή έχει μεγάλη απώλεια τζίρου, να υπάρχει αναλογική βοήθεια με βάση αυτή την απώλεια.

Συνέχισε λέγοντας ότι «τα χρήματα που έχουμε είναι πεπερασμένα. Η κρίση δυστυχώς έχει διαρκέσει παρά πολύ. Η οικονομική της πλευρά έχει πολύ σημαντικές δημοσιονομικές επιπτώσεις». Προσέθεσε πως μέχρι το τέλος του έτους, σε ταμειακή βάση μάς κόστισε 26 δισεκατομμύρια ευρώ και υπογράμμισε, «πρέπει να βγάλουμε πέρα και την κρίση και την επόμενη ημέρα».

Παράλληλα αναφέρθηκε σε στατιστικά στοιχεία, λέγοντας «δεν έχουμε περισσότερες επιχειρήσεις που έχουν κλείσει». Σημείωσε δε πως «έχουμε αναβολή αποφάσεων. Και πιστεύω ότι είναι θετικό το ότι έχουν αναβάλει τις αποφάσεις τους. Το χειρότερο που μπορεί να κάνει μια επιχείρηση είναι να πάρει μια απόφαση να κλείσει στη διάρκεια της κρίσης».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στη Δυτική Αττική, σημειώνοντας πως μόνο το 3% των επιχειρήσεων της περιοχής έχουν ενισχυθεί από το Ταμείο Εγγυοδοσίας και το Ταμείο Επιχειρηματικότητας. Παράλληλα σημείωσε, «υπάρχει ζήτημα με τα χρηματοδοτικά που είναι χαμηλά τα ποσοστά αλλά υπάρχει ζήτημα και με το ποιοι πήραν Επιστρεπτέα Προκαταβολή και για πόσους από αυτούς είναι μη επιστρεπτέα. Δεν έχουμε στοιχεία αλλά η εικόνα που έχουμε δεν είναι καθόλου καλή».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v