Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Η απειλή επιστράτευσης γιατρών και η επιμονή για χαλάρωση

Τρομάζει ο εφιάλτης ενδεχόμενης κατάρρευσης του ΕΣΥ. Οι «πεπερασμένες δυνατότητες» και η «δυσκολότερη καμπή» της πανδημίας. Αναζητείται η ισορροπία για την ασφαλή άρση του lockdown.

Κυβέρνηση: Η απειλή επιστράτευσης γιατρών και η επιμονή για χαλάρωση

Μάχη με τον χρόνο δίνουν κυβέρνηση και επιστήμονες, προκειμένου η πολυπόθητη αναμενόμενη αποκλιμάκωση των επιδημιολογικών δεδομένων να προλάβει τη μετατροπή της Αττικής -κυρίως- σε ένα νέο Μπέργκαμο.

Ο εφιάλτης μιας ενδεχόμενης κατάρρευσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας τρομάζει, με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια να κάνει λόγο για τη «δυσκολότερη καμπή της εξέλιξης της Covid-19 από την έναρξη της πανδημίας» και να ανακοινώνει την εφαρμογή της επόμενης φάσης του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ. «Η πορεία της πανδημίας, η διασπορά της νόσου ακολούθησε δυστυχώς το χειρότερο σενάριο από αυτά τα οποία είχαμε εξετάσει και από αυτά για τα οποία είχαμε προετοιμαστεί», δήλωσε ο κ. Κικίλιας, λίγα μόλις λεπτά μετά το νέο αρνητικό ρεκόρ που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, με τις 3.465 νέα κρούσματα (από τα οποία τα 1. 702 στην Αττική), τους 630 διασωληνωμένους πολίτες και τους 56 θανάτους κατά το τελευταίο 24ωρο.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι βρισκόμαστε στην κορυφή του επιδημιολογικού φορτίου και από τις επόμενες μέρες -πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα- θα αρχίσει η πτωτική πορεία. Συνεπώς, το μεγάλο στοίχημα, όπως λένε, είναι το σύστημα υγείας να αντέξει έως τότε. Δεδομένου όμως ότι οι δυνατότητές του, όπως αναγνώρισε και ο υπουργός, είναι πεπερασμένες (παρά την ενίσχυσή του τον τελευταίο χρόνο, όπως είπε), κρίθηκε αναγκαία η διεύρυνση της επιπλέον συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, κλινικές και ιατρικό προσωπικό.

Ειδικά μάλιστα για τους ιδιώτες γιατρούς -πνευμονολόγους, παθολόγους και γενικούς ιατρούς- επανέλαβε την έκκληση να συνδράμουν σε αυτή τη δύσκολη μάχη (μέχρι τώρα η ανταπόκριση είναι ελάχιστη), διαφορετικά ύστερα από 48 ώρες θα επιταχθούν 200 εξ αυτών για την κάλυψη των αναγκών του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ενιαίο Σύστημα Υγείας

Επιπρόσθετα, όλη η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα ενιαίο σύστημα Υγείας, το οποίο θα περιλαμβάνει τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., τις συνεργαζόμενες ιδιωτικές κλινικές και τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Εάν χρειαστεί, όπως διαμηνύεται, θα επιταχθούν και κλινικές, ενώ όπου και όταν χρειάζεται θα γίνονται διακομιδές ασθενών σε όμορους νομούς και αεροδιακομιδές, με μέριμνα του ΕΚΑΒ. 

Και αυτά ενώ αναζητούνται οι πλέον πρόσφορες συνθήκες για να ανοίξει εκ νέου η οικονομία και η κοινωνία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να το προαναγγέλλει μέσα από τη χθεσινή συνέντευξή του στο CNN.

Το ζητούμενο, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, είναι να βρεθεί μία ισορροπία ανάμεσα στην επανέναρξη περισσότερων δραστηριοτήτων, χωρίς όμως να γίνουν συμβιβασμοί στην εφαρμογή της κεντρικής στρατηγικής για την ανάσχεση της πανδημίας. Αυτό σημαίνει, εξηγούν, κάποια μέτρα που θα επιτρέψουν στους πολίτες να κινούνται περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους και στο περιορισμένο άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων οι οποίες δεν επισύρουν σημαντικό ρίσκο για τη μετάδοση του ιού. Κρίσιμη θεωρείται η αυριανή μέρα, όταν και θα συνεδριάσουν τα μέλη της Επιτροπής των ειδικών προκειμένου να εκτιμήσουν την επιδημιολογική κατάσταση στο σύνολο της χώρας, να αξιολογήσουν τα μέτρα και να εξετάσουν σε ποια χρειάζονται αλλαγές, δεδομένης και της κόπωσης των πολιτών.

Την ίδια ώρα, το πρωθυπουργικό περιβάλλον εκφράζει την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη για το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό εμβολιασμού, που θα διευκολύνει την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών εντός της ΕΕ. Υπενθυμίζει δε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που, κατά τις ίδιες πηγές, «είχε ταχθεί κατά της πρότασης και πανηγύριζε κάθε φορά που εμφανιζόταν κάποιος με αρνητική θέση ή κάποιο αρνητικό δημοσίευμα, αδιαφορώντας για τα συμφέροντα της χώρας, ιδιαίτερα για τα οφέλη στον τουρισμό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v