Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Επιστροφή στην κανονικότητα και στο βάθος… μεταρρυθμίσεις

Επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης των προεκλογικών δεσμεύσεων θέλει ο Μητσοτάκης. Το εργασιακό, οι επικουρικές συντάξεις και το Ταμείο Ανάκαμψης. Η… ρωμαλέα ανάκαμψη και τα μηνύματα προς και από τον Klaus Regling.

Κυβέρνηση: Επιστροφή στην κανονικότητα και στο βάθος… μεταρρυθμίσεις

«Το προηγούμενο διάστημα βλέπαμε το φως στο βάθος του τούνελ. Ήρθε η ώρα που φτάνουμε στην έξοδο και ετοιμαζόμαστε να πάρουμε πίσω τις ζωές μας». Έτσι σχολίαζε τις χθεσινές ανακοινώσεις όσον αφορά την άρση των περιοριστικών μέτρων κυβερνητικός παράγοντας, αποτυπώνοντας το κλίμα που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου, αν και -όπως προειδοποιεί- «δεν θα πρέπει να εφησυχάσουμε».

Η αίσθηση που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι εάν δεν υπάρξει κάποια νέα απρόβλεπτη επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης, η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη Νέα Δημοκρατία θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, ενώ θα επιταχυνθούν οι ρυθμοί υλοποίησης των προεκλογικών δεσμεύσεων του κόμματος, με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις.

Πεποίθηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι οι συγκυρίες για τη «δυναμική επανάκαμψη» της οικονομίας είναι ευνοϊκές, καθώς διαβλέπει καθαρό πεδίο μπροστά του, με θετικές συνθήκες τόσο σε εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να προχωρήσει στις αλλαγές που επιθυμεί.

Δεν είναι τυχαίο ότι στη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) Klaus Regling, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Επισήμανε δε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η κυβέρνησή του εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις προκειμένου να διασφαλιστεί μια βιώσιμη ανάκαμψη, χωρίς αποκλεισμούς, την περίοδο μετά την κρίση. «Δώσαμε έμφαση κυρίως σε επίπεδο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που καθιστούν την Ελλάδα πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Σε συμφωνία με τους θεσμούς, μειώσαμε τη φορολογία με τρόπο βιώσιμο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα», είπε ο κ. Μητσοτάκης και εστίασε στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και στις παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα. Ιδιαίτερη βαρύτητα επιμένει να δίνει στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που έχει υποβληθεί στην Κομισιόν και στην πρόθεση της κυβέρνησης να επενδύσει τα κεφάλαια αυτά «με τρόπο συνετό, σε παραγωγικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις».

Μετωπική σύγκρουση

Στο Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζουν «εμβληματική» μεταρρύθμιση το εργασιακό νομοσχέδιο που παρουσίασε ο Κωστής Χατζηδάκης και το οποίο αποτελεί ήδη την αφορμή για μετωπική σύγκρουση με την αντιπολίτευση.

Παρά τη διαφαινόμενη αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτίου και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, ο δρόμος για την κυβέρνηση δεν είναι στρωμένος «με ροδοπέταλα», αν και είναι σαφές ότι πρόθεση είναι να φτάσουν «μέχρι τέλους» τη συγκεκριμένη προσπάθεια.

Ταυτόχρονα, το στενό πρωθυπουργικό επιτελείο βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με όλα τα υπουργεία, ώστε να δρομολογηθούν άμεσα προς τη Βουλή και άλλα σημαντικά νομοσχέδια, όπως, για παράδειγμα το κεφαλαιοποιητικό σύστημα στις επικουρικές συντάξεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει βέβαιος ότι μετά την πανδημία «μπορούμε να επιτύχουμε ρωμαλέα ανάκαμψη» και να δημιουργηθούν «οι προϋποθέσεις για ένα ισχυρό δεκαετές αναπτυξιακό άλμα». Σε αυτό συμβάλλει, κατά την κυβερνητική επιχειρηματολογία, και η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι αγορές και ο διεθνής παράγοντας στην ελληνική οικονομία. Κάτι που το οικονομικό επιτελείο «διαβάζει» στη συμπεριφορά των οίκων αξιολόγησης, στον χαρακτηρισμό της επίτευξης υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης από τον Klaus Regling ως «κλειδί για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», αλλά και στις εαρινές εκτιμήσεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη στην Ελλάδα τόσο το 2021 όσο και το 2022. «Πρόκειται για μία ακόμη απόδειξη της καλής πορείας της ελληνικής οικονομίας αλλά και της σημασίας του Σχεδίου Ανάκαμψης, καθώς η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι τα έγκαιρα μέτρα πολιτικής που έλαβε η κυβέρνηση κατάφεραν να μετριάσουν την ύφεση, στηρίζοντας τη ρευστότητα των επιχειρήσεων αλλά και την απασχόληση, αποτρέποντας απολύσεις μεγάλης κλίμακας», σχολιάζουν σχετικά κυβερνητικές πηγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v