Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρέγκλινγκ: Ελλάδα και Ευρώπη εξέρχονται από την κρίση

Επάνοδο της οικονομίας παράλληλα με την ευρωζώνη το 2022 στα επίπεδα του 2019 και αύξηση του χρέους όπως σε όλες τις άλλες χώρες προέβλεψε ο επικεφαλής του ESM. Το «σήμα» για τη βιωσιμότητα και το αίτημα Σταϊκούρα.

Ρέγκλινγκ: Ελλάδα και Ευρώπη εξέρχονται από την κρίση

Κλειδί για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους χαρακτήρισε την επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ προδιαγράφοντας επάνοδο της ελληνικής οικονομίας στο επίπεδο του 2019 (σε όρους ΑΕΠ) το 2022 σε χρόνο παράλληλο με τις υπόλοιπες οικονομίες της ευρωζώνης.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του ESM είχε σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών στην Αθήνα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκπέμπει μήνυμα συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και τον υπουργό Οικονομικών να στρώνει το έδαφος για τις αναγκαίες αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας, υπενθυμίζοντας τις πρόσφατες κινήσεις μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων σε συνεννόηση με τους θεσμούς.

Από την τοποθέτηση Ρέγκλινγκ προκύπτει ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί σε αυτή την κρίση την εξαίρεση αλλά η ελληνική οικονομία συμπεριφέρεται πάνω κάτω όπως όλες οι οικονομίες της ευρωζώνης. Το χρέος αυξήθηκε, όπως σε όλες τις χώρες αλλά παραμένει βιώσιμο υπό μια σειρά προϋποθέσεων μέτρων πολιτικής και ισχυρής ανάκαμψης ενώ και η έξοδος από το τούνελ της ύφεσης με επάνοδο στα επίπεδα του 2019, θα γίνει σε χρόνο παράλληλο.

Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των εκτιμήσεων της Κομισιόν για ρυθμό ανάπτυξης 4,1% φέτος και 6% το 2022 στην Ελλάδα , ο Κλάους Ρέγκλινγκ εξέφρασε βεβαιότητα ότι « Ευρώπη και Ελλάδα εξέρχονται από την κρίση». Όλες οι προβλέψεις των διεθνών και ευρωπαϊκών θεσμών , όπως άλλωστε και των αναλυτών προβλέπουν ισχυρή ανάπτυξη από εδώ και εμπρός σημείωσε. «Η Κομισιόν δημοσιοποίησε τις τελευταίες τις προβλέψεις οι οποίες επιβεβαιώνουν καλή ανάπτυξη φέτος και πολύ ισχυρή ανάπτυξη για την Ελλάδα, πάνω από 6% για το επόμενο έτος. Οι οικονομίες της ευρωζώνης, αναμένεται να επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα του 2019, στις αρχές του 2022. Αυτό είναι επίσης αλήθεια για την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Υπενθυμίζοντας τις περιπέτειες της ελληνικής οικονομίας την τελευταία δεκαετία « από τις οποίες εξήλθε ισχυρότερη» , σημείωσε πως η ελληνική οικονομία ήταν διαρθρωτικά πιο ανθεκτική στην αρχή της πανδημίας σε σχέση με την κατάστασή της πριν την κρίση χρέους. «Η δημοσιονομική της θέση ήταν καλή μετά από μια μακρά και επώδυνη προσαρμογή» είπε , τονίζοντας πως η διατήρηση αυτής της ισχυρής θέσης σε συνδυασμό με την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης είναι μια καθοριστική πρόκληση για το μέλλον.

Ο κ. Ρέγκλινγκ έκανε εκτενή αναφορά και στην αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης – η χώρα λαμβάνει αναλογικά τα περισσότερα κεφάλαια σε συνάρτηση με το ΑΕΠ της- τονίζοντας πως « η επιτυχία εξαρτάται από τη δυνατότητα επιτυχούς απορρόφησης αυτών των κεφαλαίων».

Στη συνταγή της επιτυχίας, κατά τον κ. Ρέγκλινγκ απαραίτητα στοιχεία είναι εκτός από την αξιοποίηση των κοινοτικών κεφαλαίων, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων με έμφαση στο εκπαιδευτικό σύστημα, την απονομή Δικαιοσύνης, την δημιουργία ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος συμπεριλαμβανομένων φορολογικών μεταρρυθμίσεων η προώθηση ιδιωτικοποιήσεων αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος.

Η ενίσχυση των προοπτικών ανάπτυξης μέσω αυτών των πολιτικών είναι κλειδί για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους, σημείωσε, αναγνωρίζοντας πως η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα της αύξησης του δημοσίου χρέους στη σκιά της πανδημίας.

Σταϊκούρας: Να επανεξετάσουμε τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας

Η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει τις οξείες επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία και την κοινωνία κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, όπως έχει επανειλημμένα αναγνωριστεί από εταίρους, θεσμούς, αγορές, οίκους αξιολόγησης και επενδυτές, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας μετά τη συνάντησή του με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του ESM.

Ο υπουργός περιέγραψε τα κυβερνητικά μέτρα και τις θετικές εξελίξεις για την οικονομία, τονίζοντας ότι «δεν πανηγυρίζουμε, ούτε παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι οι δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας είναι ακόμα πολλές και μεγάλες. Εργαζόμαστε συνετά και συστηματικά, με αυτοπεποίθηση και δημιουργική λογική, για να υπερβούμε τις δυσκολίες και να αντεπεξέλθουμε – κατά τον καλύτερο τρόπο – στις προκλήσεις».

Τόνισε ότι θα πρέπει να διατηρήσουμε όσα μέτρα στήριξης είναι αναγκαία, μέχρι την ουσιαστική εδραίωση βιώσιμης ανάκαμψης, η οποία θα οδηγήσει σε δημοσιονομική ισορροπία. «Να επανεξετάσουμε τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, υπό το πρίσμα της διασφάλισης της μακροπρόθεσμης διατηρησιμότητας των δημόσιων οικονομικών, αλλά και της παροχής της μέγιστης δυνατής ευελιξίας στην αντιμετώπιση κρίσεων, της προστασίας και ενθάρρυνσης των δημοσίων επενδύσεων και της διαφάνειας στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των όποιων αλλαγών», υπογράμμισε.

Οπως είπε, τα «στοιχήματα» αυτά μπορούν να κερδηθούν με ευρύτερες λύσεις, με ευρωπαϊκές λύσεις. «Προϋποθέτουν έμπρακτη αλληλεγγύη, γρήγορα αντανακλαστικά και υψηλές ταχύτητες μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και εταίρων, ώστε να δικαιώσουμε την ιστορία της Ευρώπης ως δύναμης ειρήνης, δημοκρατίας, ανάπτυξης, κοινωνικής ευημερίας και συνοχής».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v