Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Επιχείρηση αποδόμησης των ανακοινώσεων Τσίπρα

Πώς αποτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου την παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ. Η συντονισμένη αντεπίθεση κορυφαίων υπουργών και η σύγκριση των δύο πολιτικών. Πώς διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις.

Κυβέρνηση: Επιχείρηση αποδόμησης των ανακοινώσεων Τσίπρα

Πολλά μπορεί κανείς να πει σχολιάζοντας τις παρουσίες των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ, σε ένα πάντως όλοι θα συμφωνήσουν: ότι το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται αποκτά defacto έντονη προεκλογική χροιά. Και επί της ουσίας, άλλωστε, ο χρόνος της κυβερνητικής θητείας μετρά αντίστροφα, καθώς διανύει πλέον τον τρίτο χρόνο της και άπαντες περιμένουν τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει χρήση του σχετικού δικαιώματος. Ο ίδιος επιμένει ότι αυτό θα γίνει με την ολοκλήρωση της τετραετίας, ωστόσο ακόμα και στελέχη εντός του Μεγάρου Μαξίμου δεν αποκλείουν οι κάλπες (πιθανόν διπλές) να στηθούν εντός του 2022.

Για μία ακόμη φορά «πολύφερνη νύφη» θα είναι η πολυσυζητημένη μεσαία τάξη, για τα μάτια της οποίας… σφάζονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Είναι κάτι που επιβεβαιώθηκε και χθες, με την ολοκλήρωση της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός επαναλάμβανε στο πρακτορείο Reuters ότι θα επιστρέψει σε αυτή την κατηγορία πολιτών όσα της πήρε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από το κόμμα του.

Το κυβερνητικό στρατόπεδο, αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου του πρώην πρωθυπουργού, πέρασε στην αντεπίθεση, επιχειρώντας την αποδόμηση των ανακοινώσεών του, τόσο όσον αφορά την οικονομία όσο και για τους υπόλοιπους τομείς. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ένας μετά τον άλλον, κορυφαίοι υπουργοί (Νίκη Κεραμέως, Κωστής Χατζηδάκης, Θάνος Πλεύρης), με δηλώσεις ή αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απάντησαν στον κ. Τσίπρα για την «αποκατάσταση της πραγματικότητας».

Οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, τονίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, «είναι μια επιστροφή στην υπερφορολόγηση και στον μηδενισμό του παρελθόντος», με συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη να υπογραμμίζουν τα αποτελέσματα της σημερινής οικονομικής πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων. Ανάμεσά τους, σύμφωνα πάντα με την κυβερνητική ρητορική, η ύπαρξη του μεγαλύτερου αριθμού εργαζομένων από τότε που ξεκίνησε η κρίση χρέους και του μικρότερου αριθμού ανέργων, 42.000 επιχειρήσεων περισσότερων από το 2019, η επιστροφή σε υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς, καθώς και η προσέλκυση επενδύσεων από όλο τον κόσμο.

Ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο

Όπως σημειώνουν στο πρωθυπουργικό επιτελείο, δεν πρόκειται να ακολουθήσουν τον κ. Τσίπρα «στην ανέξοδη πλειοδοσία» και ό,τι εξαγγέλλεται εκ μέρους του πρωθυπουργού «είναι ρεαλιστικό και άμεσα εφαρμόσιμο». Δεδομένης δε της ικανοποιητικής κατάστασης της οικονομίας, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα δόση του κοινωνικού μερίσματος, που θα προσδιοριστεί το επόμενο διάστημα. Μεταξύ άλλων, στα σκαριά βρίσκονται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους και η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, ως απάντηση στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι σήμερα εξυπηρετούνται τα  συμφέροντα των λίγων και των πλουσίων.

Με προσοχή εξάλλου παρακολουθούν στην κυβέρνηση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Από τη μία, εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη διψήφια διαφορά της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και μετά τις δύσκολες στιγμές των καταστροφικών πυρκαγιών και την αστοχία με τον πρόσφατο ανασχηματισμό.

«Στην πιο δύσκολη στιγμή μας, εξακολουθούμε να διατηρούμε ένα ξεκάθαρο προβάδισμα και να μας εμπιστεύονται οι πολίτες, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που παραμένει καθηλωμένος σε όλες τις μετρήσεις», τονίζει συνομιλητής του πρωθυπουργού. Ταυτόχρονα, όμως, δεν παραβλέπει ότι «χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις, προκειμένου να πείσουμε την κοινωνία για τα οφέλη των μέτρων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη, καθώς και για τις πρωτοβουλίες μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην αγορά».

Στο μεταξύ, στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Χθες, τα νερά… τάραξε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε πως θα συναντήσει τον κ. Μητσοτάκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν ότι έχει οριστεί τέτοια συνάντηση.

«Δεν ξέρουμε τι λέει ο κ. Ερντογάν. Αυτό που ξέραμε εξαρχής είναι ότι συνάντηση δεν θα μπορούσε να υπάρξει, αφού ο Τούρκος πρόεδρος ολοκληρώνει την παρουσία του στη Ν. Υόρκη στις 22 Σεπτεμβρίου, όπως φαίνεται και στην ιστοσελίδα της Τουρκικής Προεδρίας, τη μέρα δηλαδή που θα φθάσει (και μάλιστα αργά) ο πρωθυπουργός. Δεν έχει ζητηθεί κάτι άλλο. Το γιατί το είπε ο κ. Ερντογάν, μόνο ο ίδιος το ξέρει», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v