Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση Τσίπρα για εκλογή ηγεσίας από το σύνολο των μελών

Πρόεδρος και Κεντρική Επιτροπή να εκλέγονται από τα μέλη και όχι μόνο από τους συνέδρους. Η απόφαση θα ληφθεί στο συνέδριο. Πώς εννοεί το «ανοικτό, ελκυστικό, σύγχρονο κόμμα».

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση Τσίπρα για εκλογή ηγεσίας από το σύνολο των μελών

“Άλμα” στον τρόπο εκλογής προέδρου και ηγετικού οργάνου του κόμματος, αλλά και στη λειτουργία του ώστε να γίνει “ανοικτό, ελκυστικό, σύγχρονο”, επιχειρεί να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρότεινε η εκλογή τόσο του προέδρου όσο και της Κεντρικής Επιτροπής να γίνεται από το σύνολο των μελών του κόμματος, σε δύο ξεχωριστές κάλπες, και όχι μόνο από τους αντιπροσώπους στα συνέδρια.

Την εν λόγω πρόταση κατέθεσε στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, το οποίο συνεδριάζει σήμερα με αντικείμενο την έγκριση κειμένων για το συνέδριο που θα γίνει στις 31 Μαρτίου.

Με τον τρόπο αυτό ο κ.Τσίπρας έρχεται σε πλήρη αρμονία με την πάγια θέση ότι η εκλογή ηγεσίας ενός κόμματος αποτελεί καθήκον και δικαίωμα των μελών του αντί, γενικώς και αορίστως, των φίλων ή “φίλων” του.
Πόσο μάλλον που στους τελευταίους μετέχουν και …άσπονδοι φίλοι, δηλαδή οπαδοί (ή και μέλη) άλλων κομμάτων, που με την ψήφο τους επιχειρούν να καθορίσουν την “τύχη” του αντιπάλου κόμματος.

Σύμφωνα με την πρόταση του κ.Τσίπρα:

Η συλλογική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τόσο η Κεντρική Επιτροπή όσο και ο πρόεδρος του Κόμματος, θα εκλέγονται απευθείας από τα μέλη του Κόμματος με καθολική ψηφοφορία, με ενιαία λίστα.

Το Συνέδριο του Κόμματος θα εγκρίνει πέραν από το κείμενο Πολιτικής Απόφασης και τις υποψηφιότητες για τη Κεντρική Επιτροπή καθώς και για τη Προεδρία του Κόμματος. Η καθολική ψηφοφορία θα διεξάγεται μετά το συνέδριο.

Όπως τόνισε, με αυτή τη διαδικασία τα μέλη του κόμματος αποκτούν απευθείας και χωρίς διαμεσολαβήσεις τη δύναμη να αποφασίζουν για τη συλλογική τους ηγεσία. Και αυτό αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο εγγραφής μελών και συμμετοχής στις κομματικές διαδικασίες για τους φίλους του κόμματος και ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους που θέλουν να γνωρίζουν ότι η συμμετοχή τους έχει νόημα, καθώς συνδιαμορφώνουν τις κρίσιμες αποφάσεις.

Σημειώνεται επίσης ότι δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε σώμα που εκλέγει τον πρόεδρο και την Κεντρική Επιτροπή, οπότε κανείς δε μπορεί να ισχυριστεί ότι η πρόταση αποβλέπει σε αρχηγικό κόμμα αλλά αντίθετα σε πιο δημοκρατικό και συμμετοχικό κόμμα.

Τέλος η διαδικασία αυτή περιφρουρεί τη δυνατότητα οι τάσεις να λειτουργούν ως ρεύματα ιδεών αλλά τις αποτρέπει από το να λειτουργούν ως μηχανισμοί αναπαραγωγής στελεχών με τα λεγόμενα «χαρτάκια» σε κάθε συνέδριο.

Η άμεση εκλογή θα δώσει τη δυνατότητα σε στελέχη που έχουν θετική αναφορά στο κοινωνικό γίγνεσθαι, πράγμα που αντανακλάται συνήθως και στη κομματική βάση, να έχουν τη δυνατότητα να εκλεγούν ακόμη και αν δεν προσχωρήσουν σε καμία από τις υπάρχουσες τάσεις του κόμματος.

Άνοιξαν… “Ομπρέλα”

Με την πρόταση αυτή διαφώνησαν στελέχη που ανήκουν στην “Ομπρέλα” (κίνηση των 53 και άλλοι).
Κατά τις πληροφορίες, είπαν ότι η απευθείας εκλογή του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση “οδηγεί στο τέλος της κομματικής συλλογικότητας” και ότι “ευνοεί τους παράγοντες”.

Κατά τις πληροφορίες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι δεν συναινεί διότι με την πρόταση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται “άλλο κόμμα” χωρίς λογοδοσία.

Σε ανάλογο μήκος κύματος (“θα εκλέγονται οι επώνυμοι και οι “σταρ”) κινήθηκαν ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Βούτσης και ο Πάνος Λάμπρου.

“Κόμμα ανοικτό, ελκυστικό, σύγχρονο"

Κομματικές πηγές επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα το euro2day.gr, έκαναν λόγο για ένα πλέγμα προτάσεων που κατέθεσε ο κ.Τσίπρας, εν όψει του συνεδρίου, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να γίνει ένα “διαφορετικό, ανοικτό, ελκυστικό και πιο σύγχρονο κόμμα”.

Πέραν της εκλογής προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από το σύνολο των μελών, τις εξής:

- Ψηφιακή δομή και λειτουργία
Θεσπίζεται σε όλα τα επίπεδα του κόμματος η δυνατότητα ψηφιακής ή υβριδικής λειτουργίας των οργάνων, εκτός της δια ζώσης που παραμένει φυσικά ο κανόνας, καθώς και αναγνωρίζεται θεσμικά η ψηφιακή πλατφόρμα του κόμματος και αναβαθμίζεται ο ρόλος της ως εργαλείου όχι απλώς ενημέρωσης αλλά και διαβούλευσης και ψηφοφορίας.

- Απλοποίηση της διαδικασίας ένταξης στο κόμμα
Με μια απλή αίτηση είτε στην ΟΜ, είτε κεντρικά στο κόμμα, είτε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα iSyriza.gr, ο κάθε πολίτης που το επιθυμεί γίνεται αυτοδίκαια μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Για περιπτώσεις ενστάσεων προκειμένου να προστατεύεται πολιτικά το κόμμα, δίνεται στα μέλη της ΟΜ, στην οποία εντάσσεται το νέο μέλος, η δυνατότητα προσφυγής κατά της ένταξης στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

- Συμμετοχική και άμεση Δημοκρατία
Τα μέλη έχουν πολύ πιο ουσιαστικό ρόλο από το να συζητάνε ήδη ειλημμένες αποφάσεις καθώς αποκτούν δικαίωμα να λαμβάνουν τις κρίσιμες αποφάσεις, όπως πχ για τη συμμετοχή σε μια κυβέρνηση, μέσα από τη διεξαγωγή καθολικών δημοψηφισμάτων. Επίσης, τα μέλη εκλέγουν αντιπροσώπους όχι μόνο για το Συνέδριο αλλά και σε δημοτικές και περιφερειακές συντονιστικές επιτροπές και το Εθνικό Συμβούλιο, ενισχύοντας έτσι την παρέμβασή τους σε δημοτικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Αποφασίζουν με προκριματικές εκλογές, στις οποίες δύναται να συμμετέχουν και οι φίλοι του κόμματος, για τη συγκρότηση τοπικών ψηφοδελτίων για εθνικές ή αυτοδιοικητικές εκλογές.

- Θέσπιση Επιτροπής Δεοντολογίας/πειθαρχικές κυρώσεις
Διαμορφώνεται ένα αναλυτικό πλέγμα υποχρεώσεων των μελών, σε αντιστοιχία με τα διευρυμένα δικαιώματά τους. Στο πλαίσιο αυτό θεσμοθετείται Επιτροπή Δεοντολογίας, απευθείας εκλεγμένη από το Συνέδριο, προκειμένου να παρακολουθεί την τήρηση του καταστατικού και να επιβάλλει πειθαρχικές κυρώσεις όπου απαιτείται, μέσα από μία διαδικασία που εξασφαλίζει τα δικαιώματα των μελών αλλά και την εφαρμογή του καταστατικού. Για σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα η Επιτροπή Δεοντολογίας με αυξημένη πλειοψηφία 2/3 μπορεί να αποφασίσει την αναστολή ιδιότητας του μέλους ή ακόμα και τη διαγραφή του.

- Ισότητα φύλων στη Κεντρική Επιτροπή
Καθιερώνεται σε όλα τα επίπεδα, σώματα και όργανα του κόμματος, αλλά και στη συγκρότηση ψηφοδελτίων για δημόσια αξιώματα η πλήρης ισότητα των φύλων, δηλαδή ισάριθμη αντιπροσώπευση. Πρόκειται για μια μεγάλη καινοτομία για τα ελληνικά πράγματα καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα είναι το πρώτο κόμμα στη χώρα που υιοθετεί την απόλυτη ισότητα 50%-50% σε άνδρες και γυναίκες στη συλλογική του ηγεσία. Μέχρι σήμερα υπήρχε ποσόστωση φύλου στο 30%. Προβλέπεται μάλιστα η δημιουργία Παρατηρητηρίου κατά των Διακρίσεων ως προσπάθεια υπέρβασης των διακρίσεων και υπέρ της συμπερίληψης, με αρμοδιότητα να διερευνά προκαταρκτικά καταγγελίες για διακρίσεις και αν κριθεί σκόπιμο να παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v