Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε μπλόκο των τουρκικών F-16 από το Κογκρέσο προσδοκά η κυβέρνηση

Οι επαφές Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, οι… χάρτες και η στάση της Νάνσι Πελόζι. Θετική -κατά το Μέγαρο Μαξίμου- η αποδοχή των ελληνικών θέσεων. Οι τουρκικές αντιδράσεις και το παζάρι της Άγκυρας.

Σε μπλόκο των τουρκικών F-16 από το Κογκρέσο προσδοκά η κυβέρνηση

Το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη επέστρεψε στην Αθήνα χθες το απόγευμα από την Ουάσιγκτον και η ικανοποίηση ήταν εμφανής στο πρωθυπουργικό επιτελείο.

«Μας άκουσαν με προσοχή και σεβασμό. Ο πρωθυπουργός ανέδειξε μια νέα, ισχυρή Ελλάδα, με κύρος, αυτοπεποίθηση και σεβασμό. Πέρασε όλα τα μηνύματα που ήθελε και μάλιστα αυτά φαίνεται να βρήκαν ευήκοα ώτα», σημειώνει στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη και θεωρεί ότι ένα από τα μεγάλα στοιχήματά του, η ενημέρωση της απέναντι πλευράς του Ατλαντικού για το δίκαιο των ελληνικών θέσεων έναντι των τουρκικών προκλήσεων, επετεύχθη.  

Ο πρωθυπουργός, στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του, σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαρροές, ενημέρωσε με συγκεκριμένα στοιχεία και χάρτες για την τουρκική παραβατικότητα και τις υπερπτήσεις επάνω από τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Κατά τις ίδιες πηγές, το έπραξε στο τετ α τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αλλά και την επομένη, με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, η οποία φέρεται να δήλωσε τη στήριξή της στις ελληνικές θέσεις.

Δεδομένου δε ότι το Κογκρέσο θα είναι αυτό που θα κρίνει την τύχη της αναβάθμισης των τουρκικών F-16 και της αγοράς νέων, που αναζητά διακαώς η Άγκυρα, η άποψη της κυρίας Πελόζι θεωρείται εξαιρετικά σημαντική από την ελληνική πλευρά, που εκτιμά ότι το τουρκικό αίτημα δεν θα γίνει δεκτό.   

«Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το ΝΑΤΟ, σε μια περίοδο που πρέπει η Συμμαχία να παραμείνει συγκεντρωμένη στο πώς θα επικρατήσει έναντι της ρωσικής επιθετικότητας, είναι μια άλλη πηγή αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Κι αυτό σας ζητώ να το εκτιμήσετε, όταν θα αποφασίζετε για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους Αμερικανούς γερουσιαστές - βουλευτές και η αίσθηση που υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι το Κογκρέσο πολύ δύσκολα θα αλλάξει την αρνητική του στάση στο τουρκικό αίτημα.

«Συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις»

«Εάν η Τουρκία έχει συγκεκριμένα οπλικά συστήματα, πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Ελλάδας», τόνισε σε συνέντευξή του (στο Star) ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για το θέμα των τουρκικών F-16.  Η Ελλάδα, όπως είπε, «δεν μπορεί να συμφωνήσει στον βαθμό που της πέφτει λόγος στην αναβάθμιση των υπαρχόντων οπλικών της συστημάτων, αν μετά από ένα χρονικό διάστημα απειλούν εμάς στο Αιγαίο… Κατά τούτο, η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει όσες δυνατότητες έχει, όπου τις έχει, για να σταματήσει την αναβάθμιση των τουρκικών οπλικών συστημάτων, στον βαθμό που η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, μας απειλεί, συνεχίζει το casus belli», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.       

Την ίδια στιγμή, στην κυβέρνηση σχολιάζουν τις αντιδράσεις στην Τουρκία για την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. «Από μόνες τους, αν τις δει κανείς, αποτυπώνουν την επιτυχία του ταξιδιού», σημειώνει κυβερνητικός παράγοντας, ο οποίος, πάντως, βάζει στη συνολική εξίσωση και τη συνάντηση που αναμενόταν αργά το βράδυ μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον. Το παζάρι, άλλωστε, στο οποίο επιδίδεται η Άγκυρα, με φόντο την ψήφο της για ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, μεσούσης και της συνεχιζόμενης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα κομμάτια του παζλ πολλά, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και η τελική έκβαση των συζητήσεων δεν μπορεί να προδικαστεί, τουλάχιστον προσώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v