Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς διαβάζει η κυβέρνηση τις νέες προκλήσεις Ερντογάν

Γιατί προχωρά ο Τούρκος Πρόεδρος σε κλιμάκωση των προκλήσεων. Ο κίνδυνος «ατυχήματος» στο Αιγαίο. Τ. Χατζηβασιλείου στο Euro2day.gr: «Η συμπεριφορά της Τουρκίας εμποδίζει κάθε πιθανότητα διαλόγου».

Πώς διαβάζει η κυβέρνηση τις νέες προκλήσεις Ερντογάν

Με προσοχή και σε «απόλυτη ετοιμότητα» παρακολουθεί η Κυβέρνηση τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Άγκυρας οι οποίες τα τελευταία 24ωρα έχουν κλιμακωθεί ιδιαιτέρως.

Επί καθημερινής βάσης είτε ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, είτε οι υπουργοί του ή οι κυβερνητικοί του εταίροι προχωρούν σε νέες λεκτικές επιθέσεις σε βάρος της χώρας μας (κυρίως απαιτώντας την αποστρατικοποίηση των νησιών), ταυτόχρονα με τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας από τουρκικά μαχητικά. Την Παρασκευή μάλιστα προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας εξηγήσεις από τον πρέσβη μας στην Άγκυρα για τη δήθεν υπόθαλψη τρομοκρατών στην Ελλάδα, κατηγορίες που διπλωματικές πηγές απέρριψαν «εν τω συνόλω τους» ως «αβάσιμες και αναληθείς».

Στο Μέγαρο Μαξίμου διαπιστώνουν έντονο εκνευρισμό του Τούρκου Προέδρου, τον οποίο αποδίδουν στα αδιέξοδα στα οποία έχει βρεθεί -εσωτερικά, αλλά και σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής- και δεν αποκλείουν περαιτέρω ύψωση των τόνων. Και επειδή κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα ατύχημα στο Αιγαίο, το οποίο ίσως και να επιζητήσει η Τουρκία, η κυβερνητική γραμμή προβλέπει προσεκτική διαχείριση οποιασδήποτε επιχειρησιακής τουρκικής πρόκλησης, με σταθερό γνώμονα τα εθνικά μας συμφέροντα.

Για παν ενδεχόμενο, οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας βρίσκονται σε επιφυλακή τόσο από στεριά, στη Θράκη, όσο και από θάλασσα, με το σενάριο της εργαλειοποίησης του προσφυγικού εκ μέρους της Άγκυρας να έχει επανέλθει στο προσκήνιο.

«H Ελλάδα δεν θα ανεχθεί επιθετική συμπεριφορά, ρητορική αναθεωρητισμού και ενέργειες που ισοδυναμούν με παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ελληνικής κυριαρχίας», είναι το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω του Reuters, με την ελληνική πλευρά να επενδύει σταθερά στην διπλωματική οδό και να επικαλείται το διεθνές δίκαιο. Στο πλαίσιο αυτό, μετά την παρουσίαση της κατάστασης, με τη συνοδεία του τουρκικού χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας», σε ΗΠΑ, Βερολίνο και Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός σκοπεύει να συνεχίσει την προσπάθεια διεθνοποίησης των προκλήσεων της γείτονος.

Κρίσιμοι σταθμοί, εντός του Ιουνίου, θεωρούνται το διήμερο 23-24 Ιουνίου, όταν θα πραγματοποιηθεί η επόμενη προγραμματισμένη Σύνοδος Κορυφής (ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι εάν η Άγκυρα συνεχίσει την προκλητική συμπεριφορά της θα απαιτήσει να συμπεριληφθεί καταδίκη της στα συμπεράσματα), καθώς και το τριήμερο 28-30 Ιουνίου, που θα γίνει η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Εξίσου σημαντική και η επίσκεψη του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς στη Θεσσαλονίκη την προσεχή Παρασκευή, 10 Ιουνίου, όπου θα παρακαθίσει σε δείπνο, έπειτα από πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της Συνόδου της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

«Επιχείρηση δυσφήμισης»

«Ο Ερντογάν παλεύει να εξηγήσει τα ανεξήγητα», δηλώνει στο Euro2day.gr o διεθνολόγος, Τάσος Χατζηβασιλείου, βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του κόμματος.

«Η Τουρκία έχει ξεκινήσει μια επιχείρηση δυσφήμισης της Ελλάδας με γιαλατζί επιχειρήματα. Βλέπει την ενισχυμένη εικόνα της Ελλάδος, μετά και τις τελευταίες πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού και προσπαθεί να βρει τρόπο να πλήξει αυτή την εικόνα με έωλα επιχειρήματα».

Ο κ. Χατζηβασιλείου εξακολουθεί να θεωρεί ότι «ο Ερντογάν δεν θα επιθυμούσε θερμό επεισόδιο, όμως με τη στάση του αυξάνει την πιθανότητα ατυχήματος. Η Τουρκία συνεχίζει να θέλει να πέσουμε στην παγίδα». Όσο για τη στάση της χώρας μας, όπως λέει, «εμείς από την πλευρά μας συνεχίζουμε να είμαστε πηγή σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Και αναζητούμε λύση στη μία και μοναδική διαφορά μας με την Τουρκία, την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Κάθε άλλο για εμάς δεν υφίσταται ούτε σε επίπεδο διαδικασίας ούτε σε θεματολόγια». Όσο για την πορεία των ελληνοτουρκικών συνομιλιών, όπως σημειώνει, «η συμπεριφορά της Τουρκίας εμποδίζει κάθε πιθανότητα διαλόγου. Και ευθύνεται η ίδια γι’ αυτό».

Χθες, εξάλλου, ο Ταγίπ Ερντογάν και σε νέα ομιλία του δεν άφησε ασχολίαστη την Ελλάδα. «H Ελλάδα επιτρέπει στο έδαφος της την ίδρυση αμερικανικών βάσεων ενώ εκεί τριγυρνούν τρομοκρατικές οργανώσεις. Κανείς δεν πρέπει να περιμένει από εμάς να κάνουμε το ίδιο λάθος», τόνισε σε συγκέντρωση του κυβερνώντος κόμματος στην Άγκυρα.

Το καλοκαίρι, όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μόνο ήρεμο δεν προβλέπεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v