Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η γραμμή της Αθήνας στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα

Πώς κινείται η Κυβέρνηση μετά τη διπλή χθεσινή πρόκληση της Άγκυρας. «Δεν αφήνουμε τίποτα αναπάντητο», το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου. Ικανοποίηση από την προσπάθεια διεθνοποίησης της τουρκικής συμπεριφοράς.

Η γραμμή της Αθήνας στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα

«Δεν αφήνουμε τίποτα αναπάντητο. Το δίκαιο είναι με το μέρος μας και θα το αναδεικνύουμε σε κάθε ευκαιρία». Με αυτές τις φράσεις, συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη συνοψίζει τη στάση της Αθήνας στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες το τελευταίο διάστημα είναι διαρκώς κλιμακούμενες και μάλιστα σε καθημερινή βάση.

Μόνο χθες, είχαμε διπλό «χτύπημα» της Άγκυρας: Αφενός, με το νέο παραλήρημα του Ταγίπ Ερντογάν με καινούργιες απειλές κατά της χώρας μας και με εκ νέου αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας. Αφετέρου, με τις ηλεκτρονικές επιστολές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου σε Ε.Ε., ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, με τις οποίες, κάνοντας το άσπρο, μαύρο, επαναλαμβάνει τις ανακριβείς θέσεις της χώρας του, εγκαλεί την Ελλάδα για «παράνομες δράσεις» και «μαξιμαλιστικά αιτήματα» και την καταγγέλλει ότι «αποφεύγει τον διάλογο και κλιμακώνει τις εντάσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα πιθανότατα θα υπάρξει ελληνική απάντηση στην πρωτοβουλία Τσαβούσογλου και ενώ προηγουμένως, τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχαν στείλει νέα αυστηρά μηνύματα προς την Άγκυρα, κοινοποιώντας τα στον διεθνή παράγοντα.

Στην Κυβέρνηση παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις της Τουρκίας, τις αποδίδουν σε μεγάλο βαθμό σε λόγους εσωτερικής κατανάλωσης ενόψει των εκλογών του 2023, τις ερμηνεύουν ως μια προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να διερευνήσει τη στάση των χωρών της Δύσης και να… δοκιμάσει τις αντοχές τους, ωστόσο -όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές- δεν υποτιμούν αυτές τις ενέργειες. Εξάλλου, όπως τονίζουν, όσο αυξάνεται η ένταση τόσο η πιθανότητα ατυχήματος σε επιχειρησιακό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών εκ των πραγμάτων μεγαλώνει.  

Χθες, το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε 52 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από μαχητικά F-16 και τουρκικά drones, τα οποία αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Επιχείρηση διεθνοποίησης

Την ίδια ώρα, η επιχείρηση διεθνοποίησης της συμπεριφοράς της Άγκυρας, όπως εκτιμά η Αθήνα, αποδίδει καρπούς. Μόνο τυχαίο, όπως λένε, δεν ήταν το μήνυμα της Γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών Κατρίν Κολονά, μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό της Νίκο Δένδια, ότι η Γαλλία ήταν και θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου, όταν υπάρχουν απειλές και παραβιάσεις της κυριαρχίας από μέρος γειτονικών χωρών.

Υπενθυμίζουν δε και την πρόσφατη άμεση αντίδραση της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., η οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτες» και «καθόλου επιβοηθητικές» τις πρόσφατες τουρκικές δηλώσεις, καθώς και την τοποθέτηση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, που κάλεσε την Τουρκία «να απέχει από κλιμακούμενη ρητορική και να δεσμευτεί σε σχέσεις καλής γειτονίας και όχι το αντίθετο».

Στην Κυβέρνηση δηλώνουν αποφασισμένοι να κοινοποιούν στους εταίρους τα γεγονότα στις πραγματικές τους διαστάσεις και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η απόφαση άμεσης αποστολής από το υπουργείο Εξωτερικών σχετικών επιστολών σε όλα τα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στον Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε. καθώς και ατον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Στις επιστολές αυτές θα παρατίθενται αυτούσιες οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, καθώς η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι το περιεχόμενο των δηλώσεων αυτών είναι τόσο εξωφρενικό που οποιοσδήποτε σχολιασμός είναι περιττός. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε χθες ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι ο διάλογος με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Χαρακτήρισε δε απαράδεκτο η Ελλάδα να δέχεται απειλές που φτάνουν και σε αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας από μια χώρα που είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.

Αλλά και ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε τη διαπίστωση ότι «η Τουρκία προσπαθεί να γυρίσει το ρολόι της Ιστορίας πίσω, να αναβιώσει την οθωμανική αυτοκρατορία» και ξεκαθάρισε ότι οι δηλώσεις και οι πράξεις της τουρκικής πλευράς δεν είναι παραδεκτές. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v