Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βερολίνο και Αγκυρα «πονοκέφαλος» για την Αθήνα

Γιατί το Βερολίνο μπήκε στο στόχαστρο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ποια η στρατηγική για την αντιμετώπιση ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας. Η κρίσιμη Σύνοδος της Πράγας και η πιθανή παρουσία Ερντογάν.

Βερολίνο και Αγκυρα «πονοκέφαλος» για την Αθήνα

Με δύο «καυτά» μέτωπα μπήκε ο Οκτώβριος για την Κυβέρνηση, η οποία, αφού έχει ξεκαθαρίσει -μέσω του πρωθυπουργού- το πολιτικό τοπίο στον ορίζοντα μέχρι τις εκλογές, ρίχνει το βάρος της από τη μία στο ενεργειακό και την ακρίβεια και από την άλλη στον αστάθμητο παράγοντα της Τουρκίας.

Για το πρώτο, στο πρωθυπουργικό επιτελείο δηλώνουν ικανοποιημένοι από την εξέλιξη με τη συμφωνία ΔΕΠΑ Εμπορίας και TotalEnergies για την ασφαλή τροφοδοσία υγροποιημένου αερίου (LNG), μέσω της οποία έως το Μάρτιο είναι εξασφαλισμένη η ποσότητα αερίου που χρειάζεται η χώρα μας, με σχετικά ελεγχόμενο κόστος. Ωστόσο, όπως αναγνωρίζουν, αυτό δεν είναι αρκετό για την λύση του γενικότερου προβλήματος και στο πλαίσιο αυτό συνεχίζεται η πίεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εφαρμογή των μέτρων που έχει προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με άλλους 14 ηγέτες χωρών της Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός, κατά τη χθεσινή παρουσία του στη Σόφια για την τελετή έναρξης της εμπορικής λειτουργίας του αγωγού Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB) επέμεινε στις γνωστές θέσεις του, με έμφαση στην ανάγκη επιβολής πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη άμεσης ευρωπαϊκής λύσης σε ένα τόσο σοβαρό ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Αίσθηση προκάλεσαν εξάλλου οι αιχμές που άφησε αιχμές για την στάση του Βερολίνου, το οποίο επιμένει να μην λειτουργεί με προτεραιότητα το κοινό ευρωπαϊκό καλό: «Είναι αδιανόητο αυτή τη στιγμή να μην υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και να υπάρχουν χώρες οι οποίες ακολουθούν μία αυτόνομη πολιτική στήριξης των δικών τους κοινωνιών, μόνο και μόνο επειδή έχουν την οικονομική και δημοσιονομική δυνατότητα να το πράττουν. Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξει την απαραίτητη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με μία υπαρξιακή οικονομική κρίση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως επισημαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, καμία Κυβέρνηση από μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους και των συνεπειών του και απαιτείται όλοι να κοιτάξουν το κοινό καλό και μόνο. Κάτι που η Γερμανία και οι βόρειοι κυρίως σύμμαχοί της, αλλά και οι Βρυξέλλες μέχρι στιγμής, δεν δείχνουν να υιοθετούν. Σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας, τώρα -διαπιστώνει η Αθήνα- υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην ευρωπαϊκή αντίδραση, με το χρόνο πλέον να πιέζει ασφυκτικά και τον καθοριστικό παράγοντα του πολέμου στην Ουκρανία να αποτελεί τον άγνωστο «x» για τις περαιτέρω εξελίξεις.

Ειδικά όσον αφορά την ακρίβεια, στην Κυβέρνηση επιμένουν ότι πρόκειται για ένα διεθνές φαινόμενο με τον πληθωρισμό να καλπάζει, υποστηρίζουν ότι οι έλεγχοι στην αγορά έχουν ενταθεί και πολλαπλασιαστεί, ενώ υπογραμμίζουν ότι η χώρα ακολουθεί μία πολιτική που ενισχύει την οικονομία, προκειμένου να στηρίζονται τα εισοδήματα. «Η οικονομία μας αντέχει, αντιστέκεται και με βάση αυτό εμείς μπορούμε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά. Πρέπει να πάμε στοχευμένα, να στηρίξουμε τους συνταξιούχους, τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Θα δοθούν το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο εξτρά επιδοτήσεις για τα νοικοκυριά», δήλωσε σχετικά χθες ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος (στο Mega).

Να δώσει εξηγήσεις

Όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις, συνεχίστηκαν και χθες δια του Ταγίπ Ερντογάν μέσα στο Κοινοβούλιο της χώρας του, την ίδια ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχιζε την προσπάθεια διεθνοποίησης του θέματος, κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Κρίσιμο θεωρεί η ελληνική πλευρά αν ο Ερντογάν θα πάει τελικά στην Πράγα την προσεχή εβδομάδα, όπου έχει προσκληθεί στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι τελικά θα ανταποκριθεί θετικά.

Η Κυβέρνηση επιθυμεί αυτή την εξέλιξη, ώστε ο Τούρκος Πρόεδρος να δώσει εξηγήσεις ενώπιον των ευρωπαίων ηγετών και της ηγεσίας της Ε.Ε. για τη συμπεριφορά του κατά της Ελλάδας, ενώ θα αναγκαστεί να ρίξει τους τόνους, δεδομένου ότι εσχάτως ασκεί δριμεία κριτική κατά πάντων, Ελλάδας, Ε.Ε. και ΗΠΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να θέσει εκ νέου το θέμα στη συνεδρίαση, την ώρα που και οι δύο πλευρές του Ατλαντικού έχουν ταχθεί -πιο ξεκάθαρα από ποτέ κατά τις τελευταίες μέρες- στο πλευρό της Αθήνας. Υπό το συγκεκριμένο πρίσμα, μάλιστα, στην Μαξίμου εμφανίζονται δικαιωμένοι για την εξ αρχής επιλογή του πρωθυπουργού να ταχθεί με τη Δύση, γεγονός που τώρα αποκομίζει -όπως λένε- οφέλη για τη χώρα μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσφατα εξέπεμψε μήνυμα αποφασιστικότητας όσον αφορά το πεδίο, αλλά και κάλεσμα στον τουρκικό λαό ότι η Ελλάδα είναι ανοικτή στον διάλογο και κινείται σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος από αυτό που θέλει να παρουσιάσει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ταυτόχρονα, στην Κυβέρνηση έχουν πάντα στο μυαλό τους το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου ή ακόμα και προβοκάτσιας από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου, μπροστά στο απρόβλεπτο των κινήσεων του Τούρκου Προέδρου. «Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα», δηλώνει (στο Πρώτο Θέμα) ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος καταγγέλλει την Άγκυρα για το «κρεσέντο ανιστόρητων δηλώσεων, ψευδών ισχυρισμών και προσωπικών προσβολών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v