ΣΥΡΙΖΑ: Επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια Ν/Α της Κρήτης

Ειδική αναφορά στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Το σκεπτικό πίσω από την συγκεκριμένη επιλογή, η τουρκο-λιβυκή συμφωνία και το δυτικό/αμερικανικό ενδιαφέρον για την περιοχή λόγω (και) ενεργειακού.

ΣΥΡΙΖΑ: Επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια Ν/Α της Κρήτης

Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στις “αποφασιστικές πρωτοβουλίες” που πρέπει να αναλάβει η χώρα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, δεν ήταν τυχαία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η θέση για "επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο μιας συνολικής στρατηγικής για προσφυγή στη Χάγη" θα υιοθετηθεί από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται το επιτελείο Τσίπρα να αναπτύξει και να αναδείξει μια πιο ολοκληρωμένη πρόταση σε αυτήν την κατεύθυνση την επόμενη περίοδο. Επισημαίνεται δε, ότι τη θέση περί επέκτασης των χωρικών υδάτων στη βάση προτάσεων του κατά την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών, ανέπτυξε προσφάτως και ο Νίκος Κοτζιάς, γεγονός που αναδεικνύει σύμπτωση απόψεων. Το θέμα άλλωστε έχει συζητηθεί εκτενώς στο διπλωματικό επιτελείο του κ. Τσίπρα (Γιώργος Κατρούγκαλος, Βαγγέλης Καλπαδάκης, Ευάγγελος Αποστολάκης κ.ά.), ενώ αναμένεται να ενταχθεί στην Πολιτική Διακήρυξη του κόμματος που θα εγκρίνει η Κεντρική Επιτροπή σήμερα.

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να έχει δική της στρατηγική για την Ανατολική Μεσόγειο και να μην ακολουθεί ή απλά να αντιδρά στους σχεδιασμούς άλλων. Σημειώνουν ότι όπως αποδείχτηκε και με τη συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου, το δυτικό και κυρίως αμερικανικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην Ανατολική Μεσογείου για λόγους όχι μόνο γεωπολιτικούς, αλλά σε αυτήν τη συγκυρία και ενεργειακούς.

Παράλληλα, η σπουδή της Τουρκίας να προχωρήσει προ ημερών σε νέα τουρκο-λιβυκή συμφωνία τη φέρνει πιο κοντά στην υλοποίηση του τουρκο-λιβυκού “μνημονίου” οριοθέτησης ΑΟΖ του 2019. Όπως επισημαίνουν, η Αθήνα αντέδρασε μεν, με τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια να ενημερώνει σχετικά τους Ευρωπαίους ομολόγους του, αλλά χωρίς κάποια ολοκληρωμένη στρατηγική. Σε ανακοίνωση του υπουργείου τονίστηκε ότι η Ελλάδα “παρακολουθεί τις εξελίξεις” με το τουρκο-λιβυκό “μνημόνιο συνεργασίας” στον τομέα των υδρογονανθράκων, καθώς έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή τα οποία “προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα”.

Το ερώτημα όμως παραμένει. Τι θα κάνει η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο μεσομακροπρόθεσμα; Θα συζητήσει την προοπτική μιας πολυμερούς διάσκεψης όλων των όμορων χωρών για την Ανατολική Μεσόγειο; Με ποιους όρους; Και με τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας στα 6 ή στα 12 νμ; Στην παραπάνω συζήτηση θα παίξει κύριο λόγο η Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ σχετικές συζητήσεις γίνονται με αφορμή τις συναντήσεις του κ. Τσίπρα και με πολιτικούς παράγοντες εν όψει των κυπριακών εκλογών.

Προνομιακός συνομιλητής ο Ερντογάν

Η αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον κίνδυνο περιθωριοποίησης των ελληνικών θέσεων, λόγω των προτεραιοτήτων που “γεννά” ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο ρόλος της Τουρκίας και η ενεργειακή κρίση, αποτυπώθηκε χθες στα λόγια του κ. Τσίπρα:

Ο πόλεμος αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία από τον Ερντογάν για νέες και επικίνδυνες προκλήσεις εις βάρος της χώρας μας. Η Τουρκία έχει ενισχύσει τη διεθνή της θέση ως δύναμη μεσολάβησης μεταξύ των εμπολέμων. Ο Ερντογάν είναι προνομιακός συνομιλητής του Πούτιν, του Ζελένσκι, των Ευρωπαίων και των Αμερικανών.
Η Τουρκία δεν συμμετέχει στις κυρώσεις, αν και ανήκει στο ΝΑΤΟ. Και εμφανίζεται ως δύναμη ειρήνης και σταθερότητας, ενώ κατέχει παράνομα το Βόρειο μέρος της Κύπρου και προκαλεί καθημερινά την Ελλάδα με επιθετικές δηλώσεις και απειλές, υπό τα βλέμματα των συμμάχων, που αρκούνται σε φιλικές υποδείξεις.

Για να καταλήξει: “Κανένας συμβιβασμός και καμιά υποχώρηση απέναντι στις τουρκικές αιτιάσεις και προκλήσεις. Ενότητα και εγρήγορση απέναντι στους τυχοδιωκτισμούς του Ερντογάν. Και ταυτόχρονα αποφασιστικές πρωτοβουλίες και δίαυλοι διαλόγου ανάμεσα στις δυο χώρες”.

Σημειώνεται ότι ορισμένα στελέχη (από την “Ομπρέλα”) εξέφρασαν προβληματισμό στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για την επέκταση στα 12 ν.μ., ως προς την αντίδραση της Τουρκίας, ωστόσο έκαναν σαφές πως εάν η πλειοψηφία επιμείνει δεν θα επιμείνουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v