Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι σηματοδοτεί η υπογραφή νέας συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου

Πώς απαντά η κυβέρνηση στη θερμή χειραψία Ερντογάν - Σίσι. Η κατοχύρωση των θαλάσσιων περιοχών και η θωράκιση των συνόρων. Η ανθελληνική διαδήλωση στη Λιβύη και το μήνυμα Μητσοτάκη.

Τι σηματοδοτεί η υπογραφή νέας συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου

Την επόμενη κίνηση στη γεωστρατηγική σκακιέρα της ανατολικής Μεσογείου ετοιμάζεται να κάνει σήμερα η Ελλάδα. Στον απόηχο της προχθεσινής θερμής χειραψίας του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του Αιγύπτιου ομολόγου του, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, με την οποία φαίνεται να σπάει ο πάγος στις σχέσεις τους, οι Νίκος Δένδιας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μεταβαίνουν στο Κάιρο. Σκοπός τους, η ενίσχυση της κομβικής συμμαχίας με τη χώρα της Βόρειας Αφρικής, με την υπογραφή του «Μνημονίου Κατανόησης σχετικά με τη Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης».

Πρόκειται για μία κίνηση που ουσιαστικά σηματοδοτεί την απάντηση στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, έρχεται να θωρακίσει ακόμα περισσότερο τα σύνορα της χώρας μας και περιλαμβάνει τον καθορισμό ορίων Έρευνας και Διάσωσης  (SAR), την ταύτιση SAR και FIR, δηλαδή του χώρου που οι δύο χώρες ελέγχουν τις πτήσεις, καθώς και κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Με την εξέλιξη αυτή πρακτικά η χώρα μας κατοχυρώνει τις θαλάσσιες περιοχές που παρουσιάζονται στον συμφωνηθέντα χάρτη με την Αίγυπτο, δύο χρόνια μετά την προσπάθεια της Άγκυρας να αυξήσει μονομερώς τα όρια της δικής της θαλάσσιας περιοχής για τον ίδιο σκοπό.  

Οι σημερινές συναντήσεις στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, σύμφωνα με την επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση, εντάσσονται στο πλαίσιο των στρατηγικών διμερών σχέσεων Ελλάδας - Αιγύπτου και των τακτικών επαφών μεταξύ των ανώτατων αξιωματούχων των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό, οι κ. Δένδιας και Παναγιωτόπουλος θα έχουν ξεχωριστές συναντήσεις με τους ομολόγους τους, Sameh Shoukry και Mohamed Zaki, αντίστοιχα, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης θα υπογράψει με τον Αιγύπτιο βοηθό υπουργό Εξωτερικών, πρέσβη Ihab Nasr, Συμφωνία για την Απασχόληση Εποχικών Εργαζομένων στον Γεωργικό Τομέα.

Στήνει εμπόδια

Πάντως, η Αθήνα, έως και την τελευταία στιγμή, είναι ιδιαίτερα εγκρατής στις δημόσιες τοποθετήσεις και δηλώσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα, δεδομένων των εμποδίων που επιχειρεί να στήνει διαρκώς η Τουρκία. Μόλις χθες, άλλωστε, ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας, με αφορμή τη συνάντηση Ερντογάν - Σίσι, σημείωσε ότι «οι δύο άνδρες επιβεβαίωσαν το βάθος των ιστορικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών και αποφάσισαν την έναρξη της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων». Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος είχε διαμηνύσει παλαιότερα πως «δεν θα μιλήσει ποτέ σε κάποιον σαν τον Σίσι».

Την ίδια ώρα, στην Τρίπολη της Λιβύης, μετά την άρνηση του Νίκου Δένδια να συναντηθεί με την υπουργό Εξωτερικών της φιλοτουρκικής υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία είχε συνυπογράψει το παράνομο μνημόνιο με την Άγκυρα, μερικές δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο της ελληνικής πρεσβείας και φώναξαν συνθήματα κατά της χώρας μας, αλλά και προσωπικά κατά του Έλληνα υπουργού. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν συνομιλεί με την προσωρινή διοίκηση της Λιβύης, αλλά περιμένει τις εκλογές και θα ξεκινήσει εξαρχής διάλογο με τη νέα κυβέρνηση.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει τη βεβαιότητά του  για την ετοιμότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων να αντιμετωπίσουν κάθε απειλή. «Τιμούμε, σήμερα, εκείνες και εκείνους που τιμούν το εθνόσημο σε στεριά, θάλασσα και αέρα, μέρα και νύχτα. Απαντώντας με ετοιμότητα στην προκλητικότητα και με επιφυλακή σε κάθε επιβουλή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, κατά το μήνυμά του για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v