Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμερα η συνάντηση Μπλίνκεν-Τσίπρα με κύριο θέμα τα ελληνοτουρκικά

«Οι ΗΠΑ να συμβάλουν στη δυναμική που δημιουργήθηκε μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία, για διάλογο με ορίζοντα τη Χάγη», η θέση που θα μεταφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Να υπάρξει ενημέρωση για την τουρκική πρόταση «των έξι σημείων». 

Σήμερα η συνάντηση Μπλίνκεν-Τσίπρα με κύριο θέμα τα ελληνοτουρκικά

Συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα θα έχει το πρωί (11:30 π.μ.) ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Θεωρείται σημαντική όχι μόνο για τα ζητήματα που θα τεθούν, αλλά και για την κίνηση του κ. Μπλίνκεν να εντάξει στο πρόγραμμά του τετ α τετ με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάτι που δεν αποτελεί συνήθη πρακτική για τους επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. 

Σύμφωνα με πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κεντρικό θέμα στη συζήτηση θα είναι οι ελληνοαμερικανικές και ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και η ανάγκη για τερματισμό της παράνομης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία με επιστροφή στη διπλωματία, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επισημάνει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα προάσπισης της ειρήνης και σταθερότητας, καθώς και ως οικονομικό και ενεργειακό κόμβο της περιοχής. 

Κατά τις ίδιες πηγές, θα υπογραμμίσει τη σημασία που έχει η ανάπτυξη της πολυεπίπεδης ελληνοαμερικανικής στρατηγικής συνεργασίας σε αμοιβαία επωφελή βάση. Δηλαδή, ότι το μείζον για το 2023 δεν είναι να υπάρξει ένας νέος γύρος κούρσας εξοπλισμών, ούτε το αμερικανικό ΥΠΕΞ να απαντά μόνο με δηλώσεις στην τουρκική επιθετικότητα. 

Όπως θα τονίσει, οι  ΗΠΑ πρέπει να συμβάλουν στη δυναμική που δημιουργήθηκε μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία, ασκώντας πίεση στη γείτονα για «ουσιαστικό διάλογο με την Ελλάδα στη βάση του διεθνούς δικαίου, χωρίς προκλήσεις και παραβιάσεις και με ορίζοντα τη Χάγη».

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία σαφώς έριξε τους τόνους της Άγκυρας απέναντι στην Ελλάδα (και γενικώς), με τον Ταγίπ Ερντογάν αποδυναμωμένο και οικονομικά πιεσμένο λόγω των οικονομικών συνεπειών της καταστροφής. Αυτό, όπως σημειώνουν, δεν σημαίνει ότι άλλαξε η στρατηγική του, ωστόσο δίνει μία ευκαιρία να ανοίξει διάλογος. «Προφανώς, ο κ. Μπλίνκεν επισκέπτεται τις δύο χώρες επιδιώκοντας να παρέμβει για την προώθηση συγκεκριμένων θεμάτων και αποφάσεων», λένε.

Σ' αυτά τα θέματα, για παράδειγμα, ανήκει το θέμα που «καίει» τις ΗΠΑ, η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ (σ.σ. η θέση της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι θετική και έχει διατυπωθεί επισήμως από τον κ. Τσίπρα), με το οποίο έχουν συνδέσει και τα F-16 προς την Τουρκία.

Δεν θεωρείται απίθανο να αναφέρει ο κ. Τσίπρας τη θέση του κόμματός του για επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ. στην Α. Μεσόγειο, την οποία σχολίασε αρνητικά χθες η Ντόρα Μπακογιάννη.

Ποια είναι η πρόταση των έξι σημείων; 

Για «εθνική στρατηγική και να θέτουμε εμείς την ατζέντα, αντί να ακολουθούμε τυφλά ατζέντες τρίτων ή να απαντάμε αμήχανα στις τουρκικές προτάσεις» μίλησε χθες, on camera, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.

Την αφορμή έδωσε η πρόταση «των έξι σημείων» της Τουρκίας, καθώς τόνισε: «Για άλλη μία φορά μαθαίνουμε από την τουρκική πλευρά τις εξελίξεις για προτάσεις που δεν αφορούν έναν τέτοιο διάλογο, που εμείς προωθούμε από το 2021, όταν άλλοι επένδυαν στο δόγμα της δήθεν απομονωμένης Τουρκίας».

Τα ερωτήματα που έθεσε στην κυβέρνηση είναι:

  • Ποια ήταν ακριβώς η τουρκική πρόταση 6 σημείων; Ποια ήταν η απάντηση και αν δεν υπήρξε, γιατί δεν κατέθεσε η Ελλάδα αντιπροτάσεις για διάλογο εδώ και δύο μήνες;
  • Ο κ. Μητσοτάκης έχει προτάσεις για διάλογο; Ή προσχωρεί στη γραμμή της κυρίας Μπακογιάννη: για οριοθέτηση ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς εκεί επέκταση των χωρικών υδάτων. Και για συνεκμετάλλευση -όπως λένε και ενεργειακοί παράγοντες- χωρίς οριοθέτηση ΑΟΖ;

«Για εμάς αυτές οι θέσεις δεν αποτελούν βάση για διάλογο με ορίζοντα λύσης», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v