Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Axia: Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις και όλα τα εκλογικά σενάρια

Τα ζητήματα που έχουν σημασία για τους επενδυτές από την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση. Το ποσοστό-κλειδί για τη ΝΔ, τα σενάρια για τις έδρες και τις πιθανές συνεργασίες.

Axia: Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις και όλα τα εκλογικά σενάρια

H Axia εξηγεί ότι οι εκλογές της 21ης Μαΐου θα διεξαχθούν με αναλογικό σύστημα και θεωρεί ότι το νικητήριο κόμμα, ειδικά αν καταφέρει να έχει μια επιβλητική πλειοψηφία σε αυτές τις εκλογές, θα επιδιώξει να πάει σε δεύτερες εκλογές που πιθανότατα θα πραγματοποιηθούν στις 2 Ιουλίου.

Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι για την αγορά και τους επενδυτές, τα ζητήματα που έχουν σημασία είναι τα παρακάτω:

 • Το ποσοστό των ψήφων του 35% είναι ένα επίπεδο-κλειδί για τη Νέα Δημοκρατία, καθώς αν επιτευχθεί αυτό, στην περίπτωση δεύτερων εκλογών, το κόμμα θα μπορούσε να έχει αυξημένες πιθανότητες να διεκδικήσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Στις δεύτερες εκλογές, τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσουν να εδραιώσουν περαιτέρω την εκλογική τους βάση.
 • Η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μια διαφορά 2% ή λιγότερο θα μπορούσε να ενισχύσει τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ στις δεύτερες εκλογές, ενώ θα μπορούσε να αυξήσει το ενδεχόμενο ενός συνασπισμού υπό την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.
 • Το ποσοστό των ψήφων που θα διεκδικήσει το ΠΑΣΟΚ, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει περίπου το 10% των ψήφων στις επερχόμενες εκλογές. Ένα σημαντικά μικρότερο ποσοστό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη ασθενέστερη επίδοση στις δεύτερες εκλογές, καθώς η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσουν να εδραιώσουν την ψήφο τους.
 • Οι επιδόσεις των κομμάτων της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημοτικότητα αυτών των δύο κομμάτων βρίσκεται σε πτωτική τάση. Μια αδύναμη επίδοση στις πρώτες εκλογές θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση στις δεύτερες εκλογές, με ένα ή και τα δύο κόμματα εκτός Βουλής. Όσο λιγότερα κόμματα μπουν στο Κοινοβούλιο τόσο χαμηλότερο είναι το όριο που θα πρέπει να διεκδικήσει το πρώτο κόμμα για να εξασφαλίσει 151 βουλευτές.
 • Αν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι σε θέση να διεκδικήσουν μια επιβλητική πλειοψηφία στη Βουλή (δηλαδή, περισσότερες από 151 έδρες), θα μπορούσαν να υπάρξουν εικασίες για μια πιθανή κυβέρνηση συνασπισμού.
 • Οι έδρες στη Βουλή που θα διεκδικήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25 μαζί. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα τρία αυτά κόμματα δεν θα μπορέσουν να διεκδικήσουν περισσότερες από 143-145 έδρες μαζί. Παράλληλα, παραμένει αμφίβολο αν μπορεί να υπάρξει οποιοδήποτε πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ τους (ειδικά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25). Παρ' όλα αυτά, αν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25 μπορέσουν να διεκδικήσουν περισσότερες από 151 έδρες, τότε θα αυξηθούν οι εικασίες για έναν συνασπισμό.

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις εκλογές

 • Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να εδραιώνει την εκλογική της βάση, ξεπερνώντας τα επίπεδα που είχαν καταγραφεί πριν από το σιδηροδρομικό δυστύχημα (τέλη Φεβρουαρίου).
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει επίσης έδαφος, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σύγκριση με τη Νέα Δημοκρατία.
 • Η διαφορά μεταξύ των δύο κορυφαίων κομμάτων (Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ) συνεχίζει να διευρύνεται, με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις να δείχνουν πλέον μια διαφορά όχι λιγότερο από 6%.

 • Το ΠΑΣΟΚ κυμαίνεται γύρω στο 9% στην πρόθεση ψήφου.
 • Το δεξιό κόμμα Ελληνική Λύση φαίνεται να είναι σε θέση να ξεπεράσει το όριο του 3% που απαιτείται για την είσοδο στη Βουλή.
 • Οι απαντήσεις «αναποφάσιστοι» και «αποχή» παραμένουν αυξημένες, αν και σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πριν.
 • Εξι κόμματα φαίνεται να είναι σε θέση να υπερβούν το όριο του 3% και να εισέλθουν στη Βουλή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v