Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρεις δημοσκοπήσεις: Η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, ο Κασσελάκης και οι καταστροφές

Πώς διαμορφώνονται τα ποσοστά των κομμάτων. Ποια είναι η πρώτη αποτίμηση της νίκης του Στέφανου Κασσελάκη. Η κριτική στην κυβέρνηση με φόντο τις καταστροφές.

Τρεις δημοσκοπήσεις: Η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, ο Κασσελάκης και οι καταστροφές

Η κυβέρνηση μετρά απώλειες, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μην ωφελείται και την ελληνική κοινωνία να βρίσκεται σε αντιφατική κατάσταση στο φόντο των μεγάλων φυσικών καταστροφών που φέρνει η κλιματική αλλαγή, αλλά και του συνεχιζόμενου κύματος ακρίβειας.

Αυτά αποτυπώνουν σε γενικές γραμμές τρεις δημοσκοπήσεις της Alco για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV, της Metron Analysis για λογαριασμό του MEGA και της Pulse για τον Σκάι.

H Pulse

Ζήτημα ενότητας στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι υπάρχει μετά την εκλογή Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος, περίπου 6 στους 10 πολίτες (58%), όπως προκύπτει από τη μεγάλη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ. Την ίδια ώρα, μόλις το 17% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι αποτελεί πλεονέκτημα το γεγονός ότι ο κ. Κασσελάκης εμφανίσθηκε προ ολίγων μηνών στην πολιτική ζωή, το 27% θεωρεί ότι αυτό αποτελεί μειονέκτημα, ενώ το 46% απαντά ότι ουσιαστικά δεν τους κάνει ούτε κρύο, ούτε ζέστη. Και η ίδια η δημοτικότητα του κ. Κασσελάκη όμως, φτάνει στο 28% -όπως και του Νίκου Ανδρουλάκη- με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διατηρεί το προβάδισμα με ποσοστό 43%. Δεύτερος πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός αναδεικνύεται με 39% ο κ.Κουτσούμπας, ενώ μια ανάσα πίσω από τους κ.Κασσελάκη και Ανδρουλάκη βρίσκεται η Ζωή Κωνσταντοπούλου. 

Ωστόσο, καμπανάκι και για την κυβέρνηση αποτελούν δύο ευρήματα της δημοσκόπησης, αφού στην ερώτηση αν θεωρούν ότι στις 100 πρώτες μέρες της η κυβέρνηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση θετικά απαντά το 40%, ενώ ότι κινείται προς λάθος κατεύθυνση απαντά το 51%. Ομως, και στην κυβερνητική αντίδραση στις καταστροφές, το 54% απαντά ότι ήταν σε λάθος κατεύθυνση και το 39% απαντά ότι η κυβέρνηση αντέδρασε στη σωστή κατεύθυνση. 

Η ανάδειξη του κ.Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, δεν αλλάζει ουσιαστικά την εικόνα ως προς τα ποσοστά των κομμάτων. Ετσι, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 17% έναντι 32,5% της ΝΔ (διαφορά 15,5 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ στο σενάριο της αναλογικής κατανομής των αναποφάσιστων η ΝΔ λαμβάνει 38% έναντι 19% του ΣΥΡΙΖΑ- στο σενάριο αυτό η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα φτάνει τις 19 ποσοστιαίες μονάδες. 

Δείτε αναλυτικά τα ευρήματα της πανελλαδικής δημοσκόπησης της Pulse για τον Σκάι, που διεξήχθη σε δείγμα 1.142 πολιτών, στο διάστημα από τις 25 έως τις 27 Σεπτεμβρίου:

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Στο ερώτημα «κατά την άποψή σας, μετά την εκλογή του νέου προέδρου του, υπάρχει θέμα ενότητας στον ΣΥΡΙΖΑ»:

ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ

Στο ερώτημα «το ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, πρωτοπαρουσιάστηκε στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό πριν λίγους μήνες, κατά την άποψή σας, αυτό αποτελεί πλεονέκτημα ή μειονέκτημά του;»:

ΕΜΦΆΝΙΣΗ Κασσελακη

Στο ερώτημα «κατά την άποψή σας, τα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εκλογή του νέου προέδρου του, θα πάνε...»:

ΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΣΥΡΙΖΑ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ- ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ερώτημα «Κατά την άποψή σας, η κυβέρνηση, στις 100 πρώτες μέρες από τις τελευταίες εκλογές, γενικά κινείται...»:

κυβέρνηση 100 μέρες

Στο ερώτημα «Κατά την άποψή σας, η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού, στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, γενικά, ήταν...»:

αντίδραση στις καταστροφές

ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

δημοτικότητες αρχηγών

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

Πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις στο ερώτημα «αν την ερχόμενη Κυριακή είχαμε εθνικές εκλογές, τι θα ψηφίζατε»:

πρόθεση ψήφου όλες οι απαντήσεις

Υπόθεση- σενάριο (αναλογικής) κατανομής αναποφάσιστων

πρόθεση ψήφου με κατανομή

Η Metron Analysis

Μια πρώτη αποτύπωση του πολιτικού κλίματος και των εκλογικών συσχετισμών, αμέσως μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει η έρευνα της εταιρείας Metron Analysis, για το MEGA.

Η έρευνα δείχνει ότι η κυβέρνηση ήδη μετρά τις πρώτες σαφείς εκλογικές απώλειες, τουλάχιστον σε δημοσκοπικό επίπεδο, από τα γεγονότα των τελευταίων μηνών, τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, τα προβλήματα στην αντίδραση του κρατικού μηχανισμού, αλλά και από την αύξηση της ακρίβειας και ένα κλίμα απαισιοδοξίας για την κατάσταση της οικονομίας.

Ωστόσο, προς το παρόν αυτό δεν μεταφράζεται σε μια ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαδικασία εκλογής να μην έχει λειτουργήσει ακόμη ως προωθητική δύναμη. Αντίθετα, τα αποτελέσματα δείχνουν παραπέρα εκλογική υποχώρηση και μια συνθήκη κρίσης στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ωστόσο, ας σημειώσουμε ότι η δημοσκόπηση έγινε αμέσως πριν και αμέσως μετά την εκλογή Κασσελάκη και χωρίς ο νέος ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ να έχει δείξει πλήρως το πολιτικό του στίγμα. Οπότε θα μπορούσαν τα ευρήματα της έρευνας να θεωρηθούν και ένα «στιγμιότυπο».

Πάντως έχει σημασία ότι ο Κασσελάκης εμφανίζει τη μικρότερη δημοτικότητα νεοεκλεγέντα ηγέτη μείζονος κόμματος στην πρόσφατη πολιτική ιστορία.

Στέφανος Κασσελάκης – η ιδιότητα του νέου ηγέτη δεν του φέρνει ακόμη αυξημένη δημοτικότητα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά το κόστος των μεγάλων φυσικών καταστροφών, παραμένει ο πλέον δημοφιλής πολιτικός με 45% θετικές γνώμες έναντι 53% αρνητικών, ενώ ιδιαιτέρως δημοφιλής είναι και ο γενικός γραμματέας της ΚΕ της ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, με 40% θετικές γνώμες και 50% αρνητικές.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει 37% θετικές γνώμες και 54% αρνητικές, ενώ και η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει 35% θετικές και 58% αρνητικές.

Αντιθέτως, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει μόνο 31% θετικές γνώμες, με τις αρνητικές να φτάνουν το 54%.

Το ποσοστό του Στέφανου Κασσελάκη κρίνεται ιδιαίτερα χαμηλό – έστω και με συνυπολογισμό της παραμέτρου ότι είναι ένας άνθρωπος άγνωστος στο ευρύ κοινό μέχρι πρόσφατα – εάν δούμε ότι παραδοσιακά οι νεοεκλεγέντες ηγέτες κομμάτων τείνουν να έχουν ιδιαίτερα υψηλές δημοτικότητες. Ενδεικτικά ο Αλέξης Τσίπρας είχε 65% το Μάρτιο του 2008, ο Κυριάκος Μητσοτάκης 58% τον Ιανουάριο του 2016 και ο Νίκος Ανδρουλάκης 55% τον Δεκέμβριο του 2021.

Απώλειες για τη ΝΔ – Ο Κασσελάκης δεν αντιστρέφει ακόμη την πτωτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ

Σε σχέση με την πρόθεση ψήφου, η δημοσκόπηση δείχνει ότι το κλίμα απαισιοδοξίας και η δυσαρέσκεια για την οικονομία και για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών αποτυπώνεται και δημοσκοπικά, με την ΝΔ να υποχωρεί 4,2% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση (29,7% έναντι 33,9%).

Όμως, ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ τα πάρει ιδιαίτερα καλά, καθώς από το 15,2% υποχωρεί στο 13,7%. Αντιθέτως, το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στο 10,6% από 9,6% και το ΚΚΕ από το 6,5% πηγαίνει στο 6,5%.

Επειδή, η έρευνα έγινε πριν και μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, η Metron Analysis παρουσιάζει τις αποκλίσεις πριν και μετά. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ελάχιστα ενισχυμένος, πολύ λιγότερο σε σχέση με τη ΝΔ ή το ΚΚΕ, στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι τα προβλήματα στην απήχηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένουν ενεργά.

Η ΝΔ διατηρεί υψηλότερη συσπείρωση στο 82%, σχετικά υψηλά και το ΠΑΣΟΚ με 79%, ενώ ενδεικτική των προβλημάτων του ΣΥΡΙΖΑ η συσπείρωση στο 74%. Ενδιαφέρον έχει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις μεγαλύτερες «διαρροές» προς το ΚΚΕ και ακολουθούν η Ελληνική Λύση και η Πλεύση Ελευθερίας.

Όλα αυτά αποτυπώνονται και στο πώς διαμορφώνεται η εκτίμηση ψήφου της Metron Analysis. Σύμφωνα με αυτή η ΝΔ υποχωρεί πάνω από 4% στο 36,4%, στοιχείο που καταγράφει πραγματικό πολιτικό κόστος. Όμως, δεν δείχνει να ωφελείται ο ΣΥΡΙΖΑ που επίσης υποχωρεί κατά 1%. Αντιθέτως, ενισχύονται το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ και στο ευρύτερο φάσμα της Ακροδεξιάς η Ελληνική λύση.

Ενδιαφέρον και η ερώτηση που αφορά τα όρια εκλογικής επιρροής, γιατί εκεί φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα που θα μπορούσαν να ψηφίσουν οι ψηφοφόροι (και αντίστοιχα δεν θα το ψήφιζαν ποτέ) δείχνει να έχει μικρότερα όρια επιρροής όχι μόνο από τη ΝΔ αλλά και από το ΠΑΣΟΚ.
Διατηρείται η υπεροχή Μητσοτάκη

Στις αυθόρμητες απαντήσεις για το ποιος είναι κα καταλληλότερος για πρωθυπουργός και ποιος εγγυάται καλύτερα την ομαλή λειτουργία των θεσμών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί ένα σαφές προβάδισμα. Όμως, έχει ενδιαφέρον ότι είναι ιδιαίτερα υψηλό το ποσοστό και των απαντήσεων «κανένας».

Μια μεταβατική στιγμή

Είναι σαφές ότι η έρευνα συγκεφαλαιώνει δυναμικές που θα τις δούμε και την επόμενη περίοδο, όπως είναι η αυξημένη δυσαρέσκεια για την οικονομία αλλά και την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου, που ήδη έχει επιπτώσει στην εκλογική επιρροή της ΝΔ. Ταυτόχρονα, όμως, αποτυπώνει και τη μεταιχμιακή στιγμή για τον ΣΥΡΙΖΑ, που περνά όλους τους κραδασμούς της αλλαγής ηγεσίας και του τέλους της «εποχής Τσίπρα», με το συνδυασμό ανάμεσα σε μια αίσθηση κρίσης και την εμφάνιση ενός νέου και ακόμη επί της ουσίας άγνωστου για την κοινωνία ηγέτη να μην μπορεί να ανακόψει την εκλογική υποχώρηση. Αυτό γεννά κέρδη για άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, όμως δεν διαμορφώνει ακόμη δυνατότητες συνολικότερης ανατροπής των συσχετισμών των εκλογών του Ιουνίου.

Έντονη δυσαρέσκεια για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών

Όλα αυτά παραπέμπουν σε μια μεταβατική φάση στην ελληνική κοινωνία όπου συνδυάζεται η «απότομη προσγείωση» στην πραγματικότητα των μεγάλων καταστροφών, με τη μεγάλη ανησυχία για την ακρίβεια και μια συνολικότερη ανασφάλεια.

Η αλλαγή κλίματος αποτυπώνεται πρώτα από όλα στην ερώτηση για το εάν τα πράγματα πηγαίνουν προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση. Ενώ τον Ιούνιο το 49% υποστήριζε ότι τα πράγματα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση και το 44% προς τη σωστή, τώρα οι απαισιόδοξοι αγγίζουν το 62% και οι αισιόδοξοι μόλις το 32%.

Η ακρίβεια είναι το σημαντικότερο πρόβλημα καθώς την αναφέρει το 36%, με την οικονομία να ακολουθεί με 23% ενώ τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα αναφέρει το 5%.

Αυτό αποτυπώνεται και στον δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης, που μετρά τον μέσο όρο του ισοζυγίου της αξιολόγησης της οικονομικής κατάστασης της χώρας (θετικές γνώμες – αρνητικές γνώμες) και το ισοζύγιο της πρόβλεψης για την οικονομία (θα καλυτερέψει – θα χειροτερέψει). Το -45% δείχνει ακριβώς ότι κυριαρχεί η απαισιοδοξία.

Η κυβέρνηση πιστώνεται στα θετικά την προσέλκυση τουρισμού, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, την αμυντική θωράκιση της χώρας και την εξωτερική πολιτική. Αντιθέτως, συγκεντρώνει πολύ αρνητικές γνώμες για την εγκληματικότητα (70%), για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού (69%), για την αντιμετώπιση της διαφθοράς (70%) και για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών (74% με μόλις 14% να θεωρεί ότι τα πήγε καλά).

Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση δεν «πέφτει» στη συνολική βαθμολογία για την αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου, 34% που είναι π.χ. ελαφρά καλύτερο από το 33% του περασμένου Μαρτίου, αν και παραμένει σαφώς χαμηλοτερο της εκλογικής επιρροής της στις εκλογές του Ιουνίου. Αντιθέτως, η αντιπολίτευση εξακολουθεί να δυσαρεστεί τους πολίτες. Μόνο το 12% έχει θετική αξιολόγηση για την αντιπολίτευση από 19% τον Μάιο, με τις αρνητικές αξιολογήσεις για την κυβέρνηση να αγγίζουν το 79%.

Το πώς όλα αυτά θα αποτυπωθούν και στις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές μένει να το δούμε. Πάντως έχει ενδιαφέρον ότι παραμονές των εκλογών καταγράφεται μικρότερο ενδιαφέρον σε σχέση με τον Ιούνιο (που όμως ήταν ούτως ή άλλως μια πολιτικά φορτισμένη προεκλογική περίοδος). Ενδιαφέρον και το σχετικά αυξημένο ενδιαφέρον των νέων.

Alco: Διαφορά 17 μονάδων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, η εικόνα για Κασσελάκη

Προβάδισμα 17 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Alco για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha.

Οι πολίτες απάντησαν ερωτήσεις και για τον Στέφανο Κασσελάκη, καθώς και για τις ευθύνες της κυβέρνησης στην κακοκαιρία Daniel.

Η πρόθεση ψήφου διαμορφώνεται ως εξής:

  • ΝΔ 32,3%
  • ΣΥΡΙΖΑ 15,3%
  • ΠΑΣΟΚ 11,8%
  • ΚΚΕ 7,7%
  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 5%
  • ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ 4,5%
  • ΝΙΚΗ 2,5%
  • ΠΛΕΥΣΗ 2,7%
  • ΜΕΡΑ25 1,9%
  • ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 3,2%

Πώς κρίνουν την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας

Στην ερώτηση για το αν θεωρούν ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε πολύ, αρκετά, λίγο ή καθόλου ικανοποιητικά στην κακοκαιρία Daniel οι πολίτες απάντησαν:

Καθόλου 49%
Λίγο 27%
Αρκετά 19%
Πολύ 2%
ΔΞ/ΔΑ 3%

Για το αν ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε πολύ, αρκετά, λίγο ή καθόλου ικανοποιητικά οι κάτοικοι της Θεσσαλίας απάντησαν:

Καθόλου 51%
Λίγο 21%
Αρκετά 22%
Πολύ 5%
ΔΞ/ΔΑ 1%

Αναφορικά με την παρέμβαση των Ενόπλων δυνάμεων στην κακοκαιρία Daniel το 68% απάντησε «ναι», το 20% «όχι», ενώ το 12% «ΔΞ/ΔΑ». Στην ίδια ερώτηση οι κάτοικοι της Θεσσαλίας απάντησαν: 75% «ναι», 12% «όχι» και το 13% ΔΞ/ΔΑ».

Τι λένε οι πολίτες για τον Στέφανο Κασσελάκη

Στην ερώτηση για την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και για την εικόνα που έχουν πλέον για το κόμμα, οι πολίτες απάντησαν:

Χειρότερη: 40%
Το ίδιο κακή: 17%
Καλύτερη: 14%
Το ίδιο καλή: 12%
ΔΞ/ΔΑ: 17%

  • Τι λένε οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ

Καλύτερη: 37%
Το ίδιο καλή: 29%
Χειρότερη: 23%
Το ίδιο κακή: 2%
ΔΞ/ΔΑ: 9%

ΠΗΓΕΣ:ΣΚΑΪ, MEGA, ALPHA TV

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v