Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας υπό τον φόβο «τυφλών» χτυπημάτων

Σε επιφυλακή οι ελληνικές αρχές, λόγω του πολέμου στο Ισραήλ. Οι «μοναχικοί λύκοι» τρομάζουν την Ευρώπη. Σε διεθνή διάσκεψη για το Παλαιστινιακό αύριο στην Αίγυπτο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας υπό τον φόβο «τυφλών» χτυπημάτων

Σε απόλυτη εγρήγορση και επιφυλακή βρίσκονται η Αστυνομία και ο λοιπός κρατικός μηχανισμός ασφάλειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν δυσάρεστα περιστατικά με φανατικούς ισλαμιστές, ως απόρροια των δραματικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Τα γεγονότα στην Ευρώπη με τα «τυφλά» χτυπήματα από «μοναχικούς λύκους» έχουν θορυβήσει την κυβέρνηση και το χθεσινό περιστατικό στον Άγιο Παντελεήμονα, με τον Σύρο που κρατούσε μαχαίρι και συνελήφθη κραυγάζοντας υπέρ της θρησκείας του, λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Είχαν προηγηθεί επεισόδια που προκάλεσαν μετανάστες-υποστηρικτές των Παλαιστινίων στα κέντρα φύλαξης της Σάμου και άλλων νησιών, με το κλίμα να δείχνει έκρυθμο.

«Δεν βλέπουμε κάτι το οργανωμένο, βλέπουμε όμως πολλούς μεμονωμένους "λύκους", για τους δικούς τους λόγους ο καθένας, να χτυπούν εδώ κι εκεί», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης (στην ΕΡΤ). Έκανε γνωστό ότι «εδώ και μια εβδομάδα έχουμε πάρει διμοιρίες των ΜΑΤ σε όλα τα νησιά για να μην υπάρχει πρόβλημα» και επιβεβαίωσε ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση στις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές.

«Η χώρα μας βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και εγρήγορση και όχι ευκαιριακά, αλλά με βάση όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα. Τηρούνται όλες οι διαδικασίες για να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Λίγο νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκφράσει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου την ανησυχία του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Πυλώνας σταθερότητας

Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει διεκδικήσει και κερδίσει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. «Είμαστε συνομιλητές όλων των κυβερνήσεων, τιμούμε τις στρατηγικές μας συμμαχίες, από την άλλη είμαστε αξιόπιστοι συνομιλητές και προφανώς είμαστε η πρώτη χώρα η οποία επιθυμεί την αποκλιμάκωση της έντασης, διότι, προφανώς, αυτή θα έχει πρωτίστως επιπτώσεις στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου», σημείωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ετοιμάζεται αύριο να επισκεφθεί την Αίγυπτο προκειμένου να συμμετάσχει σε διεθνή διάσκεψη για το Παλαιστινιακό. Την οργανώνει ο πρόεδρος τη Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και έχουν προσκληθεί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από χώρες της περιοχής, καθώς επίσης οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Όπως σημειώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης, όπως και σε προηγούμενες πολύ δύσκολες καταστάσεις, έτσι και τώρα, «δεν έχει ρόλο θεατή» και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με σεβασμό στις θέσεις της χώρας, χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός ξεκινά νέο γύρο επισκέψεων στην επικράτεια, με στόχο να συναντηθεί με τους νεοεκλεγμένους περιφερειάρχες. Η αρχή έγινε με τον Δημήτρη Κουρέτα, περιφερειάρχη Θεσσαλίας, και σήμερα θα υπάρξει συνέχεια με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη στα Ιωάννινα. Ο κ. Μητσοτάκης θα προεδρεύσει σε σύσκεψη εργασίας στην έδρα της Περιφέρειας Ηπείρου και θα επισκεφτεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, ενώ νωρίτερα θα παραστεί στην τελετή υπογραφής της σύμβασης για την πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας ΑΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Οργανισμού. Όπως λένε στην κυβέρνηση, η εν λόγω πώληση σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας περιόδου ανάπτυξης για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, που είναι το τρίτο μεγαλύτερο και πύλη εισόδου της χώρας στην Αδριατική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v