Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα έντιμος διαμεσολαβητής στη Μέση Ανατολή

Συνομιλίες για άνοιγμα θαλάσσιου διαδρόμου ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους, πέραν εκείνου της μεθοριακής διάβασης της Ράφα με την Αίγυπτο. «Ο ταχύτερος δρόμος είναι ο καλύτερος δρόμος», τόνισε ο ΥΠΕΞ.

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα έντιμος διαμεσολαβητής στη Μέση Ανατολή

Στην κατάσταση στη Γάζα, αναφέρθηκε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξη που έδωσε στο Reuters. «Ο ταχύτερος δρόμος είναι ο καλύτερος δρόμος, για την ανθρωπιστική βοήθεια“, τόνισε.

«Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος και έντιμος διαμεσολαβητής στην Μέση Ανατολή» επισήμανε στη συνέντευξή του ο Υπουργός υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας έχει καταδικάσει επανειλημμένα την επίθεση από την Χαμάς κατά του Ισραήλ.

Την ίδια στιγμή σημειώνει πως πιστεύει ότι οι ιστορικοί δεσμοί της με τον αραβικό κόσμο της προσδίδουν αξιοπιστία ως έντιμου διαμεσολαβητή.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις διαβουλεύσεις και με τις δύο πλευρές για την άμεση διάνοιξη ανθρωπιστικού διαδρόμου για ανθρωπιστική βοήθεια.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για εναλλακτικές λύσεις στο θέμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι ο ταχύτερος δρόμος είναι ο καλύτερος.

Περαιτέρω, το Ρόιτερς σημειώνει πως η Κύπρος έχει υποβάλει μια πρόταση, την οποία στηρίζει η Ελλάδα, για το άνοιγμα ενός θαλάσσιου διαδρόμου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους, πέραν εκείνου της μεθοριακής διάβασης της Ράφα με την Αίγυπτο.

Μια άλλη εναλλακτική λύση είναι μέσω ενός λιμανιού στο Ισραήλ και στη συνέχεια ένα βόρειο σημείο εισόδου στη Γάζα, σημείωσε. «Ο ταχύτερος δρόμος είναι ο καλύτερος δρόμος» τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, προσθέτοντας ότι η παύση των εχθροπραξιών για ανθρωπιστικούς λόγους είναι απαραίτητη.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα είναι σεβαστό, αλλά πρέπει να συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο και τις ανθρωπιστικές αξίες, ενώ ο παλαιστινιακός λαός πρέπει να διαφοροποιείται σαφώς από τη Χαμάς. «Δεν μπορούμε να ανεχθούμε την κατάσταση στη Γάζα», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών και προέταξε: «Είναι οι ανθρωπιστικές ηθικές αξίες που πρέπει να ενστερνιστούμε όλοι μας, και πρέπει να το κάνουμε άμεσα».

Μετά τον πόλεμο, είπε ο κ. Γεραπετρίτης, η διακυβέρνηση της Γάζας πρέπει να είναι «άκρως νομιμοποιημένη» και να αντιτίθεται στην τρομοκρατία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v