Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Θα ξεπεράσει τα 3,3 δισ. η αποκατάσταση των ζημιών στη Θεσσαλία

«Μέσα στις επόμενες ημέρες ξεκινά το επίδομα ενοικίου και συγκατοίκησης», επεσήμανε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή. «Ο δρόμος μπροστά μας είναι μακρύς και δύσκολος. Πληρώσαμε ένα βαρύ τίμημα στην αναμέτρηση με τις νέες κλιματικές συνθήκες».

Μητσοτάκης: Θα ξεπεράσει τα 3,3 δισ. η αποκατάσταση των ζημιών στη Θεσσαλία

Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία στην Μέση Ανατολή για την απελευθέρωση μιας πρώτης ομάδας Ισραηλινών ομήρων που συνδυάζεται με προσωρινή κατάπαυση του πυρός, εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

«Πρόκειται για δύο κρίσιμα βήματα, που επιδίωκε η ελληνική διπλωματία. Πολλά έχουν βέβαια ακόμα να γίνουν. Θα συνεχίσουμε να πρωτοστατούμε ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή μας», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή, έκανε λόγο για «απειλή για ολόκληρο τον πλανήτη. Είναι μια πραγματικότητα που δεν προσφέρεται για σκληρές κομματικές αντιπαραθέσεις. Το θέμα της κλιματικής κρίσης προϋποθέτει συναινέσεις και κοινές δράσεις. Οι επιθέσεις της φύσης θα εναλλάσσονται πότε με την μορφή των μέγα πυρκαγιών και ακραίων πλημμυρικών φαινομένων. Δεν θα αποτελούν έκτακτα φαινόμενα, αλλά ένα συχνότερο φαινόμενο που μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την πατρίδα μας».

Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι «πληρώσαμε ένα βαρύ τίμημα στην αναμέτρηση με τις νέες συνθήκες» και μίλησε για κάποιες «αναπόδραστες αλήθειες. Όπως ότι η άμυνα στην κλιματική κρίση είναι παγκόσμια και ότι χρέος της πολιτικής σήμερα είναι όχι να παρατηρεί μοιρολατρικά το φαινόμενο, αλλά να επεξεργαστεί νέα μέτρα αντίδρασης. Θα είμαι ο τελευταίος που θα δηλώσω ικανοποιημένος από τη διαχείριση των πρόσφατων θεομηνιών από το κράτος μας, πολύ περισσότερο όταν αυτό υποφέρει από παθογένειες δεκαετιών. Θα υπερασπιστώ όμως την προτεραιότητα στην προστασία της ζωής και το έργο χιλιάδων κρατικών λειτουργών και εθελοντών», είπε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε «εκατοντάδες πολίτες απεγκλωβίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε χώρους υποδοχής», ενώ επισήμανε πως δεν είναι «καθόλου αμελητέα τα μέτρα για την πρόληψη μιας μεγάλης υγειονομικής κρίσης». Έκανε λόγο για «ακραίες και πρωτόγνωρες συνθήκες για τη χώρα» και εστίασε στον τρόπο λειτουργίας της κρατικής αρωγής και της άμεσης ανακούφισης των πληγέντων:

«Είναι μια κατάκτηση και σημαντική πρόοδος σε σχέση με το τι συνέβαινε στο παρελθόν. Έχουμε εκταμιεύσει 120 εκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμούς 33.000 νοικοκυριών σε χρόνο ρεκόρ. Οι καταβολές συνεχίζονται δύο φορές την εβδομάδα».

Για τις υποδομές, τόνισε ότι «στα σχολεία δεν χάθηκαν ώρες μαθημάτων. Ήδη, σε συνεννόηση με Ένωση Εφοπλιστών, θα ανακατασκευαστούν 25 σχολεία. Έχουν ήδη ξεκινήσει αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα. Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα αποκαταστήσουμε τη γραμμή Λάρισα - Λιανοκλάδι, αντίστοιχη παρέμβαση σχεδιάζεται και για το τμήμα από Λάρισα για Βόλο. Μεγάλος στόχος μας είναι η σιδηροδρομική Αθήνα – Θεσσαλονίκη να γίνει καλύτερη και ασφαλέστερη».

Τα έργα υποδομής που έγιναν μετά τον Ιανό, ανέφερε ο πρωθυπουργός, «άντεξαν. Αυτή είναι η κατεύθυνση προς τους μελετητές, για έργα με σύγχρονες προδιαγραφές και ένα κόστος που θα το αντέχουμε. Η αποκατάσταση των ζημιών θα περάσει τα 3,3 δισ. Το μεγαλύτερο μέρος θα είναι ευρωπαϊκοί πόροι, που θα συμπληρωθούν από το πλεόνασμα της ανάπτυξης που φέρνει στην οικονομία η πολιτική μας. Ο δρόμος μπροστά μας είναι μακρύς και δύσκολος. Ξέρω ότι υπάρχει και οργή και θλίψη, στενοχώρια, απογοήτευση για το αν θα καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε. Από την άλλη, αυτή η τραγωδία είναι μια αφορμή για μεγάλες και τολμηρές μεταρρυθμίσεις».

Αναφέρθηκε και στη στήριξη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να καλυφθούν άμεσες ανάγκες σε δίκτυα και υποδομές. «Η αυτοδιοίκηση έχει αναλάβει συγκεκριμένες παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν ώστε το κράτος να ρίξει το βάρος στις υποδομές εθνικού χαρακτήρα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης ενώ στη συνέχεια ανέφερε αναλυτικά τις αποζημιώσεις που έχουν δοθεί στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς.

Απέναντι σε όλα αυτά, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, «η κυβέρνηση αντιπαρατάσσει τρεις προτεραιότητες: Την πιο άμεση κινητοποίηση για διάσωση ζωών στις μεγάλες θεομηνίες, τη μεγαλύτερη εξασφάλιση πόρων και ένα συνολικό σχέδιο άμυνας στην κλιματική επίθεση».

Το ζήτημα, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «δεν είναι μόνο η προστασία της Θεσσαλίας από τις πλημμύρες, αλλά οι αγρότες να έχουν επαρκές νερό για τα επόμενα χρόνια». Στα πλαίσια του κρατικού προϋπολογισμού, σημείωσε, «διπλασιάζουμε τα κονδύλια της κρατικής αρωγής από 300 στα 600 εκατομμύρια».

Κάλεσε όλους «να συμμετέχουμε στην κοινή άμυνα απέναντι στις επιθέσεις της φύσης» και έκανε γνωστό ότι «μέσα στις επόμενες ημέρες ξεκινά το επίδομα ενοικίου και συγκατοίκησης».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ιδιωτική ασφάλιση: «Παροτρύνουμε τους πολίτες με ένα πρόσθετο κίνητρο, μια έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ 10% για τα σπίτια που θα είναι ασφαλισμένα από φυσικές καταστροφές. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στο γεγονός ότι ζούμε σε σεισμογενή χώρα, ευάλωτη σε πυρκαγιές και πλημμύρες».

Και συνέχισε για τους αγρότες: «Δεν μασάω τα λόγια μου. Οι αγρότες έχουν λάβει σημαντικότατα ποσά σε αποζημιώσεις που ξεπερνούν κατά πολύ τα έσοδα του ΕΛΓΑ από ασφαλιστικές εισφορές. Ο κρατικός προϋπολογισμός από τα έσοδά του υποστήριξε τους αγρότες από 500 εκατομμύρια πρόσθετα από τις εισφορές που είχαν δώσει».

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για «πιθανές μετεγκαταστάσεις οικισμών. Στην Μεταμόρφωση οι κάτοικοι είναι επί της αρχής θετικοί. Προσωπικά είμαι απολύτως ανοιχτός να κατασκευάσουμε ένα νέο χωριό, με τις σύγχρονες προδιαγραφές, ώστε οι άνθρωποι να μην πνίγονται».

Χαρακτήρισε «σημαντική» την εμπλοκή των ειδικών επιστημόνων στην διαδικασία και ειδικά «στα ζητήματα των σεισμών να είμαστε πιο έτοιμοι και να μην φοβόμαστε τις ασκήσεις μεγάλης κλίμακας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το απευκταίο αυτό φαινόμενο».

Έθεσε ως προτεραιότητα την ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας με πρόσληψη 500 δασολόγων και διεμήνυσε ότι «η χώρα μας βρίσκεται πρωταγωνίστρια στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, στα ζητήματα μείωσης εκπομπών διοξειδίου άνθρακα και του φαινομένου του θερμοκηπίου».

Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε «να ακούσω την δική σας αντιπρόταση. Δεσμεύομαι ότι αν αυτή ξεπερνά συνθήματα και είναι ρεαλιστική, τότε, ναι, είμαι έτοιμος να ενσωματώσω οποιαδήποτε θετική ιδέα στο δικό μας σχέδιο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v