Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης - Ερντογάν: Το ατύχημα που δεν έγινε και τα επόμενα βήματα

Πώς αποτιμά η Αθήνα την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου και τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Το «μισογεμάτο» ποτήρι και η θετική ατζέντα. Ενημέρωση των κομμάτων στη Βουλή από τον Γιώργο Γεραπετρίτη.

Μητσοτάκης - Ερντογάν: Το ατύχημα που δεν έγινε και τα επόμενα βήματα

Χωρίς δυσάρεστα απρόοπτα και απρόβλεπτα ατυχήματα αλλά σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό εξελίχθηκαν τα πράγματα στη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν και τη συνεδρίαση του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας.

Οι αβρότητες και η ανταλλαγή φιλοφρονήσεων μεταξύ των δύο ηγετών έδωσαν και πήραν, αμφότεροι επέλεξαν να δουν το ποτήρι «μισογεμάτο» -όπως ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος στην ομόλογό του Κατερίνα Σακελλαροπούλου-, εστιάζοντας στη θετική ατζέντα και όχι στις μεγάλες τους διαφορές.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά και τις προετοιμασίες που είχαν γίνει τόσο για το Συμβούλιο όσο και για τις συμφωνίες που θα υπογράφονταν, υπήρχε εξαρχής αισιοδοξία ότι η χθεσινή μέρα θα κυλούσε ομαλά, χωρίς έκτακτες… αναταράξεις εξαιτίας των εξ Ανατολής προσκεκλημένων μας. Ωστόσο, επειδή ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ανέκαθεν απρόβλεπτος και πολλές φορές έχει εκπλήξει -συνήθως δυσάρεστα- με τη συμπεριφορά του, κρατούσαν «μικρό καλάθι». Τελικά το ατύχημα αποφεύχθηκε και από το τετ α τετ των δύο ηγετών μένει η αισιοδοξία τους για τη διατήρηση των «ήρεμων νερών» στο Αιγαίο.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανταποκρίθηκε θετικά στη χείρα φιλίας που είχε τείνει ο Έλληνας πρωθυπουργός και, σε αντίθεση με προηγούμενες φορές, αναφέρθηκε αρκετές φορές στο εποικοδομητικό κλίμα και στις προοπτικές ενίσχυσης των σχέσεων των δύο χωρών.

Ακόμα και όταν μίλησε για δήθεν «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη, ο κίνδυνος ενός διπλωματικού επεισοδίου δεν επιβεβαιώθηκε, μολονότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρενέβη εκτός προγράμματος, υπενθυμίζοντας τη ρητή αναφορά της Συνθήκης της Λωζάνης περί θρησκευτικής μειονότητας.

Μπορεί βεβαίως ο κ. Ερντογάν να μην απάντησε στο Μέγαρο Μαξίμου, όμως με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Αθήνα, επανέλαβε εξ αποστάσεως  τον όρο «τουρκική μειονότητα».

Συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη σχολίαζε ότι ο πρωθυπουργός συνόψισε μέσα σε πολύ λίγο χρόνο (όσο διήρκεσαν οι δηλώσεις των δύο) όλες τις βασικές ελληνικές θέσεις και τις κόκκινες γραμμές της χώρας, δεδομένου ότι αναφέρθηκε και στο Κυπριακό και στη μόνη μας διαφορά με την Τουρκία, την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ζήτημα που άφησε ανοικτό να παραπεμφθεί αργότερα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης («όταν οι συνθήκες ωριμάσουν»), μολονότι ο δρόμος -όπως αναγνωρίζουν στην κυβέρνηση- είναι μακρύς και δύσκολος για κάτι τέτοιο και απέχουμε πολύ ακόμα.

Απτά αποτελέσματα

Κάνοντας μια γενικότερη αποτίμηση της χθεσινής επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι αυτή «απέδειξε πως πέρα από τις διακηρύξεις στα λόγια, μπορούμε να φέρουμε απτά αποτελέσματα μέσω της συνεργασίας και του ειλικρινούς διαλόγου».

Όσον αφορά τη Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας, όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, «μας επιτρέπει ένα πραγματικό άλμα μπροστά. Να προχωρήσουμε με σύνεση και αποφασιστικότητα, χτίζοντας μια ειλικρινή σχέση στη βάση εκείνων που μας ενώνουν: Τις φιλικές σχέσεις, την ανάδειξη ενός τρόπου αποσυμπίεσης των διαφωνιών μας και ένα επίπεδο συνεργασίας αμοιβαία επωφελές στο οικονομικό, το εμπορικό και το κοινωνικό πεδίο».

Οι δύο πλευρές σκοπεύουν να συνεχίσουν τις συνομιλίες, τόσο σε επίπεδο ηγετών όσο και σε αυτό των υπουργών, προς υλοποίηση των υπογεγραμμένων συμφωνιών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη τον προσεχή Φεβρουάριο (σύμφωνα με το CNN Turk), συνοδευόμενος από Έλληνες επιχειρηματίες, κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου της Τουρκίας, την άνοιξη θα επισκεφθεί την Άγκυρα, ενώ θα έχει ένα ακόμα τετ α τετ με τον Ταγίπ Ερντογάν το καλοκαίρι, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση σκοπεύει να ενημερώσει την αντιπολίτευση σχετικά με τα αποτελέσματα από την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως την προηγούμενη εβδομάδα -πριν, δηλαδή, από την επίσκεψη- υπήρξε ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον υπουργό Εξωτερικών, έτσι και τώρα, έχει ζητηθεί από τη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής να συγκληθεί προκειμένου να ενημερωθούν οι πολιτικές δυνάμεις για τις εξελίξεις και τα βήματα προσέγγισης που σχεδιάζονται στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v