Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιπολίτευση: Τέσσερα «όχι» και ένα «κατ' αρχάς ναι» για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

«Επικίνδυνα παιχνίδια με το Σύνταγμα», αναγγελία εκτροπής, αγοραπωλησία πτυχίων, κερδοσκοπία βλέπουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Πλεύση, Ν. Αριστερά. «Ναι με επιφυλάξεις» από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Αντιπολίτευση: Τέσσερα «όχι» και ένα «κατ αρχάς ναι» για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Από οριακά θετική με επιφυλάξεις (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) μέχρι αντίθετη (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά) εμφανίσθηκε η εξ αριστερών της ΝΔ αντιπολίτευση για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων, την οποία, όπως αναμενόταν, ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο.  

Από την Αριστερά εγείρεται αφενός θέμα παράκαμψης του άρθρου 16 του Συντάγματος, που ορίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των πανεπιστημίων και, αφετέρου, ραγδαίας απαξίωσης των δημοσίων ΑΕΙ προς όφελος των ιδιωτικών.

«Η συνταγή είναι γνωστή και τηρήθηκε στην περίπτωση των νοσοκομείων, όπου υποβαθμίζονται με ταχείς ρυθμούς τα δημόσια για να στραφούν οι πολίτες στα πανάκριβα ιδιωτικά», αναφέρουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει απολύτως υποκριτικά ως πρώτη προτεραιότητα το δημόσιο πανεπιστήμιο, ενώ επί σχεδόν 5 χρόνια κάνει τα πάντα για την απαξίωσή του και τώρα παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με το Σύνταγμα. Ούτε δημόσιο ούτε ελεύθερο θέλει το ελληνικό πανεπιστήμιο ο πρωθυπουργός. Καμία έγνοια δεν έχει για τη δημόσια παιδεία, όπως δεν έχει και για τη δημόσια υγεία. Να κερδοσκοπήσουν συγκεκριμένοι επιχειρηματίες θέλει. Όλα είναι επιχείρηση για τον κ. Μητσοτάκη», τόνισε η εκπρόσωπος του κόμματος, Δώρα Αυγέρη.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, γνωρίζοντας ότι θα υποστεί πίεση κι επίθεση επειδή σπούδασε στις ΗΠΑ, έχει πάρει θέση εδώ και αρκετές ημέρες στο θέμα: διαφωνώντας με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, εστιάζει στην αναβάθμιση των δημοσίων, όχι μόνο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά, με αντιμετώπιση αρνητικών σημείων στη διοίκησή τους.

Εξήγησε δε, ότι δεν είναι αντίθετος στην παρέμβαση ιδιωτικών κεφαλαίων, αρκεί αυτά να κατευθύνονται σε τμήματα ή σχολές των ΑΕΙ («σε βραχίονες», έχει πει) και ο αυστηρός έλεγχος να ανήκει στις διοικήσεις τους.

Ν. Ανδρουλάκης: Κατ' αρχάς θετικό, αλλά…

Σε άλλο μήκος κύματος κινήθηκε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, καθώς εμφανίζεται να τελεί εν αναμονή του νομοσχεδίου, προαναγγέλλοντας ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο, εάν διαπιστώσει ότι τηρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει. 

«Αν ιδρυθεί ένα μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο στα πρότυπα των ευρωπαϊκών και αμερικανικών πανεπιστημίων με campus, με έρευνα, δεν θα μπούμε εμπόδιο, διότι θέλουμε να είμαστε μία σύγχρονη χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Προς τήρηση των ισορροπιών πάντως έθεσε ως προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ  την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου, «που αφορά σε εκατομμύρια Έλληνες και όχι μόνο τους λίγους».

Για να καταλήξει: «Εάν η ΝΔ φέρει κάτι, το οποίο υπονομεύει το δημόσιο και κάνει τα πτυχία εμπόριο μέσω μιας ιδιωτικής και κερδοσκοπικής αγοράς χωρίς κριτήρια, τότε θα είμαστε αρνητικοί».

ΚΚΕ: Αγοραπωλησία πτυχίων 

Για «αιτία πολέμου» κάνει λόγο το ΚΚΕ, θεωρώντας βέβαιη την καταδίκη των δημόσιων ΑΕΙ «σε μόνιμη υποχρηματοδότηση των δωρεάν υπηρεσιών και υποδομών για φοιτητές και εργαζομένους». 

Όπως τονίζει: «Το νομοσχέδιο που παραπλανητικά τιτλοφορείται ως “ελεύθερο πανεπιστήμιο“, μία “ελευθερία” υπηρετεί: την αγοραπωλησία πτυχίων, τόσο με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων όσο και με την επέκταση της εμπορευματοποίησης στα δημόσια: διπλά και κοινά πτυχία με πανεπιστήμια εξωτερικού, ξενόγλωσσα προπτυχιακά με δίδακτρα, κ.λπ.

Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος της πρεμούρας της κυβέρνησης, να παρακάμψει το άρθρο 16 του συντάγματος, με αξιοποίηση του επικίνδυνου για όλα τα θέματα άρθρου 28, μέχρι να είναι δυνατή η αναθεώρησή του».

Α. Χαρίτσης: Όχι, ευχαριστώ

«Ιδιωτικά πανεπιστήμια; Οχι, ευχαριστώ», τιτλοφορείται η μακροσκελής ανάρτηση του Αλέξη Χαρίτση στα social media.

«Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα το σχέδιό της για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας. Πρόκειται για έναν διακηρυγμένο στόχο της Νέας Δημοκρατίας. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Αφορούν τον βαθύ ιδεολογικό πυρήνα της ελληνικής Δεξιάς και εξυπηρετούν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα που βλέπουν μια ακόμα ευκαιρία κερδοσκοπίας. 
Το ‘ελεύθερο πανεπιστήμιο' που επαγγέλλεται η κυβέρνηση είναι ένα ψέμα. Είναι ο δρόμος για τη δημιουργία αποφοίτων πολλαπλών ταχυτήτων και της υποβάθμισης των πανεπιστημίων της χώρας μας. Για να το επιτύχει αυτό, στηρίζεται σε μια διασταλτική ερμηνεία του άρθρου 28 του Συντάγματος που καταστρατηγεί ευθέως το άρθρο 16. Δεν είναι όμως μόνο θέμα συνταγματικής τάξης. Είναι ζήτημα βαθιά κοινωνικό και πολιτικό», σημείωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς.

Και δεσμεύθηκε για «μάχες μέσα κι έξω από τη Βουλή», ώστε να μην περάσει το νομοσχέδιο.

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Αναγγελία εκτροπής

«Το άρθρο 16 του Συντάγματος απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και δεν μπορείτε να το υπερβείτε με τους τρόπους που απεργάζεσθε», δήλωσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Και πρόσθεσε: «Δεν νομιμοποιείσθε να ανακοινώνετε και να ανακοινώνει ο πρωθυπουργός ότι θα το έχει κάνει και Νόμο του Κράτους, Κύριος οίδε με ποια διαδικασία, μέσα στον πρώτο μήνα του 2024. Αυτό είναι αναγγελία εκτροπής και θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όταν, όχι απλώς αναγγέλλετε εκτροπή, αλλά το κάνετε στο πεδίο της Παιδείας. Γιατί θα πρέπει να ξέρετε ότι γύρω από την Παιδεία συσπειρώθηκαν, αγωνίστηκαν και κατέκτησαν δικαιώματα και δημοκρατικές εγγυήσεις διαχρονικά οι νέοι άνθρωποι, οι μαθητές, οι φοιτητές. Διαχρονικά οι άνθρωποι του πνεύματος και των γραμμάτων, αυτοί που μάλλον τους περιφρονείτε, όπως και συνολικά περιφρονείτε την Παιδεία και τον Πολιτισμό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v