Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Τα τέσσερα ανοικτά μέτωπα και η… ανάσα των F-35

Πως διαχειρίζεται το Μέγαρο Μαξίμου την οργή αγροτών και φοιτητών. Συσκέψεις σήμερα και αύριο για να εκτονωθεί η ένταση. Η ακρίβεια, τα ομόφυλα ζευγάρια και οι απώλειες στα δεξιά της ΝΔ.

Κυβέρνηση: Τα τέσσερα ανοικτά μέτωπα και η… ανάσα των F-35

Η απόλυτη κυριαρχία της κυβέρνησης, όπως αποτυπώνεται στο σύνολο των δημοσκοπήσεων έστω και με μειωμένα τα ποσοστά της ΝΔ σε σχέση με τις εκλογικές της επιδόσεις, δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα εκλείπουν. Το αντίθετο. Είτε προέρχονται εκ των έσω, όπως οι διαφωνίες γαλάζιων στελεχών για το νομοσχέδιο των ομόφυλων ζευγαριών είτε από κοινωνικές ομάδες, όπως οι φοιτητές και οι αγρότες που έχουν βγει στους δρόμους για διαφορετικούς λόγους, οι «πονοκέφαλοι» στο Μέγαρο Μαξίμου πληθαίνουν. Αν συνυπολογιστεί και το μεγαλύτερο «αγκάθι» που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία, η ακρίβεια, συντίθεται μια τετράδα – φωτιά, την οποία καλούνται να… σβήσουν με άμεσες, συνοπτικές διαδικασίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του πριν λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σημερινή ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, για τους αγρότες. Παρόντες θα είναι, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος. Με την απειλή του φόβου των κλειστών εθνικών οδών, η κυβέρνηση θα εξετάσει τις δυνατότητες νέων παρεμβάσεων για τον πρωτογενή τομέα και δη τους πληγέντες Θεσσαλούς γεωργούς και κτηνοτρόφους.

«Στεκόμαστε στο πλευρό των αγροτών και δεν θα διστάσουμε και να συζητήσουμε και να συγκρουστούμε για να λύσουμε προβλήματα και να αποβάλλουμε άγχος, αγωνίες και ανασφάλεια από τους Έλληνες αγρότες», δήλωσε ο κ. Αυγενάκης, προαναγγέλλοντας ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να προχωρήσει σε μετωπική σύγκρουση με τους επαγγελματίες του χώρου.

Όσον αφορά τις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια λόγω του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα που έρχεται στη Βουλή, στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για «θλιβερές μειοψηφίες», συνήθως πολιτικά υποκινούμενες από κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αύριο, Δευτέρα, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, καλεί έκτακτη σύγκληση -μέσω τηλεδιάσκεψης- της Συνόδου των Πρυτάνεων προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση. Σε πρόσφατη, εξάλλου, σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε η αξιοποίηση της τεχνολογίας για να μπορούν να δοθούν, εφόσον χρειαστεί, οι εξετάσεις ψηφιακά.

«Η κυβέρνηση θέλει να περάσει ο νόμος και να διασφαλιστεί η εξεταστική. Η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων είναι προς όφελος των δημόσιων πανεπιστημίων και των φοιτητών τους. Δεν θέλουμε να ρίξουμε νερό στον πολιτικό χώρο της Αριστεράς που επενδύει στο μπάχαλο των πανεπιστημίων. Μειοψηφίες διαχρονικά παίρνουν τις αποφάσεις για τις καταλήψεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

«Δυναμικό φαινόμενο»

Στο θέμα του υψηλού πληθωρισμού και της ακρίβειας, παρά τα συνεχή μέτρα που ανακοινώνονται και λαμβάνονται, το αποτέλεσμα δεν είναι το προσδοκώμενο. Το Μέγαρο Μαξίμου κάνει λόγο για «δυναμικό φαινόμενο για το οποίο πρέπει να έχει δυναμική αντιμετώπιση» και εστιάζει στους γνωστούς τρεις άξονες: την αύξηση του εισοδήματος με μόνιμα μέτρα, τους αυξημένους ελέγχους κατά της αισχροκέρδειας και τις στοχευμένες παρεμβάσεις με προσωρινές πρωτοβουλίες.

Πάντως, το πρόβλημα των υψηλών τιμών, μολονότι αφορά το σύνολο των πολιτών, δεν είναι το κυρίαρχο στον δημόσιο διάλογο, όπου το τελευταίο διάστημα την μερίδα του… λέοντος κατέχει ο γάμος και η τεκνοθεσία των ομοφύλων ζευγαριών. Και μπορεί το αίνιγμα με τους υπουργούς και ειδικά τον Μάκη Βορίδη να λύθηκε με την επιλογή του να απέχει από την ψηφοφορία, ωστόσο άγνωστο είναι τι μέλλει γενέσθαι με τους διαφωνούντες υφυπουργούς και τον αριθμό των βουλευτών που δεν θα υπερψηφίσουν. Αυτοί υπολογίζονται γύρω στους 40, την ίδια ώρα που οι πιέσεις που δέχονται από τις τοπικές κοινωνίες και την Εκκλησία είναι μεγάλες. Το νομοσχέδιο, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως τις τελευταίες ώρες έχουν έναν λόγο να χαμογελούν και αυτός είναι το «πράσινο φως» που έδωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ για την αγορά από την Ελλάδα έως 40 μαχητικών αεροσκαφών τελευταίας γενιάς F-35 και την παραχώρηση στρατιωτικού υλικού, όπως τέσσερα πλοία LCS, δύο μεταγωγικά C-130, 60 τεθωρακισμένα και περιπολικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για «μία σημαντική ημέρα για την εθνική μας άμυνα και για την ελληνική διπλωματία» και έχει πλέον ένα επιπλέον αφήγημα - όπλο στην φαρέτρα της επιχειρηματολογίας του για την Ελλάδα που «μεγαλώνει και θωρακίζεται». Με τη εξέλιξη αυτή, την οποία θα προτάξει στον δημόσιο διάλογο η κυβέρνηση, θα διεκδικηθούν να ανακτηθούν χαμένοι πόντοι και να καλυφθούν απώλειες στα δεξιά της ΝΔ, όπως έχει προκύψει από την κεντρώα εφαρμοζόμενη πολιτική.

Είναι ένας από τους λόγους που και αρκετοί εντός της κυβερνώσας παράταξης, οι οποίοι τοποθετούνται στην επονομαζόμενη λαϊκή δεξιά, αισθάνονται «έξω από τα νερά τους», με πρώτο τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Το επόμενο «κτύπημα» αυτού αναμένεται από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για τα ομόφυλα ζευγάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v