Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Οι σύνεδροι δεν θέλουν νέα προεδρική εκλογή

Η πρόταση για ακύρωση της δικαδικασίας διατυπώθηκε από τον Όθωνα Ηλιόπουλο. Κασσελάκης: «Χρειάζομαι την έγκρισή σας, δεν θα γίνω Ιφιγένεια». Επισήμως υπέρ ο Σ. Φάμελλος. Εναλλακτική λύση, αντί εκλογών, από Ν. Παππά.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι σύνεδροι δεν θέλουν νέα προεδρική εκλογή

Ανεξέλεγκτη τροπή δείχνει να παίρνει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των συνέδρων που ζητούν να ακυρωθεί η νέα διαδικασία εκλογής προέδρου, κάνοντας λόγο για διαλυτική εσωστρέφεια.

Στην ίδια κατεύθυνση τάχθηκαν ήδη Σωκράτης Φάμελλος και Νίκος Παππάς, ο οποίος κατέθεσε εναλλακτική «ενωτική λύση» αντί νέας προσφυγής στις εσωκομματικές κάλπες. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ακύρωση της διαδικασίας προκρίνεται (ή και υποβοηθείται) από στελέχη που δεν θέλουν, αυτή τη στιγμή, να πάρουν θέση υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη ή της Όλγας Γεροβασίλη, η οποία δήλωσε «παρούσα».

Κατά άλλες πληροφορίες, η εξέλιξη αποδίδεται στην οργή που επικρατεί στη βάση του κόμματος για την «ξαφνική προσφυγή σε εσωκομματικές κάλπες τρεις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές», όπως έχουν τονίσει πολλοί σύνεδροι στις ομιλίες τους.

Διατυπώνονται συνεπώς φόβοι ότι αυτό το κλίμα θα οδηγήσει σε ενίσχυση του νυν προέδρου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μελλοντικές κινήσεις.

Αναλυτικά:

Ο ένας μετά τον άλλον παίρνουν τον λόγο εκφράζοντας από προβληματισμό έως οργή για την προσφυγή σε νέες εσωκομματικές κάλπες, δεδομένου ότι σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς… πέντε μήνες από την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, ο βουλευτής Επικρατείας Όθων Ηλιόπουλος έθεσε και επισήμως την πρόταση από το βήμα του συνεδρίου καταχειροκροτούμενος. «Σταματάει εδώ η συζήτηση για εκλογή προέδρου, εκλέγουμε Κεντρική Επιτροπή, ρίχνουμε όλες τις δυνάμεις μας στη μάχη των ευρωεκλογών και πάμε σε συνέδριο μετά», είπε.

Νωρίτερα, την αντίθεσή του σε νέα προεδρική εκλογή εξέφρασε ο Σωκράτης Φάμελλος, μέσω του «Στο Κόκκινο», ενώ οι πληροφορίες εμφανίζουν θετικό και τον Νίκο Παππά.

Ν. Παππάς: «Η Όλγα δίπλα στον Στέφανο», όχι εκλογές

Ο κ. Παππάς, μιλώντας το απόγευμα του Σαββάτου στο συνέδριο, τάχθηκε κατά της νέας προεδρικής εκλογής, προτείνοντας την εξής «ενωτική λύση», όπως είπε:

  • Να ανασυγκροτηθεί από τη Δευτέρα Εκτελεστικό Γραφείο ως διαρκές πολιτικό κέντρο, συνθετικό και συμπεριληπτικό.
  • Να προχωρήσει ο πρόεδρος στην ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος, «όπως έχουμε αποφασίσει συλλογικά».
  • Οι αποφάσεις να τεθούν υπόψη του Διαρκούς Συνεδρίου του κόμματος «και να ληφθούν όχι κατ' ανάγκην δια ζώσης».
  • Από τη Δευτέρα να δώσουμε μάχη για τις ευρωεκλογές.

Ο κ. Παππάς επικαλέστηκε την παραδοχή του κ. Κασσελάκη ότι «έχει κάνει λάθη», ιεραρχώντας ως πιο σημαντικό τη μη συλλογική λειτουργία του κόμματος.

Εκθειάζοντας την Όλγα Γεροβασίλη, τόνισε πως «πρέπει να έχει ξεχωριστή θέση δίπλα στον Στέφανο». Δεν εξήγησε όμως με ποιο θεσμικό ρόλο μπορεί να γίνει αυτό, για παράδειγμα ως πρόεδρος της Κ.Ο. ή σε κάποιο άλλο κομματικό αξίωμα.

Συλλογή υπογραφών - «Δεν θα γίνω Ιφιγένεια»

Από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία συλλογής υπογραφών από συνέδρους εναντίον των νέων εσωκομματικών εκλογών για εκλογή προέδρου. Ωρα με την ώρα δε, μεγαλώνει ο αριθμός των συνέδρων που θέτουν αυτό το θέμα από το βήμα του συνεδρίου, μιλώντας για διαλυτική κατάσταση.

Το μεσημέρι, σύνεδροι ζήτησαν από τον κ. Κασσελάκη να υπογράψει το αίτημα, ωστόσο εκείνος απάντησε ότι «Χρειάζομαι την έγκρισή σας, δεν θα γίνω Ιφιγένεια».

Θα ήταν εξαιρετικά σουρεάλ πάντως ο πρόεδρος ενός κόμματος να υπογράφει αίτημα να μη γίνουν εκλογές…για νέο πρόεδρο.

Να σημειωθεί ότι η διαδικασία προεδρικής εκλογής θα ανοίξει υποχρεωτικά στην περίπτωση που παραιτηθεί ο κ. Κασσελάκης, όπως έγινε πέρυσι τον Ιούνιο με την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα.

Η απουσία του πρώην προέδρου και πρώην πρωθυπουργού από το συνέδριο έχει επισημανθεί από πολλούς συνέδρους: «Αλέξη, έπρεπε να είσαι εδώ, να σε ακούσουμε και να μας ακούσεις», είπαν πολλοί.

Υποψηφιότητα Γεροβασίλη και η στάση Τσίπρα

Εάν, πάντως, αποφασιστεί νέα προεδρική εκλογή και καταθέσει υποψηφιότητα η Όλγα Γεροβασίλη, η προσοχή θα στραφεί στον Αλέξη Τσίπρα, καθώς το ερώτημα που τρέχει από χθες είναι αν θα στηρίξει δημοσίως την κ. Γεροβασίλη ή εάν θα προτιμήσει να το κάνει μέσω διαρροών. Επίσης, στην πρώτη περίπτωση, εάν θα το κάνει αμέσως ή στην πορεία προς τις εσωκομματικές κάλπες.

Πολλά στελέχη που τάσσονται στο πλευρό της υποστηρίζουν ότι η έμπειρη βουλευτής, και πρώην υπουργός, δεν θα έκανε το «μεγάλο βήμα» αν δεν είχε εξασφαλίσει την καθαρή στήριξη του κ. Τσίπρα.

Το βέβαιο είναι πως θα ταχθούν αμέσως στο πλευρό της στελέχη του κλειστού περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού, όπως, για παράδειγμα, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ώστε να δώσουν το στίγμα.

Στο πλευρό της θα βρεθούν και οι: Χρήστος Σπίρτζης, Κώστας Ζαχαριάδης, Διονύσης Τεμπονέρας, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Μαρία Κουβέλη.

Ερωτηματικά και ουδετερότητες

Μέχρι χθες δεν ήταν βέβαιο εάν θα δώσει (και αμέσως) στήριξη στην κ. Γεροβασίλη ο Νίκος Παππάς. Σύμφωνα με στελέχη που έχουν ενεργό ρόλο στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις των τελευταίων ωρών, “έχει πει το ναι”, ωστόσο ισχύουν και για τον ίδιον τα ερωτήματα που “τρέχουν” για τον κ. Τσίπρα.

Ο Παύλος Πολάκης δείχνει να προτιμά την ουδετερότητα. Από τη μια, είναι γνωστό ότι δεν διατηρεί καλές σχέσεις με την κ. Γεροβασίλη τα τελευταία χρόνια (σ.σ. η ίδια, τέτοιες ημέρες πέρυσι, είχε υποστηρίξει την απόφαση Τσίπρα για αποκλεισμό του από το ψηφοδέλτιο Χανίων λόγω της επίμαχης ανάρτησης που είχε κάνει για τους δικαστές, ασχέτως της συμμετοχής του, τελικά).

Από την άλλη, οι σχέσεις του με τον κ. Κασσελάκη έχουν διαρραγεί, παρότι ήταν ο βασικός υποστηρικτής του για την διεκδίκηση της προεδρίας του κόμματος τον περσινό Σεπτέμβριο.

Ουδετερότητα λόγω θεσμικού ρόλου, τουλάχιστον στην αρχική φάση, αναμένεται να τηρήσουν και οι δύο γραμματείς, Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης. Ενώ ο Γιώργος Τσίπρας κρατάει ακόμα κλειστά τα δικά του χαρτιά.

Στ.Κασσελάκης: “Δεν με άφησαν”

Από την άλλη πλευρά, ο Στέφανος Κασσελάκης εκπέμπει αισιοδοξία ότι θα (ξανα)βγει νικητής από τις εσωκομματικές κάλπες.

Στελέχη που τον στηρίζουν παραδέχονται πως εάν ο κ. Τσίπρας ταχθεί ανοικτά στο πλευρό της κ. Γεροβασίλη “τα πράγματα θα δυσκολέψουν” καθώς ο νυν πρόεδρος θα αναμετρηθεί “με το θεριό”.

Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι τα μέλη στα οποία απευθύνεται ο κ. Κασσελάκης, νέα και παλαιότερα, δεν θα επηρεαστούν από “το νεύμα” που θα δώσει στην αντίπαλο ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός.

Το βασικό όπλο με το οποίο θα μπουν στη μάχη οι οπαδοί του είναι ότι “από την ημέρα που εξελέγη πρόεδρος δεν τον άφησαν ούτε στιγμή ήσυχο”, καθώς στο πρώτο δίμηνο αποχώρησε η “Ομπρέλα” και “η ομάδα Αχτσιόγλου” ενώ μετά τις γιορτές άρχισαν οι κόντρες από τα “παλαιά” κομματικά στελέχη.

Όπως έδειξε ο ίδιος στην ομιλία του προς το συνέδριο την Πέμπτη, θα παραδεχτεί ότι “έκανε λάθη”, αλλά θα τα αποδώσει στην πίεση που δέχθηκε και στην πεποίθηση του πως “τα μέλη προηγούνται των οργάνων”, ενώ δεν πρόκειται να επιχειρήσει “συμφωνίες κάτω από το τραπέζι” για να πετύχει ευρύτερη στήριξη.

Μέχρι στιγμής, τον στηρίζουν οι: Ευάγγελος Αποστολάκης, Θεοδώρα Τζάκρη, Ρένα Δούρου, Δώρα Αυγέρη, Βασίλης Κόκκαλης, Νίνα Κασιμάτη, Πέτρος Παππάς,, Ραλλία Χρηστίδου, Νίκος Σκορίνης και Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Υπέρ αναμένεται να σταθεί ο πρώην γραμματέας (και πρόεδρος του συνεδρίου) Πάνος Ρήγας.

Κάλπες στις 10 Μαρτίου ή στις 7 Απριλίου

Στο έτερο ερώτημα πότε θα στηθούν οι εσωκομματικές κάλπες, η πλευρά Κασσελάκη προτιμάει την 10η Μαρτίου, καθώς την ημέρα αυτή έχουν ήδη οριστεί εκλογές για τα νέα Συντονιστικά των οργανώσεων και τις Νομαρχιακές επιτροπές.

Ο κ. Κασσελάκης μίλησε για τετραπλές εκλογές, δηλαδή την ίδια ημέρα να προστεθούν και οι κάλπες για νέα Κεντρική Επιτροπή και Πρόεδρο, ώστε να υπάρχει μετά ένα καθαρό τρίμηνο για την μάχη των ευρωεκλογών.

Η πλευρά των κομματικών στελεχών και η κ. Γεροβασίλη εκτιμούν ότι είναι πρακτικά αδύνατον να οργανωθούν τετραπλές εκλογές σε 12 ημέρες, ενώ οι επόμενες Κυριακές (μετά τις 10 Μαρτίου) είναι απαγορευτικές λόγω τριημέρου Καθαράς Δευτέρας και διημέρου 25ης Μαρτίου.

Συνεπώς, θα προτείνουν την 7η Απριλίου, ώστε, επιπλέον, να υπάρχει επαρκής χρόνος για την καμπάνια των υποψηφίων.

Πότε πάει φαντάρος ο κ. Κασσελάκης

Όσο για το στρατιωτικό του κ. Κασσελάκη, οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν είναι υποχρεωτικό να παρουσιαστεί στις 15 Μαρτίου για να εκτίσει την 20ήμερη θητεία, όπως προβλέπεται για τους Έλληνες που ζούσαν στο εξωτερικό συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Όπως αναφέρουν οι γνωρίζοντες, έχει δικαίωμα να παρουσιαστεί στο στρατό “μέχρι το τέλος Ιουνίου”, οπότε θα μπορεί να ασχοληθεί με την καμπάνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v