Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή φέρνουν τα Τέμπη

Στο κόκκινο ο πολιτικός υδράργυρος με την πρόταση δυσπιστίας. Επιχείρηση αποσταθεροποίησης βλέπει η κυβέρνηση. Αντιπολίτευση: Η επιχείρηση συγκάλυψης «επέβαλε» την πρόταση μομφής. Οργή στο Μαξίμου από το αίτημα Κασσελάκη για εκλογές με διεθνή επιτήρηση λόγω «Αννας Μισέλ γκέιτ».

Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή φέρνουν τα Τέμπη

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, με αφορμή το δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής για «μονταζιέρα» στις συνομιλίες του σταθμάρχη στα Τέμπη.

Με πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και σε συνεργασία με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης κατατίθεται πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης ζητά την άμεση προσφυγή στις κάλπες παρουσία διεθνών παρατηρητών και η κυβέρνηση «σηκώνει το γάντι», καταγγέλλοντας τα κόμματα της μειοψηφίας και «οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα».

Το ραντεβού όλων πλέον δίδεται στη Βουλή, όπου η πόλωση αναμένεται να εκτιναχθεί ακόμα περισσότερο και οι πολιτικοί αρχηγοί να ανταλλάξουν σφοδρά πυρά ενόψει και των επικείμενων Ευρωεκλογών.

«Καλοδεχούμενη»

Στην κυβέρνηση χαρακτηρίζουν «καλοδεχούμενη» την πρόταση του κ. Ανδρουλάκη και θεωρούν ότι από τη συζήτηση στη Βουλή θα βγει συσπειρωμένη όχι μόνο η Κοινοβουλευτική Ομάδας της ΝΔ, αλλά και η μουδιασμένη τελευταία βάση του κόμματος.

Η αρχική πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης ήταν να πάνε στις κάλπες με χαμηλούς τόνους στο θέμα των Τεμπών και με θετική ατζέντα, ωστόσο οι εξελίξεις ανατρέπουν τους σχεδιασμούς. Θεωρείται πιθανό ο πρωθυπουργός να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του, ενώ φέρεται αποφασισμένος να βγει ο ίδιος μπροστά στην προσπάθεια αποτελεσματικής αντιμετώπισης της πίεσης που δέχεται εσχάτως η κυβέρνησή του.

Σε καμία περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμεί ο δημόσιος προεκλογικός διάλογος να είναι μονοθεματικός (για τα Τέμπη), όπως φαίνεται να επιδιώκουν κόμματα της αντιπολίτευσης. Θα κατηγορήσουν δε αυτά ότι ταυτίζεται με συγκεκριμένα συμφέροντα με σκοπό την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης και της χώρας.

Το αφήγημα του κινδύνου της αποσταθεροποίησης θα είναι το βασικό σε αυτή τη συγκυρία εκ μέρους της κυβέρνησης, που απορρίπτει τα περί «μονταζιέρας» ως ανυπόστατες θεωρίες συνωμοσίας. Δεν θεωρεί τυχαία τη στιγμή που το θέμα έρχεται στη δημοσιότητα, 2,5 μήνες πριν από τις κάλπες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επισημαίνουν ότι πρόκειται για επανάληψη περσινών ρεπορτάζ της ΕΡΤ και άλλων ΜΜΕ. Η δικαιοσύνη έχει όλο το υλικό στα χέρια της, επισημαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, απορρίπτοντας το ζητούμενο αλλοίωσης στοιχείων.

Παράλληλα, δεδομένη θεωρείται η σκληρή κριτική που θα ασκηθεί από τους κυβερνητικούς βουλευτές στον Στέφανο Κασσελάκη, τον οποίο το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζει «υπονομευτή της δημοκρατίας», με αφορμή το αίτημά του για τις εκλογές.

«Είναι αδιανόητο, 50 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα, ο αρχηγός του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να προσβάλλει τόσο βάναυσα την λαϊκή βούληση και να παρουσιάζει την Ελλάδα ως τριτοκοσμική χώρα. Δεν πρόκειται να αφήσουμε ούτε μισή σπιθαμή αμφισβήτησης της Δημοκρατίας μας στους υπονομευτές της και τους υποκινητές τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Στη Βουλή, όπως σημειώνουν στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, θα δοθούν όλες οι απαντήσεις, δεν θα αφήσουν τίποτα να πέσει κάτω και «θα αναδειχθεί η τυμβωρυχία και η εργαλειοποίηση της τραγωδίας των Τεμπών από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ». Ταυτόχρονα, θα δοθεί η ευκαιρία να διευρυνθεί η ατζέντα του διαλόγου, με πεπραγμένα της κυβέρνησης, το μεταρρυθμιστικό της έργο και τα επόμενα στοιχήματα.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Προφανώς οι κυβερνήσεις δεν “πέφτουν” από πρόταση δυσπιστίας που τους υποβάλει η αντιπολίτευση, όμως η κίνηση σε αυτή τη δεδομένη στιγμή θα ασκήσει την ισχυρότερη δυνατή πίεση στους κυβερνητικούς βουλευτές.

Με αυτό το σκεπτικό στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναδεικνύουν τη σημασία του “μέγιστου κοινοβουλευτικού όπλου”, δηλαδή της κατάθεσης πρότασης μομφής στην κυβέρνηση. Και εξηγούν: “είναι διαφορετικό να κάνεις την κίνηση για ένα θέμα που συγκεντρώνει την αποδοχή του συνόλου των κυβερνητικών βουλευτών, όπως για παράδειγμα τα μη κρατικά πανεπιστήμια, και διαφορετικό να την κάνεις μετά από τόσες αποκαλύψεις για την επιχείρηση συγκάλυψης των ευθυνών που οδήγησαν στην τραγωδία στα Τέμπη”.

Ως προς το πρώτο φωτογραφίζουν τη Νέα Αριστερά, καθώς είχε ζητήσει να κατατεθεί πρόταση μομφής για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Για το δεύτερο, η αποκάλυψη χθες (από το “Βήμα”) του μοντάζ που έγινε με τις συνομιλίες σταθμάρχη-οδηγού λειτούργησε ως “η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, όπως τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την ανακοίνωση της πρόθεσης του να ζητήσει από τα δημοκρατικά κόμματα να συμπράξουν για την κατάθεση της πρότασης.

“Έχει πολύ μεγάλη σημασία, πολιτική και συμβολική, η στάση και οι ομιλίες των κυβερνητικών βουλευτών μετά την τροπή που πήρε η υπόθεση της συγκάλυψης, τις δυναμικές παρεμβάσεις των συγγενών των θυμάτων, το περίπου 1,5 εκατομμύριο υπογραφών στο ψήφισμα τους για απονομή δικαιοσύνης και την έκρηξη οργής απέναντι στον Κώστα Αχ. Καραμανλή”, σημειώνουν στελέχη της αντιπολίτευσης. Επισημαίνοντας την άσχημη εικόνα που προκάλεσε η απουσία τόσο του κ. Καραμανλή όσο και του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη συζήτηση στη Βουλή την Τετάρτη πάνω στα πορίσματα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα αίτια της τραγωδίας.

Εκλογές με επιτήρηση λόγω «Άννα Μισέλ γκέιτ»

Με βάση τα παραπάνω, αλλά και τις νέες αποκαλύψεις για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού που συνέθεσαν το αποκαλούμενο “Άννα Μισέλ γκέιτ”, ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε το παραπάνω βήμα που, όπως αποδείχθηκε, εξόργισε το Μαξίμου: ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και την προσφυγή σε εκλογές τις οποίες, όμως, θα επιβλέψουν διεθνείς παρατηρητές.

Κατά τις πληροφορίες μας, το αίτημα αυτό, της επίβλεψης δηλαδή, επρόκειτο να το υποβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τις ευρωεκλογές, ωστόσο η πρωτοβουλία επισπεύσθηκε λόγω της τροπής που πήραν οι εξελίξεις με την πρόταση μομφής.

“Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μητσοτάκης ζητούσε κάθε ημέρα εκλογές, τώρα που τις ζήτησε ο Στέφανος Κασσελάκης βαφτίσθηκε υπονομευτής του πολιτεύματος από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο”, αναφέρουν στελέχη του κόμματος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Παύλου Μαρινάκη. Και σημειώνουν ότι μετά από τόσες αποκαλύψεις για τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και, πλέον, διαρροή προσωπικών στοιχείων εκλογέων, “ναι, έχουμε κάθε λόγο να φοβόμαστε ότι δεν θα τηρηθεί το αδιάβλητο τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις εθνικές εκλογές, όποτε γίνουν”.

Συνδιαμόρφωση του αιτήματος για πρόταση μομφής

Δεδομένου ότι η πρόταση δυσπιστίας υποβάλλεται σε συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, δηλαδή αύριο το πρωί, τα κόμματα που έχουν συμφωνήσει με αυτή την κίνηση θα πρέπει να καταλήξουν μέχρι απόψε στο κείμενο του αιτήματος. Εάν, δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ διέθετε τους 50 βουλευτές που επιβάλλει το Σύνταγμα, θα μπορούσε να καταθέσει την πρότασή του με όποιο σκεπτικό έκρινε σωστό.

Τώρα όμως, επειδή διαθέτει 32 βουλευτές και, εξ’ αυτού του λόγου, ζήτησε από τα δημοκρατικά κόμματα να στηρίξουν αυτή την κίνηση, “είναι προφανές ότι το κείμενο πρέπει να συνδιαμορφωθεί”, όπως λένε πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Κι αυτή η προσπάθεια πρέπει να ολοκληρωθεί απόψε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v