Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θέση μάχης παίρνουν τα κόμματα για την τριήμερη κόντρα στη Βουλή

«Θα πέσουν οι μάσκες», επιμένει η κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν δέχεται «συνδιαμόρφωση» του αιτήματος και θα ζητήσει υπογραφές στο δικό του κείμενο. ΣΥΡΙΖΑ: «Το κάλεσμα που απηύθυνε ο κ. Ανδρουλάκης επειδή δεν διαθέτει 50 βουλευτές απαιτεί συνεργασία».

Θέση μάχης παίρνουν τα κόμματα για την τριήμερη κόντρα στη Βουλή

Τα ξίφη τους ακονίζουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση για την τριήμερη μάχη της Βουλής, με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας που θα κατατεθεί -και πιθανότατα θα ξεκινήσει- σήμερα με πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη και με αφορμή το δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» για την τραγωδία των Τεμπών.

Η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής θα ξεκινήσει στις 3 μ.μ. και από εκείνη τη στιγμή και μετά θα υπάρχει η δυνατότητα να κατατεθεί επισήμως το αίτημα της αντιπολίτευσης. Κατά τα φαινόμενα, η τριήμερη διαδικασία θα ξεκινήσει άμεσα, λίγη ώρα αργότερα, προκειμένου να ολοκληρωθεί μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και να γίνει και η σχετική ψηφοφορία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλουν να σύρεται επί μακρόν η υπόθεση, αλλά αντίθετα να διεξαχθεί το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου «να δοθούν απαντήσεις για όλους και για όλα». Η τελική στρατηγική που θα εφαρμοστεί θα οριστικοποιηθεί κατά τον σημερινό «πρωινό καφέ», με τη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος θα έχει επιστρέψει από τον διήμερη επίσκεψη στον Καναδά.

Οι τόνοι πάντως από τα κυβερνητικά στελέχη στη Βουλή αναμένεται να είναι ιδιαίτερα υψηλοί. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, «θα πέσουν οι μάσκες και θα αποκαλυφθεί ποιος εργαλειοποιεί την τραγωδία των Τεμπών. Δεν θα μείνει τίποτα θολό και ασαφές και θα αναδειχθεί η προσπάθεια της αντιπολίτευσης και οικονομικών συμφερόντων για αποσταθεροποίηση της χώρας».

Ιδιαίτερα αιχμηροί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο κατηγορούν ότι «λειτουργεί ως εμπροσθοφυλακή» αυτής της προσπάθειας, ενώ από το γαλάζιο στόχαστρο δεν θα ξεφύγει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης για την «αδιανόητη» -όπως την χαρακτηρίζουν- πρότασή του για «ήρεμη και αξιοπρεπή» παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και προκήρυξη εκλογών παρουσία διεθνών  παρατηρητών. Επισημαίνουν δε ότι κρατούν αποστάσεις από τον αρχηγό τους ακόμα και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως ο Χρ. Σπίρτζης που χαρακτήρισε «υπερβολική» την πρότασή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η δήλωση του κ. Κασσελάκη προσβάλλει τον ίδιο τον ελληνικό λαό και τη βούλησή του το γεγονός ότι μπορεί να έχουν γίνει κάποια θέματα όσον αφορά την εκλογική διαδικασία», δήλωσε (στον ΣΚΑΪ) η Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα. Επανέλαβε ότι «δεν ισχύει τίποτα ούτε για τα περί αλλοίωσης συνομιλιών, ούτε για το μπάζωμα στα Τέμπη», ενώ για τα περί «οικονομικών συμφερόντων» ανέφερε πως υπήρξε προβληματισμός ότι βγήκε τώρα το δημοσίευμα. «Μας προβληματίζει ότι κάτι άλλο κρύβεται από πίσω», σημείωσε.   

Σήμερα εξάλλου θα ξεκαθαρίσει εάν ο πρωθυπουργός θα μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή του. Στο επιτελείο του υπογραμμίζουν ότι έτσι κι αλλιώς η διαδικασία έχει παραδοσιακά χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ενώ διαμηνύουν πως δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από το λαό, ο οποίος αποφάνθηκε μόλις τον προηγούμενο Ιούνιο, στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

Όσον αφορά τη συνεδρίαση ή όχι του υπουργικού συμβουλίου που είναι προγραμματισμένο για αύριο και θα αφορά, μεταξύ άλλων και τον κατώτατο μισθό, μέχρι αυτή την ώρα τουλάχιστον, όπως λένε στην κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει κάτι στον υπάρχοντα σχεδιασμό.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Στο κείμενο μας όλες οι υπογραφές 

Νωρίς το πρωί σήμερα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα επικοινωνήσει με τα άλλα κόμματα του δημοκρατικού τόξου για την κοινή στάση στην κατάθεση της πρότασης μομφής.

Κατά τις πληροφορίες, οι κοινοβουλευτικοί υπεύθυνοι του κόμματος θα αποστείλουν στους “ομολόγους” των άλλων κομμάτων το αίτημα υπογεγραμμένο από τους 32 βουλευτές που διαθέτει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζητώντας τη συνυπογραφή του. 

Η Χ. Τρικούπη, δηλαδή, δεν προτίθεται να συζητήσει μαζί τους για τη συνδιαμόρφωση του αιτήματος, κάτι που φέρεται να ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ με το σκεπτικό ότι οι υπογραφές πρέπει να “πέσουν” σε ένα κείμενο κοινής αποδοχής. 

“Αν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ διέθετε τους 50 βουλευτές που ορίζει το Σύνταγμα, μπορούσε να καταθέσει όποιο κείμενο έκρινε σωστό, από τη στιγμή όμως που απευθύνει κάλεσμα στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου για να συγκεντρωθούν οι αναγκαίες υπογραφές και να κατατεθεί η πρόταση μομφής, δεν μπορεί να να κινείται στη λογική ‘take it or leave it’”, τονίζουν αρμόδια στελέχη. 

Ο αντίλογος της Χ.Τρικούπη είναι “εμείς πήραμε την πρωτοβουλία της πρότασης μομφής, εμείς θα συντάξουμε και το κείμενο”. Πηγές της δε, σημειώνουν πως οι 32 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μαζί με τους 11 της Νέας Αριστεράς, τους έξι της Πλεύσης Ελευθερίας και δύο ανεξάρτητους εξασφαλίζουν 51 υπογραφές. 

Όπως καταλήγουν μάλιστα, “το πιθανότερο είναι πως δεν θα χρειαστούμε τις υπογραφές του ΣΥΡΙΖΑ”, δεδομένου ότι από Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας έχει γίνει αποδεκτή η συνυπογραφή του αιτήματος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Σημειώνεται ότι στελέχη της Χ. Τρικούπη εξηγούν πως από το κάλεσμα εξαιρούν τους Σπαρτιάτες και την Ελληνική Λύση, αλλά όχι και τη “ΝΙΚΗ”, στην οποία θα αποστείλουν το κείμενο της πρότασης μομφής για υπογραφή. 

Θεωρείται βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει θέση επί των παραπάνω πριν από τις 3μμ, οπότε θα ξεκινήσει η συνεδρίαση της Ολομέλειας και θα κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση.

Οι διεθνείς παρατηρητές και η “task force”

Όσο για τις επικρίσεις (από πλευράς κυβέρνησης και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης” που δέχθηκε η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για εκλογές με διεθνείς παρατηρητές, η Κουμουνδούρου μιλά για “υποκρισία” και εμφανή προσπάθεια νέας αντι-ΣΥΡΙΖΑ σύμπραξης.

Κι αυτό διότι, όπως εξηγούν, μετά τις αποκαλύψεις για διαρροή προσωπικών στοιχείων εκλογέων από το υπουργείο Εσωτερικών, ουδείς πιστεύει ότι αποδέκτης ήταν μόνο η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.  

Και, κυρίως, ότι είναι διασφαλισμένο το αδιάβλητο των εκλογών “όχι μόνο των ευρωπαϊκών αλλά και των εθνικών”. 

Υπενθυμίζουν δε, ότι μόλις προ πέντε ημερών, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε, μεταξύ άλλων, τη σύσταση “task force” που θα παρακολουθεί την πορεία προς τις εκλογές, ακριβώς επειδή υπήρξαν οι διαρροές προσωπικών στοιχείων από το υπουργείο Εσωτερικών. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v