Μητσοτάκης: Μη αποδεκτές οι θέσεις για δύο κράτη στην Κύπρο

Κανένα παράνομο τετελεσμένο δεν μπορεί να έχει ισχύ στο μέλλον, επεσήμανε κατά τις κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο της Αιγύπτου. Υπεγράφη Διακήρυξη για τη στρατηγική σχέση Αθήνας-Καΐρου.

Μητσοτάκης: Μη αποδεκτές οι θέσεις για δύο κράτη στην Κύπρο

«Υπογράψαμε Διακήρυξη για τη Στρατηγική Εταιρική Σχέση Αθήνας-Καΐρου», γνωστοποίησε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις που πραγματοποίησε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, μετά τις εργασίες της ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου.

«Οι σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου έχουν μεγάλη προοπτική. Είναι σχέσεις με πολύ βαθιές ρίζες στην ιστορία, όμως και με πολύ δυνατά κλαδιά, που αποδίδουν καρπούς στο παρόν και είναι πολύ έτοιμα να απλωθούν μακριά στο μέλλον.

Με τη Διακήρυξη για τη στρατηγική εταιρική σχέση την οποία υπογράψαμε, επιβεβαιώνουμε έμπρακτα την κοινή βούληση να αναβαθμίσουμε ακόμα περισσότερο τη στενή συνεργασία μας, ενώ οι τακτικές διαβουλεύσεις τις οποίες αποφασίσαμε, τα μνημόνια τα οποία υπογράψαμε ανοίγουν σημαντικούς νέους δρόμους σε πολλά πεδία, από την ενέργεια και τη ναυτιλία μέχρι την εκπαίδευση, τον πολιτισμό αλλά και τις διμερείς εμπορικές μας σχέσεις, τις οποίες συμφωνήσαμε να εργαστούμε εντατικά ώστε να μπορέσουμε να την κάνουμε ακόμα πιο ισχυρές», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε στη συνέχεια: «Θέλω να τονίσω ότι με την Αίγυπτο είχαμε και θα έχουμε πολύ στενή συνεργασία, σε πολύ κρίσιμα ζητήματα της περιοχής, τα οποία προσεγγίζουμε πάντα σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Πριν από πέντε χρόνια υπογράψαμε μία συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών, μία συμφωνία υποδειγματική, σημαντική για ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο, η οποία αποδίδει καρπούς και για τις δύο χώρες.

Μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου υπάρχουν υγιείς βάσεις για να συνεχίσουμε μαζί, συντονισμένα, να αντιμετωπίζουμε τις κοινές προκλήσεις, οι οποίες υπάρχουν στο ευρύτερο περιβάλλον μας και σήμερα Αθήνα και Κάιρο βρίσκονται στην ίδια όχθη απέναντι σε αυτές τις μεγάλες προκλήσεις».

«Εν μέσω μιας ολοένα και αυξανόμενης διεθνούς αβεβαιότητας, Oι χώρες μας αποτελούν πυλώνες σταθερότητας με κοινές επιδιώξεις σε μεγάλα προβλήματα της περιοχής, με πρώτο βέβαια το Κυπριακό, τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του οποίου στηρίζουμε, μια λύση βασισμένη πάντα στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Και θέλω να ευχαριστήσω την Αίγυπτο για τη διαχρονική της στήριξη σε αυτή την προσπάθεια.

Ξέρουμε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα λειτουργούσε προς όφελος όχι μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου.

Γι’ αυτό και δεν μπορούν -και σήμερα ακόμα- να διακινούνται μη αποδεκτές θέσεις περί δύο κρατών, ούτε και προκλητικές δηλώσεις, οι οποίες τελικά το μόνο το οποίο επιτυγχάνουν είναι να φορτίζουν το κλίμα προσέγγισης και διαλόγου το οποίο επιχειρείται αυτή τη στιγμή να αποκτήσει κάποια παραπάνω δυναμική», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Κανένα παράνομο τετελεσμένο δεν μπορεί να έχει ισχύ στο μέλλον».

Συνεδρίασε το 1ου Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου

Στο μεταξύ, συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου το 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου, υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Αιγύπτου Abdel Fattah El-Sisi.

Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επισφράγιση του επιπέδου αυτού και θεσμικά, με την αναβάθμιση σε Στρατηγική Εταιρική Σχέση, όπως προβλέπεται στην Κοινή Διακήρυξη την οποία υπέγραψαν.

Με την Κοινή Διακήρυξη θεσμοθετούνται πλέον τακτικές επαφές σε όλα τα επίπεδα και σε μία σειρά από τομείς συνεργασίας, ενώ με τις τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις θεσμοθετείται η εποπτεία της υλοποίησης των αποφάσεων.

Ο Πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κοινή οπτική Ελλάδας και Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο, σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας, και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας στην ενέργεια, στις εμπορικές σχέσεις και στη μετανάστευση.

Επαναβεβαιώθηκε επίσης η σημασία του εμβληματικού έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Αιγύπτου (GREGY Interconnector) για την ενεργειακή ασφάλεια τόσο της Ευρώπης όσο και της Αφρικής και τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακής πύλης της Ευρώπης για την εισαγωγή «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας από τη Βόρεια Αφρική.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμη για την εφαρμογή της συμφωνίας μετακλήσεων εποχικού εργατικού δυναμικού ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Επίσης, αναφέρθηκαν στον ιδιαίτερο συμβολισμό της Μονής Αγίας Αικατερίνης στο Σινά και στη σημασία διατήρησης του χαρακτήρα της ως ζωντανού και λειτουργικού φάρου του Ελληνορθόδοξου κόσμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Abdel Fattah El-Sisi αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση την κατάσταση στη Γάζα, τη Συρία και τη Λιβύη, αλλά και το Κυπριακό.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα θεωρεί την Αίγυπτο εταίρο-κλειδί με κομβικό ρόλο στις περιφερειακές εξελίξεις.

Στο πλαίσιο του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας υπογράφηκαν τρία μνημόνια συνεργασίας για τη Ναυτιλία, την Πολιτιστική συνεργασία και για τον τομέα των Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Μετά το πέρας των εργασιών της ολομέλειας του ΑΣΣ, οι δύο ηγέτες προέβησαν σε δηλώσεις.

*Δείτε την Κοινή Διακήρυξη Στρατηγικής Συνεργασίας δεξιά στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v