Πώς αξιολογούν στο Μαξίμου τα νέα δημοσκοπικά ευρήματα

«Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός μας», διαμηνύουν. Το παραγόμενο έργο, οι μεταρρυθμίσεις και η πολιτική σταθερότητα. Γιατί επιμένουν στην ανάγκη αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Πώς αξιολογούν στο Μαξίμου τα νέα δημοσκοπικά ευρήματα
Με προσοχή, αλλά χωρίς να επηρεαστεί η χαρασσόμενη στρατηγική τους, αντιμετωπίζουν στην κυβέρνηση τις τελευταίες δημοσκοπικές μετρήσεις του καλοκαιριού.   

Η αδιαμφισβήτητη διατήρηση της πρωτιάς της ΝΔ μακριά όμως από την αυτοδυναμία δεν έχει αλλάξει και κινείται γενικά σε σταθερά επίπεδα, ωστόσο η  σταθεροποίηση στη δεύτερη θέση -με ανοδική μάλιστα τάση- της δυναμικής της ΕΛΑΣ του Αλέξη Τσίπρα αξιολογείται ως ένα πολιτικό μήνυμα που πρέπει να διαβαστεί και να ληφθεί υπόψιν. Και αυτά, με τον αστερίσκο της πιθανής ίδρυσης κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά που θα αναδιαμορφώσει το σκηνικό.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θεωρούν ότι η απάντηση στις μεταβολές των συσχετισμών βρίσκεται σε μια στροφή προς εύκολες εξαγγελίες. Αντίθετα, η κυβερνητική επιλογή είναι να συνεχιστεί η υλοποίηση του προγράμματος με το οποίο εξελέγη η ΝΔ, διατηρώντας την ισορροπία μεταξύ της δημοσιονομικής σταθερότητας και των μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η κυβερνώσα παράταξη στις προσεχείς κάλπες θα επιδιώξει να απευθυνθεί ξανά στους πολίτες προβάλλοντας το αποτύπωμα της διακυβέρνησής της, την εικόνα πολιτικής σταθερότητας και το σχέδιο το οποίο θα παρουσιάσει για την επόμενη ημέρα.

Το βασικό πλεονέκτημα -κατά το συγκεκριμένο αφήγημα- της ΝΔ έναντι των αντιπάλων της είναι ότι μπορεί να παρουσιάσει συγκεκριμένο έργο σε κρίσιμους τομείς, από την οικονομία μέχρι την ψηφιοποίηση του κράτους και από την αμυντική θωράκιση της χώρας μέχρι την ενίσχυση της διεθνούς της θέσης σε διπλωματικό επίπεδο.

Κομβικό σημείο ενόψει εκλογών, υποστηρίζουν στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, είναι ποιο κόμμα θα παρουσιάσει ένα συνεκτικό, κοστολογημένο και ρεαλιστικό σχέδιο για την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας.

Κύκλος παροχών

Κεντρική κυβερνητική θέση είναι ότι οι δημοσκοπήσεις δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης. Στο πλαίσιο αυτό, απορρίπτεται το ενδεχόμενο ενός νέου κύκλου παροχών ή προεκλογικών δεσμεύσεων -όπως λένε- χωρίς αντίκρισμα, καθώς -σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη- «η κοινωνία έχει πληρώσει ακριβά στο παρελθόν τις εύκολες υποσχέσεις. Το ζητούμενο δεν είναι ποιος θα πει τα περισσότερα, αλλά ποιος μπορεί να υλοποιήσει όσα δεσμεύεται».

Παράλληλα, έμφαση θέλουν να δώσουν στο μεταρρυθμιστικό πρόσημο της επόμενης διετίας. Ως παραδείγματα προβάλλονται οι παρεμβάσεις για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, οι αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση και οι πρωτοβουλίες εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης, με τελευταία τον Κώδικα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα συζητηθεί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όσον αφορά τον εκλογικό στόχο, παρά τις δημοσκοπικές διακυμάνσεις, στο Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθούν να θέτουν την επίτευξη της αυτοδυναμίας. Όπως επισημαίνουν, το σημερινό πολιτικό τοπίο δεν προϊδεάζει για σταθερές κυβερνητικές συνεργασίες, ενώ οι σχέσεις μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζονται από έντονη πόλωση.

Σε αυτό το πρίσμα, η κυβερνητική επιχειρηματολογία θα εστιάσει ολοένα και περισσότερο στο δίλημμα της πολιτικής σταθερότητας και της αποτελεσματικής διακυβέρνησης, με το πρωθυπουργικό περιβάλλον να θεωρεί ότι η συγκεκριμένη συζήτηση θα αποκτήσει ιδιαίτερη βαρύτητα όσο πλησιάζει η εκλογική αναμέτρηση. Επισημαίνουν δε πως η μάχη των επόμενων μηνών δεν θα δοθεί στο πεδίο των εντυπώσεων, αλλά στο πεδίο της διακυβέρνησης και εκεί, όπως υποστηρίζουν, θα κριθεί τελικά και η έκταση της πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο