Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακοινώσεις για... δράση από ΕΚΤ και G7

Τα κείμενα των ανακοινώσεων που εξέδωσαν η ΕΚΤ, το G7 και το G20, μετά τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις του σαββατοκύριακου. Οι υποσχέσεις για συντονισμένες κινήσεις με στόχο την αποτροπή νέας ύφεσης.

Ανακοινώσεις για... δράση από ΕΚΤ και G7
Τι αναφέρουν τα κείμενα των ανακοινώσεων που εξέδωσαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το G7, μετά τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις του σαββατοκύριακου, εν μέσω της εντεινόμενης κρίσης στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

---Ανακοίνωση του προέδρου της ΕΚΤ

"1. Το Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χαιρετίζει τις ανακοινώσεις που έγιναν από τις κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας αναφορικά με τα νέα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις στους τομείς των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών πολιτικών. Το Δ.Σ. θεωρεί πως μια αποφασιστική και γρήγορη εφαρμογή από τις δύο κυβερνήσεις είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να ενισχυθούν σημαντικά η ανταγωνιστικότητα και η ευελιξία των οικονομιών τους και να μειωθούν γρήγορα τα δημόσια ελλείμματα.

2. Το Δ.Σ. υπογραμμίζει τη σημασία της δέσμευσης όλων των ηγετών των κρατών ή των κυβερνήσεων να συμμορφωθούν αυστηρά στους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους, όπως αυτοί επιβεβαιώθηκαν στη σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου. Ένα στοιχείο-κλειδί είναι επίσης η ενίσχυση των προοπτικών ανάπτυξης της οικονομίας.

3. Το Δ.Σ. θεωρεί ζωτικής σημασίας τη γρήγορη εφαρμογή όλων των αποφάσεων που ελήφθησαν στη σύνοδο κορυφής. Από αυτήν την άποψη, το Δ.Σ. καλωσορίζει την κοινή δέσμευση που εξέφρασαν σήμερα η Γερμανία και η Γαλλία.

4. Το Δ.Σ. δίνει αποφασιστική σημασία στη διακήρυξη των ηγετών των κρατών ή των κυβερνήσεων της περιοχής του ευρώ στην άκαμπτη αποφασιστικότητα να τιμήσουν πλήρως τις μεμονωμένες τους υπογραφές ως παράγοντα-κλειδί για τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας της ευρωζώνης στο σύνολό της.

5. Θεωρεί εξίσου θεμελιώδες οι κυβερνήσεις να είναι έτοιμες να ενεργοποιήσουν το EFSF στη δευτερογενή αγορά, με βάση ανάλυση της ΕΚΤ που θα αναγνωρίζει την ύπαρξη έκτακτων συνθηκών στις χρηματοοικονομικές αγορές και τους κινδύνους στη χρηματοοικονομική σταθερότητα, όταν το EFSF τεθεί σε λειτουργία.

6. Στη βάση των προαναφερθέντων εκτιμήσεων, η ΕΚΤ θα εφαρμόσει ενεργά το Securities Markets Program. Αυτό το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί ώστε να βοηθήσει στην αποκατάσταση μιας καλύτερης μετάδοσης των αποφάσεών μας για τη νομισματική πολιτική, λαμβάνοντας υπόψη τα προβληματικά τμήματα της αγοράς, και ως εκ τούτου να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών στην ευρωζώνη".

--- Η ανακοίνωση του G7

"Οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών του G7 τη Δευτέρα έκαναν την ακόλουθη ανακοίνωση, πριν από το άνοιγμα των ασιατικών χρηματιστηριακών αγορών και μετά την υποβάθμιση της αξιολόγησης των ΗΠΑ την Παρασκευή:

Εν όψει των ανανεωμένων πιέσεων στις χρηματαγορές, εμείς, οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών του G7 επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να στηρίξουμε τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη, σε πνεύμα στενής συνεργασίας και εμπιστοσύνης.

Δεσμευόμαστε στην αντιμετώπιση των εντάσεων που προέρχονται από τις τρέχουσες προκλήσεις στα δημοσιονομικά μας ελλείμματα, στα χρέη και στην ανάπτυξη και καλωσορίζουμε τις αποφασιστικές δράσεις που έλαβαν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ υιοθέτησαν μεταρρυθμίσεις που θα επιφέρουν σημαντική μείωση των ελλειμμάτων μεσοπρόθεσμα. Στην Ευρώπη, η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης αποφάσισε στις 21 Ιουλίου ένα ευρύ πακέτο για να αντιμετωπίσει την κατάσταση στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές πιέσεις, κυρίως μέσω της ελαστικοποίησης του EFSF.

Τώρα επικεντρωνόμαστε στη γρήγορη και πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν. Καλωσορίζουμε την ανακοίνωση της Γαλλίας και της Γερμανίας ως προς αυτό. Καλωσορίζουμε επίσης την ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Είμαστε προσηλωμένοι στο να αναλάβουμε συντονισμένη δράση όπου αυτό χρειάζεται, στο να διασφαλίσουμε τη ρευστότητα και να στηρίξουμε τη λειτουργία των χρηματαγορών, τη δημοσιονομική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη.

Αυτές οι δράσεις, σε συνδυασμό με τη συνέχιση των προσπαθειών για δημοσιονομική πειθαρχία, θα επιτρέψουν τη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα. Η έλλειψη αλλαγής στα θεμελιώδη αιτιολογεί τις πρόσφατες δημοσιονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν η Ισπανία και η Ιταλία.

Καλωσορίζουμε τα επιπλέον μέτρα πολιτικής που ανακοίνωσαν η Ιταλία και η Ισπανία για να ενισχύσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία και τονίζουμε την ανάκαμψη στην οικονομική δραστηριότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Οι ηγέτες της ευρωζώνης έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα είναι ένα έκτακτο μέτρο λόγω μοναδικών συνθηκών, οι οποίες δεν θα ισχύσουν σε κανένα άλλο κράτος-μέλος της ευρωζώνης.

Επαναβεβαιώσαμε το κοινό μας ενδιαφέρον για ένα ισχυρό και σταθερό διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα και τη στήριξή μας για συναλλαγματικές ισοτιμίες, που θα καθορίζονται από την αγορά. Η υπερβολική αστάθεια και οι άτακτες κινήσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες έχουν επιπτώσεις για την οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα. Θα συσκεφθούμε σε ό,τι αφορά τις δράσεις για τις αγορές συναλλάγματος και θα συνεργαστούμε όπως αρμόζει.

Θα παραμείνουμε σε στενή επαφή καθ’ όλη τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων και θα συνεργαστούμε όπως αρμόζει, έτοιμοι να αναλάβουμε δράση για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και τη ρευστότητα στις χρηματαγορές".

--- Η ανακοίνωση της G20

Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι υπουργοί Οικονομικών και του G20 προέβησαν σε παρόμοια δήλωση, η οποία ανέφερε: "Θα παραμείνουμε σε στενή επικοινωνία κατά τις επόμενες εβδομάδες και θα συνεργαστούμε καταλλήλως, καθώς είμαστε σε ετοιμότητα για την ανάληψη δράσης, ώστε να εξασφαλιστούν η χρηματοοικονομική σταθερότητα και η ρευστότητα στις κεφαλαιαγορές".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v